Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Twitter smazal přes 70.000 účtů spojených s konspirací QAnon

Twitter smazal přes 70.000 účtů spojených s konspirací QAnon

12.01.2021 13:38
Autor: ČTK

Americká technologická společnost Twitter smazala od pátku na své stejnojmenné sociální síti přes 70.000 účtů spojených s šířením spiklenecké teorie známé jako QAnon. Krok podnikla v reakci na nepokoje z minulého týdne, při nichž přívrženci prezidenta Donalda Trumpa, z nichž někteří byli také vyznavači QAnon, napadli sídlo Kongresu USA. Při potyčkách zemřelo pět lidí. Twitter již v pátek zablokoval natrvalo prezidentův účet, podle společnosti jej totiž Trump využíval k podněcování násilností. Akcie Twitteru v pre-marketu rostou o 0,98 % po včerejším poklesu o 6,41 %.

"Vzhledem k násilným událostem ve Washingtonu a zvýšenému riziku újmy jsme začali v pátek odpoledne natrvalo pozastavovat tisíce účtů, jež byly primárně zaměřeny na šíření obsahu spojeného s QAnon," napsala společnost v noci na dnešek v příspěvku na svém oficiálním blogu.

Twitter zakročil proti konspirační teorii již v minulosti, v pátek pak oznámil, že veškeré účty s ní spojené bude trvale mazat.

Jádro spiklenecké teorie QAnon tvoří přesvědčení, že Washington ovládá skupina pedofilních satanistů, mezi něž údajně patří řada nejvýše postavených demokratů či hollywoodských celebrit. Zásadní je však postava Donalda Trumpa, který podle nepodložené teorie proti této skupině tajně bojuje. Konspiraci začal šířit na internetových fórech anonym pod přezdívkou Q, který tvrdí, že je činitelem americké vlády s přístupem k utajovaným informacím.

Při středečních nepokojích měla řada prezidentových příznivců transparenty, které na spikleneckou teorii odkazovaly. Pro veřejnost nejznámějším se stal takzvaný QAnon šaman, jak se přezdívá Jacobu Chansleymu. Ten do budovy Kongresu vtrhl s kožešinovou čepicí s rohy, pomalovaným obličejem, svlečený do půl těla a v ruce držel kopí, na němž byla americká vlajka a transparent "poslal mě Q".

Trump v minulosti odmítl odsoudit zastánce této spiklenecké teorie, kterou Federální úřad pro vyšetřování (FBI) označil za domácí teroristickou hrozbu. Do Kongresu se v letošních volbách dostaly dvě nové republikánské zákonodárkyně, které teorii vyslovily v minulosti podporu, a to Marjorie Taylor Greenová a Lauren Boebertová.

Druhá jmenovaná přitom čelí silné kritice na twitteru, kde uživatelé volají po jejím odvolání z Kongresu. Ráno před vypuknutím nepokojů totiž napsala, že "dnešek je 1776" s odkazem na letopočet americké revoluce. Po vniknutí demonstrantů do budovy Kongresu, kde se někteří snažili probít do jednacího sálu Sněmovny reprezentantů, pak v dalším příspěvku informovala o tom, že předsedkyni sněmovny Nancy Pelosiovou ochranka odvedla.

Řada uživatelů ji proto obvinila z toho, že s rozzuřeným davem spolupracovala. Vyšetřovatelé přitom uvedli, že někteří účastníci protestů měli zřejmě v plánu některé zákonodárce unést. Policie rovněž vyšetřuje osoby, které přijely do Washingtonu se zbraněmi a ve vzájemné komunikaci psaly o plánech zavraždění Pelosiové.


Čtěte více:

Twitter zvyšuje příjmy z reklamy, akcie ale zareagovaly na slabší růst uživatelů
30.10.2020 8:54
Sociální síti Twitter přibylo ve třetím čtvrtletí méně uživatelů, než ...
Twitter natrvalo zablokoval Trumpův účet. Akcie až -8 %
11.01.2021 11:32
Akcie společnosti Twitter listované v Německu padaly dnes i o 8 %, než...

Váš názor
  •  
    12.01.2021 23:46

    Jeden psycholog mi řekl, ať si přečtu definici psychopata. No a přitom jsem zjistil, že si čtu o Trampovi a ještě o dvou podobných lidech z mého města. POZOR PSYCHOPAT není žádný blázen, ale chová se zcela asociálně jen proto aby si zajistil sebemenší prospěch. Nemá žádné výčitky, když ublíží různým lidem (dokonce i osobám blízkým) a když způsobí různé škody, jen když z toho má nějaký prospěch. A ještě se jim směje, že si to zavinili sami. Se svým okolí manipuluje, ví o tom a baví ho ovládat takto lidi. Pokud se mu postaví někdo s věcnými a klidnými argumenty, které může prokázat, tak šílí, ztrácí sebekontrolu a útočí. Začne mluvit úplně o něčem jiném a obviňovat druhého ze všeho možného atd. atd. Nejhorší pro něj je silný a vyrovnaný oponent, který věcně a klidně bez emocí argumentuje. A hlavně pravdivě. Proti pravdě se nedá s úspěchem bojovat a psychopat to ví. Proto aspoň zmanipuluje jednodušší lidi na svojí stranu.
    RomanH
    •  
      17.01.2021 23:26

      Přesně tatáž definice zazněla zde: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11054978064-fokus-vaclava-moravce/215411030530001/obsah/482674-psychopati-mezi-nami Pops docela sedí na jistého současného prezdenta a na dva ze tří polistopadových prezidentů u nás. Nechci jmenovat, ale slušný souhrn kleptokratických metod jednoho z nich je zde: https://www.nfpk.cz/p/vaclav-klaus-st
      Gyroskop
      •  
        17.01.2021 23:54

        Nejen prezident, ale i premiér.
        Lišák
      • Gyroskop
        17.01.2021 23:34

        Opět souhlas. Taky nechci ty dva bastardy a Zemana a Klause jmenovat. Díky prasárně nazvané opiziční smlouva. / smlouva o dělení koryt/, jsem si uvědomil bezmocnost voliče a do dnešního dne už nikdy nevolil parlanetní stranu.. Dám si panáka na Tvé zdraví.
        Velkamedvědice
  • Po africku
    12.01.2021 15:02

    Trump je měl pořešit hned ze začátku jak teď v Africe. V Ugandě FB smazal něco provládního, tak dostali zákaz všichni.
    HenryFord
    • Re: Po africku
      12.01.2021 15:12

      trumo zničil demokratické procesy v USA. A rádoby nejchytřejší pan Henry má spalničky.
      Velkamedvědice
  • Tož jo
    12.01.2021 14:13

    A kolik smazali účtů černochům za několika měsíční násilí a rabování BLM? Proč se nepochválí?
    HenryFord
    • Re: Tož jo
      12.01.2021 14:31

      Úplně jsem nepochytil smysl... tady smazali účty, které prosazují ty nesmysly (kterým bohužel řada zejména hloupějších oveček věří).
      Bo
      •  
        12.01.2021 14:57

        Vzhledem k násilným událostem...vyznavači QAnon...napadli sídlo Trump v minulosti odmítl odsoudit zastánce... úplně stejné důvody jsou na výmaz černochu, atyfy.
        HenryFord
        • pan Henry
          12.01.2021 15:11

          Je rasista. barva kůže smrdí. A fašista. Mě poučuješ, píšeš, že sem hlupák a nejsi si schopen ani zjistit, jak široké spektrum Antifa obsahuje. Pro tebe jogurte. Atyfa.
          Velkamedvědice
          • Re: pan Henry
            12.01.2021 16:03

            A proč bych měl zjišťovat jaké spektrum Antifa zabírá? Prostě se projevují úplně stejně a tedy by měli být vymazání. Vybral jste si jen to o hlouposti ale šlo o fakt že nikdo neví co se kde stalo protože nemůže být u všeho a všichni lidi lžou nejen Trump. Modla klimasekty a dalších vědci. Vědci to a vědci ono a přitom jsou to taky mimoni. Stačí zadat do vyhledávače ....než vědci mysleli... to je ale oprav!
            HenryFord
            •  
              12.01.2021 16:09

              Jistě. Princip ale spočívá v tom, že pokud někoho obviním z podvodu, musím mít důkaz. Do doby , co ho nemám, je to jaksi irevalentní. A i kdybych měl, není v zájmu americké demokracieže poštvat někoho na kapitol a rozmlátit to tam. To se rovnou můžeme vykašlat na soudy a zabíjet se na ulici. / 5 mrtvých
              Velkamedvědice
              •  
                12.01.2021 16:19

                Až na to že násilnou rukou policajta zemřela jen ta protestující. Policajt je zatím opředený tajemstvím. A ti ostatní zemřeli strachy bez cizího zavinění.
                HenryFord
    • Re: Tož jo
      12.01.2021 14:18

      Kapitol napadli naposledy před 200 lety angličani. To je útok na tu, jestli dokáže USA udělat čisté svobodné volby. Odpovědnost nese jedn označně Trump, který je tam poslal. desítky soudu konstaovali, že nemá důkaz. Jen nedokáže unést vlastní porážku a klidně raději devastuje demokracii, kteréu tak rádi vyváží. A ostaně, za průběh voleb byl odpovědný on. Už by jste se měli z výsledkem voleb smířit. demokraty nemusím. ale to nic nemění na faktech.
      Velkamedvědice
      •  
        12.01.2021 14:48

        Demokrati tak tvrdí nesmysly že zvolení Trumpa byl podvod organizovaný Ruskem. Roky to šetřili a nic nenašli. To že nevíte nemáte přehled jste hloupý vám nedává právo si to myslet o druhých a utočit proti nim. Nikdo z těch kašparů z Twitru a dalších nemůže vědět a znát všechno a být u všeho, takže neví co je pravda a co lež. Podle toho jak demokrati vyšilují, to vypadá že skutečně ty volby jsou podvod.
        HenryFord
        • Henry
          12.01.2021 15:09

          Jasně fanatiku. Ty si chytrák a já hlupák je te jak jednoduché. Desítky soudu jsou předpojaté. Pomlouvat bez důkazú umí každý osel. Jen dokazuješ, jak si neschopen přijmout porážku. Stejně jak ten egocentrický křupan. Užij své žvatlání.
          Velkamedvědice
          • Re: Henry
            12.01.2021 15:48

            Desítky soudů a kdypak to šetřili? Hledání zmanipulování voleb Trumpem a Ruskem trvalo roky a tady bylo hotovo za hodiny. To je rychlejší než vyšetřování CSI v televizi.
            HenryFord
            • Henry
              12.01.2021 15:58

              Kdybys mě nenazval hlupákem, neeragoval jsem už před tím. Ověřit předložené důkazy nebo přepočítat netrvá roky. Nahrávky, jak se snažil zmanipulovat, jsou dostupné. A že demokrati nedoložili nějaké svoje žvanění a nenašli pro ně důkaz k soudu, s tím nijak nesouvisí. Rozhodně útok na kapitol, už je vrchol. Pokud se takto nepodloženě shazují volby už i v Americe, musí tato pro příště držet hubu při komentování voleb jinde. Pokud si Trum jako prezident skutečně nedokázal ohlídat volby, nemá tam coí dělat. Já konspiraci bez důkazů nevěřím. IOstaně dávno před volbami vykřikoval, že pokud nevyhraje, busou to ukradené volby a nikdy to nepřipustí. V zájmu demokracie měl převzít odpovědnost a případné skutečné důkazy úředložit, až po jejicjh získání. To nestačí přepočítat jednou, dvakrát, ručně?? K tématu končím kolego, nmeíním tě díle urážet.
              Velkamedvědice
              • Re: Henry
                12.01.2021 16:17

                Zpochybňování voleb začali demokrati. Není o čem diskutovat. Ale pro vás to nic není. Trump byl u moci takže jeho zájem byl aby byl klid. Demokrati nebyli u moci a jejich zájem byl aby byl bordel a ukázali jak Trump rozvrátil zemi. Co nastalo? Ano nastalo rabování a násilí voličů demokratů. Už jsem to tu psal že na procházce po Kapitolu byl aktivista BLM. Taková náhoda. Jak řekl on to tam byl monitorovat. Klidně mohli organizovat vniknutí dovnitř právě podporovatelé demokratů. BLM Antifa. A není to tak dávno kdy dav navštívil kongres v Michiganu. Myslím. A nikdo z toho nevyšiloval.
                HenryFord
                • Poslední reakce
                  12.01.2021 16:22

                  Osobně sem slyšel přímo Trumpa, jak vyzýval nejen k boji, ale aby jeho fanoušci na Kapitol šli......Demokraté možná po prohraných volbách žvanili. ale tohle neudělali
                  Velkamedvědice
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y