Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buiter: Banky by neměly vyplácet dividendu, ale vydávat nové akcie

Buiter: Banky by neměly vyplácet dividendu, ale vydávat nové akcie

07.07.2020 10:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Známý ekonom Willem Buiter na stránkách VoxEU vypočítává tři chyby, které nyní činí nejvýznamnější centrální banka na světě – americký Fed. Za prvé odmítá negativní sazby, za druhé zvyšuje rizikovost své rozvahy „netransparentními kvazifiskálními operacemi“ a za třetí zátěžovými testy, které neodrážejí sílu krize vyvolané koronavirem.

Buiter patří k těm, kteří by Fedu radili, aby snížil sazby do záporu. Podle jeho názoru by mohly klesnout na záporných 75 bazických bodů. Alternativou by byly různé nástroje, které by působily podobně jako negativní sazby. Mezi ně by patřilo například zavedení „proměnlivých měnových kurzů mezi měnou a depozity bank u banky centrální“ či „úplné opuštění současné měny s tím, že veřejnost by měla přístup k digitální měně vydávané centrální bankou“.

Ekonom dále uvádí, že Fed od počátku pandemie nakoupil řadu aktiv a s tím se do jeho rozvahy dostaly rizikové instrumenty. A její celkovou rizikovost zvedají i swapové linky s jinými centrálními bankami. Buiter se domnívá, že Fed by měl být mnohem transparentnější ohledně struktury držených aktiv. A síla jeho rozvahy by měla být garantována ministerstvem financí s tím, že i toto ministerstvo by rozhodovalo o tom, jaká aktiva centrální banka nakupuje.

ECB je na tom v tomto ohledu podle ekonoma ještě hůře, protože neexistuje žádná nadnárodní autorita, která by poskytovala garance za aktiva držená v rozvaze ECB. A která by „otevřeně a smysluplně komunikovala s vedením ECB“. Výsledkem je to, že „klesá legitimita ECB a eurosystému, protože banka má ve své rozvaze velký objem vládních a soukromých dluhopisů a půjček, který představuje nemalý fiskální transfer vládním a soukromým protistranám“.

Buiterovi se nezamlouvají ani zátěžové testy provedené v americkém bankovním sektoru. Byly totiž zveřejněny jen celkové výsledky, testy nebraly do úvahy rozšířenou vládní podporu v nezaměstnanosti na straně jedné a horší scénáře dalšího vývoje na straně druhé. Pracovaly totiž jen s oživeními tvaru V, U a W, ne s možností, že ekonomika půjde cestou „L“. Navíc nepočítají s možností, že po oživení se ekonomika dlouhodobě nedostane na předchozí trend. Fed má podle Buitera také příliš optimistický pohled na výši kapitálu 33 největších amerických bank.

Ekonom se domnívá, že je správné zakázat americkým bankám výplatu dividend. K tomu by ale podle něj měly banky povinně navýšit svůj kapitál vydáním dalších akcií. Takový krok by měl zajistit, aby i v tom nejhorším scénáři měly dost kapitálu.

Zdroj: VoxEU

 
 

Čtěte více:

Carletti: Banky po COVID-19
24.06.2020 5:54
Banky zatím krizi vyvolané pandemií odolávají, ale tlak na ně poroste....
Německá vláda podpořila stimulační program ECB
30.06.2020 8:30
Německá vláda podpořila stimulační program Evropské centrální banky (E...
Commerzbank zvažuje, že propustí 7000 lidí
30.06.2020 9:31
Německá bankovní společnost Commerzbank zvažuje, že propustí dalších 7...
Zakázané dividendy
01.07.2020 17:20
Před několika dny jsme mohli zaznamenat, že Fed uvalil nové restrikce ...

Váš názor
  • socialismus
    07.07.2020 11:47

    vždy nakonec zkrachoval :o) kdyby všichni tihle šli raději skutečně pracovat udělali by pro ekonomiku více
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    07.07.2020 11:18

    Výzva k dobrovolnému úpisu nových akcií bank by byla z hlediska stability a odolnosti bankovního systému samozřejmě správným krokem. Naproti tomu záporné úrokové sazby jsou totální a fatálně nebezpečný nesmysl, který by pouze akcionáři bank dodaný nový kapitál odčerpal do centrální banky, která ale nic takového nepotřebuje. Šlo by v podstatě o další zdanění aktiv bank. Pokud akcionáři bankám žádný kapitál nedodají, pak záporné úrokové sazby pouze bankovní sektor velmi citelně oslabí! Pokud přepočteme -0,75% p.a. úročení na dopady do vlastního kapitálu bank, pak banky za takových podmínek mohou ztratit až 5% (podle objemu nadbytečné likvidity držené u centrální banky) vlastního kapitálu ročně, což by bylo pro bankovní sektor v krizovém období v podstatě likvidační.
    Richard Fuld
    • Tak to je pohled na finanční tok a vývoj vlastního kapitálu
      07.07.2020 16:35

      Samozřejmě to má dopad i na vývoj cizích zdrojů. i ty se budou zmenšovat. Jaký má taková instituce smysl? Transakční? To nahradíme aplikacemi. Ale zcela zmizí role soukromých úspor. Copak to nikomu nevadí?
      Pracovitý Prosecký
      • Re: Tak to je pohled na finanční tok a vývoj vlastního kapitálu
        07.07.2020 18:26

        Určitá ekonomická role soukromých úspor existuje a bude existovat vždy. Jen role úspor uložených v bance skončila se zavedením peněžního systému ve formě účetních peněz. Technicky vzato banky pro svoji činnost nepotřebují, aby střádalové své úspory drželi v bankách. Banky (společně s jejich dlužníky) totiž vklady tvoří, ne přijímají, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Nicméně peníze v hotovosti může střádal z banky vyzvednou pouze ve formě hotovosti emitované výhradně centrální bankou (nikoliv bankovek emitovaných danou bankou). Z tohoto důvodu jsou banky nuceny usilovat o to, aby jejich klienti své peníze drželi na svých vkladových účtech v bankách, protože banky mají jen velmi omezené možnosti, jak získat hotovost od centrální banky, kterou by vyplácely svým klientům. Z tohoto důvodu je tedy rovněž nepředstavitelné, aby banky začali svým klientům "vyplácet" záporné úroky, protože pak by všichni své úspory z bank chtěli vybrat, což ale jednoduše není možné. Proto pokud jsou centrální bankou stanoveny záporné úrokové sazby, pak likvidita bank uložená u centrální banky je "úročena" záporně ale banky toto záporné úročení již nemohou přenést na své klienty prostřednictví záporného úročení vkladů. A tak jediným výsledkem záporného úročení je pouze vysávání vlastního kapitálu bank centrální bankou, což má za následek menší odolnost bank vůči krizím a menší schopnost bank poskytovat další úvěry. Jediným smyslem existence bank není (a nikdy samozřejmě nebude) pouze role zprostředkovatele plateb. Hlavní rolí bank je zajistit, že bankou emitované peníze budou kvalitní, tedy že budou půjčeny subjektům, které budou spolehlivé v ohledu splácení jejich závazků vůči bance.
        Richard Fuld
  • A víra v kouzla tvá
    07.07.2020 11:11

    A víra v kouzla tvá, tiskárno virtuálních peněz, nás uzdraví, aniž bychom museli cokoli měni, či se dokonce zamýšlet a namáhat.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení