Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Zrušení superhrubé mzdy - drahá a neefektivní podpora ekonomiky

Rozbřesk: Zrušení superhrubé mzdy - drahá a neefektivní podpora ekonomiky

20.11.2020 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zbytečně drahý a málo efektivní fiskální impuls je na světě. Po třinácti letech pravděpodobně skončí zdaňování práce skrze superhrubou mzdu. Místo toho se má od příštího roku zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u lidí se mzdou asi nad 140.000 korun měsíčně a část příjmů nad tuto hranici sazbou 23 procent…, to vše kvůli vysokým nákladům pravděpodobně jen na dva roky. Kde je problém?

Za prvé, reforma pomůže především bohatým, kterým půjde “do kapsy” naprostá většina daňových úspor. Třetina nejbohatších dostane ve finále zhruba dvě třetiny celkově odpuštěných daní. To je pro pandemický restart ekonomiky značně neefektivní. Bohatší část populace peníze z větší části uspoří, zatímco chudší, která je pandemií nejvíce postižena, dostane málo nebo nic. Peníze poslané státem do peněženek domácností se tak nemusí do ekonomiky vracet a poskytnout žádoucí vzpruhu.

Za druhé, reforma je drahá. Podle našich odhadů může stát ročně přes 80 miliard korun, se kterými zatím vláda nepočítá v návrhu rozpočtu na příští rok. Problém ovšem není samotný vysoký deficit veřejných financí, ale spíše nízká efektivnost vládních výdajů. Za hodně peněz dostaneme “málo muziky”.

Za třetí, reforma neřeší ani žádný systémový problém. Zdali počítáme daně z hrubé nebo superhrubé mzdy, je technická otázka, která nehraje velkou roli. Jestli něco podnikatele a domácnosti zatěžuje, jsou to spíše časté změny daňového systému. Je pravda, že zdanění práce je v Česku vysoké a bylo by správné ho snížit. Pak ale nedává smysl dočasné snížení na dva roky, ale promyšlená reforma, která začne racionalizací výdajů...

A v neposlední řadě je třeba upozornit, že vláda věnuje značnou energii zrušení superhrubé mzdy ve chvíli, kdy o budoucnosti české ekonomiky rozhodnou zcela jiné faktory. Jako například kvalitní strategie pro nasazení vakcíny (na které například v Británii pracují poslední čtyři měsíce) nebo kvalitní investiční strategie postavené na kredibilním “plánu obnovy”. Ten jsme sice poslali do Bruselu jako jedni z prvních, ale asi ho také rychle budeme muset přepracovat.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží jako přikovaná v okolí 26,30 EUR/CZK. Prodloužení nouzového stavu a zrušení super-hrubé mzdy obchodování příliš neovlivnilo. Na druhou stranu koruna v tuto chvíli oceňuje pravděpodobně vidinu jistého rozvolňování vládních nařízení v nejbližších týdnech. To však podle našeho názoru přichází relativně brzy (stále při komunitním šíření viru) a je otázka, jak moc se vládě podaří situaci před Vánoci normalizovat. Velký prostor pro zisky koruny proto i nadále nevidíme, zvlášť pokud budou globální investoři vystrašeni nástupem třetí vlny v USA.

Zahraniční forex

Na eurodolarovém trhu nic nového, alespoň pokud se podíváme na vývoj měnového páru. Jinak ovšem pokračuje příliv nepříznivých zpráv z americké ekonomiky – konkrétně včera to byly týdenní žádosti o podporu, které po delší době viditelně vzrostly. Zároveň se v USA dále rozjíždí třetí vlna pandemie, na kterou např. Kalifornie zareagovala zákazem vycházení po desáté hodině.

Konec týdne může být klidnější s tím, že trhy budou sledovat i znovu se rozjíždějící debatu o dalším fiskálním balíčku v USA.

 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Na dnešním menu prodloužení nouzového stavu i likvidace superhrubé mzdy
19.11.2020 9:10
S jistou mírou nadsázky se dá říct, že dnes se bude v poslanecké sněmo...
Sněmovna souhlasila s nouzovým stavem do 12. prosince
19.11.2020 18:03
Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru...
Sněmovna schválila Babišův návrh na hrubou mzdu 15 a 23 procent hlasy ANO, ODS, SPD, KSČM i Václava Klause
20.11.2020 8:18
Zdaňování takzvané superhrubé mzdy v tuzemsku po 13 letech zřejmě sko...

Váš názor
  • Už několikrát
    21.11.2020 9:50

    jsem zachytil v tisku tvrzení, že se těch 23% má vztahovat i na dividendy (podíly na zisku). Máte k tomu někdo nějakou přesnější informaci?
    JJa
  • Fakta
    20.11.2020 17:58

    1) pokud se ma ekonomika rozjet musí sr peníze dostat chudým a střední třídě. Bohatí to dami mentální. 2) kdoneuspiril předtím neupori ani teď d bydlím prijmem protože prnize jim stále budou trci mezi prsty. " kdo neumí ovládat své emoce, nemůže ovládat peníze". 3) všechny volné peníze dříve nebo později skončí na burze. Takže je to jasně HOLD strategie která zvítězí. 4) projeví se to na růstu inflace v potravinách, stavebních materiálech. Elektronika oblečení atd bude pokračovat v poklesu cen stejně jako sazby které zůstanou d Spíše níže.
    JC
  • kde je B
    20.11.2020 10:58

    pokud by následovalo i B tj. snížení počtu a platů státních zaměstnanců o 30%, snížení důchodů o 15% a zrušení dotací a předražených státních zakázek na 2 roky tak OK, takhle je to "jen" mafiánská snaha o zničení státního rozpočtu, oslabení koruny a diskreditaci samospráv bo nechtějí skákat jak Bureš píská a cesta k ještě vyšší inflaci, jedno pozitivum na tom snad je protože každá koruna kterou erár neukradne je fajn
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: kde je B
      20.11.2020 16:13

      přesně...je to cesta k ještě větší inflaci.....máme krizi, kterou svět neviděl, ale máme tu nejvyšší inflaci v Evropě.....když se zvyšoval rodičovský příspěvek z 220 tis. na 300 tis. tak Rusnok jako jeden z důvodů posledního zvýšení sazeb argumentoval i tímto efektem.....jsem zvědav, jak kašpárci z ČNB budou reagovat na taký stimul....čekám, že budou v klidu a opět blekokat, že příště už bude ten cíl.....
      abc1
    • Re: kde je B
      20.11.2020 12:17

      No jistěěěě, propouštění a snižování platů a důchodů móóóc pomůůůůže. :-)
      Richard Fuld
      •  
        20.11.2020 16:02

        Nojo, Ríšo, ty by jsi bych schopen k tomu ještě přidat MMT....a už bychom létali v tom blahobytu...
        abc1
        •  
          23.11.2020 17:37

          Jaké konkrétní výhrady máte proti MMT? :-) O blahobytu nikde nepíšu. Touto úchylkou jsou posedlí jiní. :-)
          Richard Fuld
  •  
    20.11.2020 10:22

    "Za prvé, reforma pomůže především bohatým." Bohatí (lépe řečeno střední třída) jsou ale zcela nepřehlédnutelnou a velmi významnou součástí této společnosti, nejen z hlediska spotřeby ale i investic. Proč by mělo být neefektivní snižovat daně i střední třídě? Konečně se začne i zdejší střední třída blížit alespoň na dohled střední třídě na západě. Obvykle mají všichni plná ústa podpory střední třídy a najednou je to špatně. Chudým se navíc stejně pomáhá více než střední třídě. Zvýší se odečitatelná položka na výši průměrné měsíční mzdy. Zvýší se minimální mzda a s ní i sada zaručených mezd. Bude se přidávat učitelům, důchodci dostanou jednorázové přilepšení... Co byste ještě chtěli? A ti opravdu bohatí? Těm snížením daňové sazby moc nepomůžete. Ti jednak své daňové povinnosti optimalizují na takové úrovně, o kterých se málokomu jen zdá a solidární daň, která činila 7% se v novém nastavení navyšuje na 8%. Nezaměňujte střední třídu za bohaté. To je zásadní. Pro komunisty byl bohatým kapitalistou nakonec i každý živnostníček.
    Richard Fuld
    •  
      20.11.2020 17:30

      Třetina nejbohatších není střední třida
      Velkamedvědice
      •  
        22.11.2020 8:36

        A střední třída v ČR se má stejně dobře jako na západě. A lépe než 95% populace světa. Tak si nestěžujme. Do 10 let bude třetina populace světa bydlet ve slumech.
        czinvestor
  • Je fakt
    20.11.2020 10:15

    že platit daň z něčeho, co čloěek ani nevidí, je pra.árna. Stejně se většina těch peněz zase vrátí do koloběhu.
    štíreček
  • na 2 roky?
    20.11.2020 9:54

    Kdeže, na 2 roky, to si nikdo už zrušit netroufne. Nic takového se neschválilo. A je to obrovský pozitivní šok, i když půjde zpátky do ekonomiky jen 70-80% a zbytek se uspoří.
    Zvonička
    • Re: na 2 roky?
      20.11.2020 10:23

      Jasně, že se to nezruší. Díky Bohu za to!
      Richard Fuld
    • Re: na 2 roky?
      20.11.2020 10:04

      mozna to bude jako u EET - v prvni vlne pujdou prijmovky nad 140 a druha vlna se neuskutecni :) a vyjimky budou jako v EET, tzn vsichni kdo bude mit na zahrade model capiho hnizda bude od dani osvobozen naveky veku :)
      eple
    • Re: na 2 roky?
      20.11.2020 10:01

      To nikdo nevi kolik se z toho uspori, jen spekulace. No a s tim rusenim.. taky si to moc nedokazu predstavit - ale aspon je to donuti k nejaky reforme a usporam ve statnim aparatu. Teda doufam, ze to nebudou resit jen zvysenim jinych dani
      Ai-kun
      •  
        20.11.2020 17:10

        Už zvyšují cenu mýtu. To se promítne do cen všeho. Z vyšších cen je vyšší výběr DPH. Nějaká ekodaň se určitě taky vyrojí když nás Babiš upsal zelenému moru.
        HenryFord
      •  
        20.11.2020 10:19

        Je to jako odjištěný granát další vládě, někam bude muset utíkat, ale může si vybrat, na jako stranu. Pokud píšou článek pro burzu, tak ve výhledu 1-2 roku je to čistě pozitivní pecka (zejména pro čr banky - ty vydělají i na tom, že na to vláda nemá a bude si muset půjčit). A to spoření bohatých - nějak mi to nesedí s rekordy na hypotékách.
        Zvonička
        •  
          22.11.2020 8:39

          Bohatí nespoří, bohatí investují. A většina bohatých je bohatých proto, že jsou šetrní.
          czinvestor
Aktuální komentáře
03.05.2024
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách