Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naše dluhy, vaše oživení

Naše dluhy, vaše oživení

25.12.2020 17:07

V South China Morning Post nedávno vedle čínské mastifové bubliny (viz můj článek z pondělí) psali i o nedostatku lidí ve výrobě, který vede firmy ke zvyšování mezd. A také o nedostatku kontejnerů. Současný stav globálních (ne)rovnováh a čínského exportního boomu prý totiž vede k tomu, že na jeden kontejner s dovozy připadají tři kontejnery s čínskými vývozy. Které se tak nestíhají vrátit zpátky a není čím poslat další zboží do zbytku světa.

V souvislosti s vývojem v Číně tu často zmiňuji Michaela Pettise, který výše uvedenou zprávu velmi zhuštěně komentuje následujícím způsobem: Řada zemí se snaží s pandemií a jejími ekonomickými důsledky vypořádat tím, že stimulují poptávku. Jenže tato stimulace prosakuje do Číny. Ta se naopak zaměřila zejména na nabídkovou stranu ekonomiky a výsledkem je to, že v řadě zemí rostou „stimulační dluhy“, která financují i poptávku po čínském zboží a živí čínské ekonomické oživení.

Pan Pettis k tomu dodává, že Čína je ale příliš velká na to, aby se ve svém růstu spoléhala na obchodní přebytky. Ekonom dokonce míní, že pokud by popsaný trend pokračoval, již v příštím roce by se mohly objevit tendence k izolacionismu. Pokud to dobře chápu, tak tím pan Pettis míní prostě to, že někomu se nebude líbit systém „naše dluhy, vaše oživení“. Je ale velkou otázkou, co s tím.

Kdy se rovnováha stane nerovnováhou?

O oněch globálních nerovnováhách tu občas píšu a je dobré si připomínat jejich princip: Pokud si třeba Američan koupí čínské tričko, musí zase on něco prodat do Číny, nebo mu Čína musí na to tričko půjčit (Američan jí musí prodat třeba dluhopis, či nějaké jiné aktivum). Pokud by dlouhodoběji nedošlo ani k jednomu, na měnovém trhu by panoval převis poptávky po renminbi nad jejich nabídkou (převis nabídky dolarů nad poptávkou po nich) – Američané by chtěli (za) renminbi kupovat, ale Číňané by je nechtěli prodávat. A renminbi by k dolaru posilovalo. Čínská trička by pak zdražovala a Američané by si je nakonec začali radši vyrábět sami.

V reálu máme svět rozdělen na země půjčující si na své dovozy a země, které jim půjčují „na své vývozy“. Ty druhé totiž obvykle skutečně nechtějí, aby jejich kurz moc posílil, protože chtějí vyvážet (tj. dovážet si poptávku a pracovní místa). To celé se často nazývá globálními nerovnováhami, ale já to „ne“ obvykle píšu v závorkách, protože o skutečnou nerovnováhu jít nemusí. Či přesněji řečeno nemusí být jasné, kdy se dynamická rovnováha (tok něčeho odněkud někam) stává nerovnováhou:

Pokud třeba Čína půjčuje Spojeným státům na nákup svých triček, není na tom nic moc nerovnovážného, pokud se celá dynamika včas obrátí. Američané pak začnou dluhy splácet tím, že začnou do Číny vyvážet oni víc, než Čína k nim. Jak by k tomu došlo? V principu výše zmíněným mechanismem – přes pohyb měnového kurzu. Stejně tak by nebylo nic nerovnovážného na tom, že Němci napůjčovali peníze Řekům, kdyby se dynamika včas obrátila a Řekové začali mohutně vyvážet do Německa, dosahovat s ním obchodních přebytků a splácet své dluhy. Ve světě, kde panuje celkový nedostatek poptávky (teze, ale podle mne přesvědčivá), to ale také znamená, že by se pracovní místa začala přesouvat z Německa do Řecka, z Číny do USA.

Kdy se přesně rovnováha stává nerovnováhou nevím (možná jí je skutečně od počátku, ale to již je taková neekonomická, celoživotní diskuse). Víme ale, že letošní rok a pandemická globální ekonomika posunu popsanému v předchozím odstavci (prohození oněch polarit) moc nenahrává. Je pozoruhodné, kolik předchozích polarizačních trendů letošní rok prohloubil.

 

Čtěte více:

Duke: Poker a největší (investiční) riziko
24.12.2020 11:42
Annie Duke je bývalou šampionkou v pokeru a zabývá se lidským chování ...
Taylor: Kryptoměny jsou hledáním alternativ, Fed má co vysvětlovat
25.12.2020 11:50
Známý ekonom John Taylor, který působí na Stanford University, se domn...
Investiční výhled 2021: Inflace a bobtnající bilance centrálních bank
02.01.2021 7:59
Doufáme, že rok 2021 si překvapení podobného typu, jako to letošní kor...
Investiční výhled 2021: Makro, trhy, slábnoucí dolar a korunové riziko
03.01.2021 8:18
Doufáme, že rok 2021 si překvapení podobného typu, jako to letošní kor...
Nejlepší z akciových světů
24.12.2020 17:20
Stratégové a analytici dovedou být velmi vynalézaví ohledně způsobů, j...

Váš názor
  • Jen iluze
    04.01.2021 16:35

    Žádná nerovnováha neexistuje a existovat nemůže. Účet je vyrovnán každý den, týden, měsíc, rok. Jedna komodita je směněna za jinou, třeba za peníze. S tou potom země s "přebytkem" nasloží, jak chce.
    Dan314
  •  
    26.12.2020 11:56

    Pandemie ukázala základní vazby fyzického toku zboží a služeb kdekoliv po světě, které byly mnohdy skryty nebo jejichž význam si málokterý spotřebitel uvědomoval. Do doby než jedinec zjistil, že se něco v jeho denním plánu změnilo ne z jeho vůle. Drtivé většině spotřebitelů je to beztak lhostejné, zásadní je pokrýt příjmem snídani oběd večeři střechu nad hlavou a teplou vodu. Příklad s kontejnery ukazuje, že je zcela nereálné obrátit kormidlo u produkce hmotného zboží, snad jen vychýlit z daného kurzu o několik stupňů zeměpisných souřadnic a aby se to povedlo, nejprve je nutné zbudovat kapacitně adekvátní infrastrukturu. V konečném kroku se to vše musí vlézt do cenové kalkulace včetně zdanění dle míry přidané hodnoty. (Reexporty kvůli daním jsou z menší části jen papírové, a tím prosty emisí, z větší části se propaluje nafta, čímž dává někomu obživu.) /// U nehmotné produkce (SW, digitální aplikace) je to jiné - tam lze kormidlo obrátit skoro tak jednoduše jako přepnout tlačítko. A k tomu je distribuční řetězec velmi štíhlý a prakticky imunní vůči daňové soustavě. Tuto základní nerovnováhu nikdo neřeší.
    Mudr.c
  • no ale..
    25.12.2020 21:34

    tak jednoduchy to zas nebude. Pokud je to v Cine vyrobeny triko pro nejakou nadnarodni znacku, ma vyrobni hodnotu 2 dolary, ale proda se za desetinasobek a nejen v Americe. Zisk nadnarodni firmy ale uz nejde do Ciny, ale akcionarum, z velky casti teda do USA.. a je to nejspis mnohem vic penez nez kdyby se to vyrobilo v Americe.. A to samy jen s mnohem vetsim obratem u narocnejsich vyrobku, napr iphony
    Ai-kun
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data