Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PPF v pondělí spustí námluvy s Monetou. Šéf banky Spurný vítá atraktivní cestu k silné české bance

PPF v pondělí spustí námluvy s Monetou. Šéf banky Spurný vítá atraktivní cestu k silné české bance

05.02.2021 17:34, aktualizováno: 5.2. 17:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Moneta Money Bank dnes ráno představila výsledky do konce roku 2020, v rámci kterých potvrdila výhled pro letošní rok a které zásadně nevybočily z očekávání analytiků. Zásadní momentální téma pro akcionáře se však odehrává jinde. Skupina PPF v pondělí spustí první fázi nabídky na odkup části akcií a traknsakce, na jejímž konci má být propojení Monety s Air Bank a dalšími finančními entitami skupiny PPF a silná česká banka, dýchající za záda největším bankovním hráčům na trhu. Šéf banky Tomáš Spurný dle svých posledních vyjádření námluvy s PPF vítá a vnímá jako atraktivní cestu k dalšímu růstu. V pátek po závěru trhu také Moneta oznámila, že pravděpodobně pozdrží návrh výplaty dividendy do posledního kvartálu letošního roku.

Dle oznámení Monety z 22. ledna, ve kterém komunikovala návrhy PPF, bude dobrovolný veřejný návrh na odkup akcií Monety závazný dle zákona o obchodních korporacích a akcionáři Monety jej budou moci přijmout v období od 8. února 2021 do 26. února 2021, tedy již od pondělka. PPF si vyhrazuje právo dobu závaznosti prodloužit do 5. března 2021.  Podle informací Patria.cz skupina PPF detaily, podmínky a technikálie odkupu zveřejní na svých stránkách právě v pondělí 8. února. 

V dnes zveřejněném vyjádření pro Hospodářské noviny šéf Monety Tomáš Spurný uvedl, že plán na sloučení s Air Bank a dalšími finančními entitami skupiny PPF je "atraktivní" cestou, jak vytvořit skupinu s minimálně desetiprocentním podílem na zisku celého českého bankovního trhu. "Budeme se snažit za každou cenu konsolidovat bankovní sektor, a jak to uděláme, záleží na možnostech, které nám trh nabídne. My jako management a já coby osoba stojící za ním, věříme, že Air Bank a její přidružené společnosti k tomu nabízejí potenciál," citují Spurného HN. 

Pro Seznam pak Spurný upřesnil, že v nejrizikovější kategorii retailového bankovnictví by se Moneta spojením s PPF stala největším hráčem a dle jeho slov přitom právě o tento trh svádí banky společně s nebankovními poskytovateli krutý boj. „PPF svojí veřejnou nabídkou přináší do Monety riziko investice v rozsahu 20 až 29procentního vlastnictví. To odpovídá hodnotě 8,2 až 11,9 miliardy korun. Znamená to, že PPF má zájem na tom, aby cena našich akcií stoupala, a tím si PPF tuto investici ochránila. To platí zejména v kontextu vyjádření, že PPF hodlá zachovat dnešní stav – tj. mít banku, obchodovanou na burze,“ uvedl krom jiného Spurný a navázal v tomto směru na dva hlasy ze skupiny PPF.

„Myslíme si, že naše nabídka umožní vybudovat z Monety národního bankovního šampiona v rámci top 3 bank na českém bankovním trhu. A aby to bylo úplně jasné: počítáme s tím, že Moneta by nadále měla zůstat obchodována na pražské burze, a její akcie být dostupné nejen velkým investorům, ale i široké investorské veřejnosti,“ odpověděla 1. února v rozhovoru pro iDnes.cz finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková. Ta stojí přitom při pohledu do obchodního rejstříku v čele skupinou PPF 100% ovládané entity Tanemo a.s., která formálně podala nabídku na odkup části akcií Monety a jednání o propojení PPF s Monetou.

Druhým souhlasným hlasem ze skupiny PPF tentýž den byl výkonný ředitel společnosti Home Credit a akcionář PPF Jean-Pascal Duvieusart. Ten pro Reuters prohlásil, že investiční skupina PPF očekává, že nalezne dostatečnou podporu pro úspěch své nabídky pro Moneta Money Bank a skrze sloučení aktiv získá nad bankou kontrolu, přičemž nemá v plánu ji stahovat z burzy. „Jsme odhodláni ponechat akcie Monety veřejně obchodované," řekl k nabídce PPF vůči Monetě a cílem je podle něj vytvořit třetí největší banku na českém trhu spotřebitelského bankovnictví a pro malé a střední podniky.

Spurný dále v rozhovoru pro Seznam k oběma fázím potenciální transakce mezi PPF a Monetou prohlásil nejprve na adresu dobrovolného odkupu, že je zde nabídka, která dává 19procentní prémii proti ceně, jež byla aktuální v den, kdy byl návrh učiněn. „Tato cena je ekvivalentní 35 procentům proti 180dennímu váženému průměru obchodování. Akcionáři s krátkodobým horizontem si odnesou zisk v kontextu oněch 80 korun za akcii,“ prohlásil. Jeho vzkazem pro ty, kteří v Monetě jako akcionáři zůstanou, jsou pak slova následující: „Skupina bude vlastnit banku, která má reálnou šanci dosáhnout na 10 a více procent zisku v českém bankovním sektoru. Tento potenciál by měl být dosažitelný v horizontu dvou až tří let a znamená zhodnocení i posílení stability investice do Monety. Velká banka má mnohé výhody z rozsahu jednak v kontextu nákladů, ale také má silnější pozici v mnoha dalších aspektech: cenotvorby, distribuce nebo schopnostech investovat či inovovat. A to zejména na trhu, kde velké banky ovládají více než 70 procent veškerých aktiv a generují ještě vyšší podíl na oněch 90 či 50 miliardách zisku.“

Dosud sdělené o dobrovolném odkupu akcií Monety - oznámení z 22. ledna

PPF bude nabízet odkup akcií za peněžité protiplnění ve výši 80 za jednu akcii. Toto peněžité protiplnění bude poskytnuto při převodu vlastnických práv k akciím. Odkup akcií bude dle tohoto návrhu realizován prostřednictvím PPF banky a.s.

Maximální objem odkupovaných akcií – 20 % celkové jmenovité hodnoty s právem PPF jej navýšit na 29 %. Znění dobrovolného veřejného návrhu předpokládá odkup akcií, jejichž celková jmenovitá hodnota (při započtení stávajícího 0,6279% podílu skupiny PPF v Monetě) nepřesáhne 20 %, s právem PPF tento maximální objem jednostranně navýšit až na 29 %. Dále znění dobrovolného veřejného návrhu obsahuje informaci, že odkup bude realizován ve dvou fázích, kdy první část odkupu bude nepodmíněná a druhá bude podmíněna získáním regulatorního souhlasu ČNB.

Nepodmíněná část odkupu akcií až do výše 10 % celkové jmenovité hodnoty Ve vztahu k odkupovaným akciím s celkovou jmenovitou hodnotou (při započtení stávajícího 0,6279% podílu skupiny PPF v Monetě) pod 10 % budou převod vlastnického práva a úhrada kupní ceny nepodmíněné souhlasem regulátora – České národní banky („ČNB“). Dle zákona o bankách (zákon č. 21/1992 Sb., § 20 odst. 3) nabytí podílu na Monetě pod 10 % nezakládá nabytí tzv. kvalifikované účasti a takovémuto regulatornímu souhlasu nepodléhá.

Ve vztahu k odkupovaným akciím, jejichž celková jmenovitá hodnota (při započtení stávajícího 0,6279% podílu skupiny PPF v Monetě) dosáhne 10 % či více, budou převod vlastnického práva a úhrada kupní ceny podmíněny získáním souhlasu ČNB dle zákona o bankách. Podle informací uvedených v dobrovolném veřejném návrhu PPF o tento regulatorní souhlas požádá do 20 pracovních dnů ode dne, kdy PPF oznámí, že celková jmenovitá hodnota odkupovaných akcií dosáhne 10 % či více.

V případě, že odkupované akcie (při započtení stávajícího 0,6279% podílu skupiny PPF v Monetě) dosáhnou či překročí limit pro nepodmíněnou část (tj. 10 % celkové jmenovité hodnoty), budou akcionáři uspokojeni v režimu pro nepodmíněnou část poměrně. Ve zbývajícím rozsahu budou akcionáři Monety uspokojeni (a převod jejich zbývajících akcií vypořádán) v režimu pro regulatorně podmíněnou část.

Stejný princip krácení všech zájemců vyplývá z textu dobrovolného veřejného návrhu i pro část odkupu podmíněnou získáním regulatorního souhlasu, bude-li překročen maximální objem odkupovaných akcií.

PPF pověří společnost PPF banka a.s., aby za PPF jednala v procesu akceptace a vypořádání převodu akcií dle dobrovolného veřejného návrhu. Bližší detaily zveřejní PPF spolu s dobrovolným veřejným návrhem. 

Dobrovolný veřejný návrh na odkup akcií bude závazný dle zákona o obchodních korporacích. Akcionáři Monety jej budou moci přijmout v období od 8. února 2021 do 26. února 2021. PPF si vyhrazuje právo dobu závaznosti prodloužit do 5. března 2021. Část dobrovolného veřejného návrhu může podléhat regulatornímu souhlasu ČNB, jak je zmíněno výše.

Dobrovolný veřejný návrh na odkup akcií nepovede k ovládnutí Monety. Dle informací uvedených v textu dobrovolného veřejného návrhu na odkup akcií nedojde jeho realizací k ovládnutí Monety ze strany skupiny PPF.

Jako důvod dobrovolného veřejného návrhu je uveden zájem skupiny PPF na dosažení dohody s Monetou na akvizici a vzájemné kombinaci obchodních aktivit, která předjímá spojení Air Bank a.s. a dalších společností ze skupiny PPF poskytujících finanční služby v České a Slovenské republice s Monetou.

V tomto kontextu se PPF rozhodla oslovit akcionáře Monety prostřednictvím dobrovolného veřejného návrhu na odkup akcií tak, aby PPF získala významný podíl v Monetě a mohla podpořit realizaci uvedeného záměru z pozice významného akcionáře Monety. PPF zároveň prostřednictvím dobrovolného veřejného návrhu umožňuje akcionářům Monety, kteří s případnou realizací uvedeného záměru nesouhlasí, akcie Monety prodat. Dobrovolný veřejný návrh však není uvedeným záměrem, ani souhlasem akcionářů Monety s ním nijak podmíněn.

 

Čtěte více:

MONETA Money Bank, a.s: Uveřejnění vnitřní informace
22.01.2021 18:35
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) MONETA Money Bank, a.s. inform...
Moneta oznamuje ochotu jednat o převzetí Air Bank a transakci, která může vést k zásadnímu podílu PPF
22.01.2021 18:56
MONETA Money Bank bude vyjednávat o převzetí Air Bank a dalších společ...
Analytik: Navržené podmínky transakce Moneta - PPF nevnímáme symetricky výhodné pro obě strany
25.01.2021 7:38
Banka MONETA Money Bank v pátek po uzavření trhu – informovali jsme po...
Goldman Sachs navýšila svůj podíl v Monetě na 10,5 % (+komentář analytika)
28.01.2021 17:33
Americká banka Goldman Sachs Group zvýšila podíl v Moneta Money Bank n...
MONETA Money Bank, a.s: Uveřejnění vnitřní informace
29.01.2021 18:26
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) MONETA Money Bank, a.s. uveřej...
Moneta k dealu s PPF: Dobrovolný odkup v souladu s analytiky, spojení strategicky přínosné
29.01.2021 19:03
Představenstvo Moneta Money Bank splnilo termín do dnešního dne a zveř...
Komentář analytika: Co říká stanovisko managementu Monety k dobrovolné nabídce PPF a navržené transakci?
01.02.2021 8:18
Management Monety představil v pátek večer své stanovisko k dobrovolné...
Duvieusart z PPF: Nemáme v plánu stahovat Monetu z burzy
01.02.2021 16:11
Investiční skupina PPF očekává, že nalezne dostatečnou podporu pro úsp...
Finanční ředitelka PPF: Z Monety chceme národního bankovního šampióna, na burze zůstane
01.02.2021 16:44
„Myslíme si, že naše nabídka umožní vybudovat z Monety národního banko...
MONETA Money Bank, a.s.:  Konsolidované hospodářské výsledky za rok 2020
05.02.2021 7:31
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) Společnost MONETA Money Bank, ...
Monetě klesl kvartální zisk na 685 milionů, zůstal ale nad tržním odhadem
05.02.2021 8:32
Bankovní skupina Moneta Money Bank hospodařila v posledním loňském čtv...
Analytik: Čísla Monety překvapení nepřinesla, výhled pro letošek potvrzen
05.02.2021 11:33
Moneta Money Bank dnes před otevřením trhu představila výsledky za 4Q2...

Váš názor
  •  
    09.02.2021 14:54

    Nikde nemůžu najít poplatek za odkup...
    Velkamedvědice
  • směnný poměr aktiv
    09.02.2021 14:49

    Ten směnný poměr aktiv (Moneta : AB a kol.) mi vychází spíše 67-72%:33-28% než PPF navržených 60.3%:39.7%. A také nechápu, proč hodnota "pochybných" aktiv AB a kol. notně zdražila (od minulé nabídky) a hodnota aktiv MMB (i po akvizici W.) zůstala na svém? Pásek
    Pásek
  • Spurný je uplacen PPF,
    09.02.2021 14:09

    vsadím se, že ho Kellner ujistil, že bude velký šéf spojených bank a možná budou i nějaké opce na akcie. Celá transakce je výhodná jen pro PPF, což je jasné, minoritní akcionáři budou jako vždy v případě PPF oškubáni. Nabídková cena je samozřejmě směšně nízká.
    1
  • megamasina na zadluzovani obyvatel
    06.02.2021 10:02

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/spurny-chce-dotahnout-obchod-s-kellnerem-nebo-kymkoli-kdo-da-vic-140861 ------ Pokud PPF tuto transakci prosadí proti vůli ostatních akcionářů, pak jí nezbyde nic jiného než zaplatit za Monetu 40,9 miliardy korun a poté dosáhnout fúze. Takovýto postup však nemá ani logický, ani ekonomický smysl.
    eple
  •  
    06.02.2021 1:34

    Love story začíná, aneb jak vycucat banku a ojet akcionáře...
    Čert
    • Už jsem prohrál více
      06.02.2021 7:33

      "Moneta oznámila, že pravděpodobně pozdrží návrh výplaty dividendy do posledního kvartálu letošního roku". V důsledku tohoto rozhodnutí pana Spurného, pro které bych jako akcionář Monety našel v jazyce mateřském přehršli expresivních výrazů, budu muset se slzou v oku dobrovolnou nabídku na odkup akcií odmítnout.
      Harpagon První
  •  
    05.02.2021 20:27

    Zase ďalší pražský tunel,nevymením stabilné dividendy za dobrodružstvo ála IPB.Za dva roky mohlo PPF zlepiť AIR BANK a satelity a ukázať životaschopnosť spojenia.Ale tomu asi neveria ani sami projektanti,ktorí asi študovali Harvard na Bahamách.Schválila už EU vakcínu proti šmejdom ?
    Tecumseh
    •  
      06.02.2021 14:31

      Já rovněž nepřistoupím na dobrovolnou nabídku! Pravda je, že kdyby Kellner byl takový frajer, tak za tu dobu z Air bank udělá už dávno banku, která by konkurovala ČS, ČSOB, KB... Jenže Kelner je jen obyčejným spekulantem, co nejlevněji koupit rozjetou a perspektivní banku. Home Credit také nebude stoupat věčně. Jsou to navíc ty nejrizikovější úvěry, které spíše hraničí s lichvou. Jenže Spurný se už asi třese na místo generálního ředitele.
      Henry
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university