Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Čínský model a hegemonie dolaru

Víkendář: Čínský model a hegemonie dolaru

11.07.2020 8:34
Autor: Redakce, Patria.cz

„Americké elity se nikdy nepokoušely opravdu pochopit to, jak je postaven čínský politický systém,“ píše na stránkách The South China Morning Post Li Xing, který působí na dánské Aalborg University. Podle něj je chybou předpokládat, že autoritářské systémy se nijak nevyvíjí a jsou statické. Historie Číny po roce 1945 totiž ukazuje, že systém jedné strany se adaptuje tak, aby přežil. Současný čínský systém „má určitou odolnost poté, co se po celá desetiletí učil a měnil“. A čínský model bychom na Západě „neměli ani démonizovat, ani k němu vzhlížet“.

Li Xing píše, že úspěch Číny „nemá obecnou relevanci“, ale ukazuje na alternativy rozvoje a modernizace, které nepřichází ze Západu. A může být zajímavý pro řadu rozvíjejících se zemí. Západ ale o Číně většinou uvažuje buď silně kriticky, nebo ji naopak nekriticky obdivuje. Podle vědce se ale bude muset naučit pohledu na Čínu, který se vymyká tomuto stereotypu. Dobře tuto situaci popsala norská ministryně zahraničních věcí Ine Eriksen Soreide, která v jednom ze svých projevů uvedla, že bychom neměli přeceňovat vliv Číny na transatlantickou bezpečnostní situaci, ale stejně tak bychom neměli podceňovat její vliv na mír ve světě.

Ministryně dodala, že Čína se bude kvůli své moci a síle snažit měnit mezinárodní normy a instituce tak, aby jí vyhovovaly. Bude tedy jednat stejně, jako to dříve činily jiné mocnosti. A k tomu se bude stávat stále silnějším protipólem Spojeným státům a Západu. To sebou ponese konkurenci, nesoulad a potenciál pro konflikty. Ovšem ministryně se domnívá, že řešením je vytvoření multilaterálního systému, ne posun ke konfliktům. Takový posun by zajistil spolupráci a koexistenci a Západ by se v něm nemusel obávat toho, že Čína nejde jeho cestou.

South China Morning Post se v jiném článku věnuje stížnostem Číny na „hegemonii dolaru“. Ty podle SCHMP nabraly na intenzitě kvůli stimulaci, ke které kvůli pandemii a následným ekonomickým problémům přikročila americká vláda. Čína se totiž obává, že tato stimulace povede k prudkému růstu zadlužení americké vlády a nakonec by mohla vyvolat oslabování dolaru. To by se následně dotklo čínských subjektů, které drží dolar a americké vládní obligace.

Číně se pozice dolaru v globální ekonomice nelíbí již delší dobu, ale jak poukazuje SCHMP, řada analytiků a ekonomů se domnívá, že k současnému systému zatím neexistuje životaschopná alternativa. Číně se nyní nelíbí jednak zmíněné zadlužování americké vlády a také monetární politika Fedu. Ten totiž ve snaze zabránit problémům v ekonomice prudce zvýšil nabídku likvidity a rozjel časově neomezené nákupy aktiv. Poskytl také dolarovou likviditu čtrnácti centrálním bankám, čínská centrální banka PBOC mezi ně ale nepatří.

SCHMP píše, že podle odhadů je asi polovina rezerv držených PBOC v dolarových aktivech a k tomu je nutno přidat řadu dalších dolarových investic v jiných vyspělých zemích. Na jednu stranu je tak pochopitelné, že se Čína může obávat o hodnotu svých dolarových aktiv, ale SCHMP píše, že podle většiny ekonomů ze Západu nelze hovořit o tom, že by Washington v rámci současné stimulace nějak zneužíval pozici dolaru ve světové ekonomice. Ekonomové poukazují i na to, že dopad stimulace na měnové kurzy byl zatím jen velmi omezený.

Eswar Prasad z Cornell University tvrdí, že Fed stejně jako každá jiná centrální banka bere při stanovení své monetární politiky v úvahu situaci v domácí ekonomice. Steve Englander ze Standard Chartered k tomu dodává, že pokud nyní dolar v důsledku americké monetární politiky slábne, přináší to úlevu jak vyspělým, tak rozvíjejícím se ekonomikám. Na začátku současné krize totiž panoval nedostatek dolarů na světových trzích a nyní jeho slabší kurz zmenšuje tlak v oblasti získávání dolarových financí.

Jaká je pravděpodobnost změny současného globálního finančního systému? Prasad se domnívá, že zavedení dolarových linek pro další centrální banky bude mít opačný efekt. Jinak řečeno, dolarové swapové linky, u nichž jako kolaterál slouží americké vládní obligace, „vtáhnou tyto země ještě více do náruče americké měny“.

Významnou překážku změny v systému představuje pak nedostatek alternativ. Ten je dán i tím, že čínské snahy o větší prosazení její měny na mezinárodním poli byly zatím neúspěšné. Englander se domnívá, že až krize pomine, debata o dolaru a jeho roli v mezinárodní ekonomice opět nabere na intenzitě. I on nicméně dodává, že je otázkou, které měně důvěřovat více než dolaru. A jaké výhody by používání jiné měny mělo.

Zdroj: South China Morning Post

 

Čtěte více:

Skrytý čínský příběh
22.06.2020 17:44
Robert Shiller rád hovoří o tom, jak velký vliv na ekonomiku (a nejen ...
Oživení na mědi není zdaleka u konce, táhne ji poptávka
24.06.2020 10:48
Oživení na mědi z tříletých minim by mohlo mít větší prostor k výklus...
MMF dál zhoršil výhled ekonomiky, čeká propad o 4,9 procenta
24.06.2020 15:26
Mezinárodní měnový fond (MMF) kvůli dopadům pandemie způsobné koronav...
Největší bublina v čínské internetové historii?
29.06.2020 6:19
O více než 130 % stouply za poslední tři měsíce akcie společnosti Pind...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení