Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Problém s tištěním peněz vládou

Problém s tištěním peněz vládou

06.05.2020 16:44

Moderní měnová teorie (MMT) nabízí nebezpečnou polopravdu, která je zejména dnes, kdy vlády zoufale hledají nástroje, s jejichž pomocí by udržely ekonomiky nad vodou, obzvlášť svůdná. Názorným příkladem je nedávné prohlášení zastánkyně MMT Stephanie Keltonové ve Financial Times. Na adresu současné konzervativní vlády ve Velké Británii uvádí: „Budou mít rozsáhlé schodky. Ale to je v pohodě.“

Problém tkví v tom, že ač je toto hodnocení momentálně správné, nemusí už být nutně správné v budoucnu. Měli bychom vlastně očekávat, že za rok po skončení omezení pohybu kvůli COVID-19 MMT selže – začne to možná zažehutím inflace v Británii. I když ale vyloučíme tento konkrétní dopad, zahrávají si tvůrci politik s katastrofou, jestliže přijímají hlavní poselství MMT, které lze parafrázovat takto: „Deficit, šmeficit. Jednoduše posilte veřejné výdaje nebo seškrtejte daně a vzniklou nevyváženost pak monetizujte.“

Jistěže, některé části MMT dávají smysl. Tato teorie pohlíží na státní pokladnu (čili ministerstvo financí) a centrální banku jako na součásti jednotného celku jménem stát. Ministerstvo financí je oprávněným vlastníkem centrální banky (nebo, jinak řečeno, centrální banka je hotovostní přepážkou ministerstva financí), z čehož plyne, že nezávislost centrální banky je iluze, zejména co se týče jejích fiskálních a kvazifiskálních operací.

Státní bankrot jako volba


MMT správně prohlašuje, že vzhledem k tomu, že si stát může tisknout měnu nebo vytvářet vklady komerčních bank u centrální banky, může po libosti emitovat měnovou bázi. A poněvadž se peněžní báze nesplácí, není v žádném smysluplném ohledu pasivem (přestože ji její držitel rozhodně považuje za aktivum). Pokud je nemonetární dluh vydaný státem denominován v domácí měně, není státní bankrot otázkou nezbytnosti, nýbrž volby, protože dluhovou službu lze vždy financovat (tvorbou peněz).

Pokud je však selhání státního dlužníka volitelné, existují okolnosti, za nichž by na něj mohla padnout volba. Jestliže je schodek, který je třeba monetizovat, dostatečně velký a jeho podstatnou část tvoří úrok z veřejného dluhu, měnové financování nezbytné k zachování státní solventnosti může vyústit v politicky nepřijatelnou míru inflace. V takovém případě by se suverén mohl přiklonit k „menšímu zlu“ nesplácení dluhu denominovaného v domácí měně.

Abychom pronikli k jádru věci, zapomeňme na záležitosti jako financování dluhopisů a zaměřme se přímo na to, jak stát kryje schodek tvorbou peněz. Předpokládejme, že veřejné výdaje a příjmy z daní jsou v reálných (inflačně očištěných) hodnotách fixní. Výsledný reálný deficit bude roven vzestupu reálného objemu měnové báze, jenž musí být soukromý sektor ochoten v každém období vstřebat.

Dva režimy

U poptávky po měnové bázi existují dva „režimy“. V prvním se teď nacházejí mnohé vyspělé ekonomiky: past likvidity na efektivní dolní mezi (EDM) nominální měnověpolitické sazby. Při převládající téměř nulové bezrizikové krátkodobé nominální úrokové sazbě je efektivní poptávka po bilancích reálných peněz nekonečně elastická. Příhodnou politickou reakcí na takto mimořádné poměry je „shazování peněz z helikoptéry“ – monetizovaná zvýšení veřejných výdajů nebo daňové škrty. Dokud budou úrokové sazby zaklesnuté na EDM, rozdávání peněz nebude působit inflačně.

Člověk ale nesmí zapomínat, že domácí nebo zahraniční události ovlivňující finanční trhy nebo reálnou ekonomiku mohou zemi z usazení na EDM rychle vypudit a vehnat do oblasti, již ekonomové nazývají běžným měnovým režimem, kde je měnověpolitická sazba nad EDM. Vzhledem k tomu, že Japonsko vězí na EDM či v její blízkosti už 20 let, je možná zapotřebí znovu promyslet pojetí „normálu“. Bylo by však lehkovážné formovat politiky na základě předpokladu, že neutrální úroková sazba (taková, která by se v ekonomice prosadila za plné zaměstnanosti a inflace na cílové hladině) se bude v předvídatelné budoucnosti pohybovat kolem nuly.

Ani při druhém, běžném vývoji by tu stále nebyla inflační hrozba, dokud bude mít ekonomika přebytečné kapacity (nevyužité zdroje). Jakmile však poptávku po měnové bázi omezí úrokové sazby a úroveň ekonomické aktivity (měřená třeba podle příjmů či spotřeby), nespoutaná monetizace státních schodků by nakonec vyčerpala veškeré nevyužité zdroje a začala by tlačit míru inflace nahoru.

V současnosti nemůže nikdo vědět, jestli pandemie COVID-19 bude mít trvalé účinky na nabídku v poměru k poptávce. Dokud potrvá pandemie, slabé investice a silné opatrnostní spoření budou sice pravděpodobně stlačovat neutrální a tržní úrokové sazby, ale měli bychom být připraveni na dobu, kdy bude sociální odstup minulostí a dodavatelské řetězce se alespoň zčásti obnoví. Vlády budou muset náležitě korigovat své fiskální pozice a financování. MMT tedy na vlastní nebezpečí přehlíží hladinu poptávky po měnové bázi.

Autor: Willem H. Buiter, bývalý hlavní ekonom Citigroup, je hostujícím profesorem na Kolumbijské univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Americké miliardové balíčky: Kdo je získá?
07.04.2020 5:45
Období roku, kdy federální vláda většinou vybírá daně, nyní pustoší ko...
Britská centrální banka může kvůli viru půjčovat vládě
09.04.2020 11:39
Britská centrální banka může dočasně půjčovat vládě peníze na boj s ší...
Project Syndicate: Nejúčinnější pomocí v pandemii je úleva od dluhů
27.04.2020 6:41
Státy ve vyspělém světě reagují na krizi COVID-19 podporou svých domác...
Jan Bureš: Stabilizace trhů by nyní měla smysl, pokud by se příští rok karanténní opatření nevrátila
23.04.2020 10:57
Co je nového v posledních týdnech jak z hlediska vývoje epidemie i dop...
Miliardář Cooperman: Koronakrize navždy změní kapitalismus, daně musí narůst
24.04.2020 5:59
Investor a miliardář Leon Cooperman uvedl pro CNBC, že koronakrize „pr...
Víkendář: Dluhy problémem nejsou. Až do chvíle, kdy již problémem jsou
26.04.2020 8:17
Většina ekonomů se shodne, že fiskální kroky, které jsou zaměřeny na u...

Váš názor
  • hele dávkovači
    07.05.2020 15:35

    a dochází Vám, že stát žádné peníze nemá, že to co někomu "dává" tak sebere někomu jinému a většinou min.2x tolik ,protože 50% vybraného prožere na svou existenci ? podnikatel který skutečně nemá rezervu na 1-2 měsíce bez provozu není žádný podnikatel, pokud už o nějaké dotaci vůbec uvažovat tak v poměru k zaplaceným daním za posledních 5 let, neplatíš daně dostaneš kulové, tohle není žádné zachranovaní systému, ale jen nabalování sněhové koule, aby to bylo k foru tady, jak stát odškodní akcioáře bank, když kašpar Rusnok zakázal vyplatit dividendu, taky nám ji stát někde vyčaruje a pošle ???
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: hele dávkovači
      07.05.2020 18:58

      Vy jste se právě probudil? Všichni už dávno vědí, že stát nemusí financovat své výdaje pouze penězi vybranými na daních, ale může si půjčit peníze, které banky nově vytvoří. Stát nikomu nic sebrat nemusí. To je samotná podstata všech těch debat o záchraně ekonomiky státem.
      Richard Fuld
  •  
    07.05.2020 8:57

    zbytecne slozity clanek. Stacilo napsat: "Pracujici lid bude mit vzdycky prd, lidi co nepracuji a prehazuji cisla na pocitaci budou stale bohatsi" ;-)
    BorisHead
  •  
    06.05.2020 17:49

    No takovou snůšku blábolů, aby člověk pohledal. Jaká poptávka po měnové bázi? Co to jako je? Měnová báze (hotovost držená nebankovními subjekty + likvidita držená bankami na rezervních účtech centrální banky) je totální hausnumero a všechny ty bláboly spojené s "poptávkou po měnové bázi" jsou totální nesmyly. Zastánci MMT mají pravdu. Vlády by dnes měli pomoci účinně ekonomikám v krizi a zcela ignorovat, jak velkou díru to udělá ve veřejných rozpočtech, neboť od toho veřejné rozpočty stát má, aby absorbovaly šoky, které přináší krize. Pokud bude třeba opravdu hodně peněz, měly by bankám vypomoci centrální banky, které by od obchodních bank státní dluhopisy nakupovaly, aby banky mohly nakupovat od státu další a další dluhopisy, pokud to bude třeba. To, jak dopadnou rozpočty nebo bilance centrálních bank je a vždy bylo úplně šumák. Hlavní je zachránit ekonomiky. To jediné má smysl. Nezachráníte-li ekonomiky, státy padnou s nimi. Pokud se to s tou záchranou moc přežene, čeká nás maximálně v budoucnosti období nějaké svižnější inflace. To bude ale pořád lepší, než fiskální pomoc podseknou a utopit se ve víru deflační spirály a pak se hrabat desítky let zpátky. Zatím to vypadá, že spíše hrozí, že vlády krizi podcení. Mravokárné vykřikování o tom, jak vlády musí i nadále zůstat fiskálně "odpovědnými", jim opravdu moc nepomůže.
    Richard Fuld
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m