Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bidenův test - naplánovat růst v politicky rozdělené zemi

Bidenův test - naplánovat růst v politicky rozdělené zemi

19.01.2021 16:10
Autor: ČTK

Když Joe Biden vstoupil do Bílého domu jako viceprezident, ekonomika byla samý kráter. Nezaměstnanost rostla, akcie se hroutily, miliony Američanů byly v počátečním stádiu ztráty domova kvůli prasknutí bubliny na trhu s bydlením. O 12 let později se Biden vrací do Bílého domu jako prezident a ekonomika je poničená pandemií, píše agentura AP. Tentokrát je ale situace odlišná.

Navzdory ztrátě 9,8 milionu pracovních míst kvůli koronaviru, jsou signály, že země je na pokraji rozkvětu, který tu nebyl za doby Obamy ani Trumpa. Zůstatky na bankovních účtech od vypuknutí pandemie stouply o 2,4 bilionu USD (51,8 bilionu Kč). Ceny domů prudce rostou díky vysoké poptávce. A každé další očkování posouvá největší ekonomiku světa blíže k úplnému opětovnému otevření.

"Pokud se ekonomika podstatně zlepší do jara nebo začátku léta, mohlo by to Bidenovi opravdu pomoci k dokončení většiny jeho agendy, protože úspěch může plodit úspěch," uvedl Jason Furman, který byl hlavním ekonomickým poradcem v Obamově vládě.

Nad snahami o ekonomický růst však visí přetrvávající politické rozdělení, které přispělo také k útoku na Kapitol v době, kdy mělo být potvrzeno Bidenovo vítězství. Politika stále více formuje také to, jak Američané vnímají ekonomickou situaci, a zhoršuje snahy o to, přimět zákonodárce ke spolupráci.

Dosud byla schválená federální pomoc ve výši čtyři biliony USD. Biden minulý týden navrhl dalších 1,9 bilionu USD. Další peníze, které však musí schválit Kongres, mají být určené na urychlení očkování, opětovné otevření škol a snížení míry dětské chudoby.

Investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že pokud bude část Bidenova stimulačního plánu schválena, vzroste letos ekonomika o 6,6 procenta. To bude nejvíce od roku 1984, kdy ekonomický růst o 7,2 procenta pomohl vynést republikánského prezidenta Ronalda Reagana do druhého funkčního období. Wells Fargo odhaduje letošní růst na 4,6 procenta, což by byl nejlepší výkon od roku 1999.

Příznivý výhled však ohrožuje spousta rizik. Nejoptimističtější prognózy vycházejí z toho, že se v Kongresu podaří protlačit převážnou část Bidenova záchranného balíčku. Je zde také možnost, že prosazovaná pomoc by mohla být vyšší, než ekonomika potřebuje, což by mohlo vyvolat inflaci. Bidenův tým se však poučil v době předchozí recese v roce 2009 a nastupující personální šéf Bílého domu Ron Klain nedávno uvedl, že pomoc v boji s recesí schválená v roce 2009 nebyla dostatečná, což byla chyba, kterou tentokrát Bidenův tým nechce opakovat.

Biden může také počítat s podporou investorů z Wall Street. Za pomoci podpůrné politiky centrální banky USA (Fed) jsou úrokové sazby nízké, což usnadňuje získávání financí na stimulaci a splácení dodatečného dluhu. Úroková sazba u desetiletých amerických státních dluhopisů je nyní zhruba 1,15 procenta. V roce 1984, kdy byl výhled růstu podobně dobrý a velikost federálního dluhu výrazně nižší, činil úrok 11,67 procenta.

Republikánští zákonodárci nyní vidí potřebu další pomoci na potlačení pandemie, někteří však vyjadřují obavy z Bidenova přání prosadit další velký balíček výdajů. Zdůrazňují, že případné nové výdaje by měly směřovat k zvýšenému očkování a jeho návrh na přímou pomoc pro lidi by mohl zbrzdit jejich chuť začít se vracet do práce.

Mezi republikánskými voliči také již vzrostl pesimismus, když Donald Trump prohrál volby. Michiganská univerzita uvedla, že její index spotřebitelských očekávání mezi republikánskými voliči klesl v lednu za 53 bodů z říjnových 96 bodů. To by mohlo utlumit jejich ochotu utrácet a povzbudit republikánské zákonodárce k obviňování demokratů, že mohou za ekonomické problémy.

Bidenův tým nyní doufá, že prosadí stimulační pomoc v Senátu s podporou republikánů. Kvůli politickému napětí se však další plánované návrhy zákonů, jako minimální mzda 15 dolarů a zvýšení daní pro firmy a bohaté, podaří zřejmě prosadit pouze s podporou demokratů. Pokud by republikáni znovu získali kontrolu v Kongresu, může být každá změna prosazená jen s podporou demokratů rychle obrácena nebo může propadnout. To pak může snížit míru jistoty, kterou potřebují firmy a spotřebitelé k investicím podporujícím růst, upozornil analytik Cornerstone Macro Donald Schneider.

"Je velký problém posunout se kupředu, když jedna strana po nástupu k moci udělá nějaké změny a pak přijde k moci druhá strana a zvrátí to. A pak to jde dál a dál," uvedl Schneider.

 
 

Čtěte více:

Joe Biden chce zmírnit polarizaci společnosti, dostat pod kontrolu koronavirus i řešit klimatickou změnu
09.11.2020 8:30
Zmírnit polarizaci americké společnosti, dostat pod kontrolu šíření ko...
Fidelity: Vliv prezidenta Bidena na technologické trhy
24.11.2020 13:16
Joe Biden zvítězil v prezidentských volbách v USA, ale výsledek senáto...
Fidelity International: Biden podpoří čistou energii a garantuje zdravotní péči pro širší skupinu obyvatel
02.12.2020 13:39
Joe Biden už byl prohlášený vítězem voleb, a ačkoliv Donald Trump jeho...
Bezprecedentní vpád stoupenců Trumpa do Kongresu: 4 mrtví, po chaosu pokračuje jednání o výsledku voleb. Trump bez Twitteru
07.01.2021 8:29
Vpád Trumpových příznivců do washingtonského Kapitolu v průběhu jednán...
Demokraté mají dva senátory v Georgii a ovládnou Senát
07.01.2021 8:45
Kandidáti Demokratické strany zvítězili v obou kláních senátních voleb...

Váš názor
  • Ř E Š E N Í
    20.01.2021 9:58

    Tak rozjet NOMINÁLNÍ růst, to politici a centrální bankéři umí. Na to stačí jednoduchý recept: úrokové sazby srazit na -3% a z té $2000 covidové dávky udělat pravidelný základní nepodmíněný příjem rovnou z tiskárny. Sice se tím zrychlí úprk držitelů úspor do zlata a bitcoinu a přiblíží státní bankrot a/nebo hyperinflace, ale ono by to mohlo vydržet "fungovat" do příštích voleb a dál politik nemá důvod přemýšlet.
    Hayek
  • Simpson family
    20.01.2021 9:32

    Simpson family to budou mít dobré. biden na titulním obrázku jako by z oka vypadl dědovi Simpsonovi.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.