Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finanční ředitelka PPF: Z Monety chceme národního bankovního šampióna, na burze zůstane

Finanční ředitelka PPF: Z Monety chceme národního bankovního šampióna, na burze zůstane

01.02.2021 16:44
Autor: Redakce, Patria.cz

„Myslíme si, že naše nabídka umožní vybudovat z Monety národního bankovního šampiona v rámci top 3 bank na českém bankovním trhu. A aby to bylo úplně jasné: počítáme s tím, že Moneta by nadále měla zůstat obchodována na pražské burze, a její akcie být dostupné nejen velkým investorům, ale i široké investorské veřejnosti,“ odpovídá v rozhovoru pro iDnes.cz finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková.

Ani v případě, že skutečně získáme v Monetě kontrolní podíl akcií, nemá PPF zájem navyšovat svůj podíl nad rámec toho, co v rámci diskutované transakce případně získáme, uvedla Jirásková. „Bude-li transakce schválena a proběhne povinný výkup, odhadujeme, že se náš celkový podíl bude pohybovat zhruba někde mezi 50 - 60 procenty. Úplně přesně to předem nejde říct, záleží na výsledku dobrovolného odkupu, transakce samotné a případného povinného odkupu. Považujeme za správné mít v portfoliu tento typ likvidního aktiva, z tohoto úhlu pohledu to znamená obchodované,“ říká v rozhovoru pro iDnes.cz.

Dle Jiráskové není cílem PPF skoupit co nejvíc akcií Monety, ale co nejvyšší podpora pro spojení Monety s Air Bank a spol. „Není cílem ani ovládnutí valné hromady, jak někteří tvrdí. Je to tak, že dáváme těm akcionářům, kteří s fúzí nesouhlasí, okamžitě možnost svůj podíl prodat za odpovídající cenu,“ uvádí. Cenu 80 Kč/akcie považuje PPF za odpovídající. „Jde téměř o 35 procent vyšší cenu ve srovnání s šestiměsíčním průměrem, a jde o téměř dvacetiprocentní  prémii proti zavírací ceně před oznámením naší nabídky,“ uvedla Jirásková.

Povinný odkup? Kolem 80 korun za akcii, pokud nastane

Pokud se PPF s Monetou dohodnou na spojení, bude muset ze strany PPF přijít povinná nabídka odkupu. Ta dle Jiráskové bude blízko nynější nabídky 80 korun za akcii. „Cena při povinné nabídce odkupu, ve skutečnosti nebude moci být pod cenou, kterou nabízíme teď v rámci dobrovolného výkupu. Nepředpokládáme ani její významné navýšení v rámci povinného výkupu,“ uvedla v rozhovoru. 

Kolik Monety za kolik Air Bank a spol.

iDnes.cz v rozhovoru připomíná, že řada kritiků nabídky PPF tvrdí, že navržený poměr nadhodnocuje Air Bank. Jirásková se vrátila k nabídce, která padla již před dvěma, třemi lety. „Jednání selhala na kupní ceně, neboť Moneta nevěřila, že Air Bank plus český a slovenský Home Credit a Zonky jsou schopni splnit ambice vlastního business plánu,“ uvedla. Air Bank je dnes podle ní mnohem dál ve svých výsledcích i plánech, což se mimo jiné projevilo i ve zvýšeném zájmu potenciálních investorů o její koupi. „Air Bank má dnes 865 tisíc klientů a jen za loňský rok i přes omezení způsobená Covidem získala 84 tisíc nových. Z výsledku 492 milionů korun v roce 2017 se v roce 2019 čistý zisk více než ztrojnásobil na 1 549 milionů,“ uvedla krom jiného Jirásková pro iDnes.cz. „Námi navrhované exchange ratio pro spojení s Monetou vychází z čísel a faktů, nikoliv tužeb a přání. Budeme se snažit management Monety přesvědčit, že náš názor na hodnotu Air Bank je oprávněný a podložený průkaznými fakty a finančními výsledky. V rámci due diligence pak Monetě zpřístupníme veškeré požadované informace, aby se o tom sama přesvědčila,“ uvedla dále Jirásková. 

Když akcionáři Monety plán odmítnou

Pokud nebude spojení Monety a Air Bank pro akcionáře Monety atraktivní a neschválí jej, PPF zůstane podle Jiráskové v Monetě v pozici minoritního investora. „A upřímně? Zůstaneme tam za dost vysokou pořizovací cenu, neboť cena na burze před uveřejněním naší nabídky byla 67 korun. A to pro nás rozhodně není nijak sexy varianta, ale jsme s ní srozuměni. Může to tak dopadnout, to je naše riziko,“ uvedla v rozhovoru Jirásková. Konstatovala, že „široká investorská veřejnost se shodne na tom, že Moneta je výborně řízená banka“ a PPF proto nemá v úmyslu vyvolávat nějaké zásadní personální změny v souvislosti jejího podílu v Monetě.

Stejná slova z HomeCredit

Investiční skupina PPF očekává, že nalezne dostatečnou podporu pro úspěch své nabídky pro Moneta Money Bank a skrze sloučení aktiv získá nad bankou kontrolu, přičemž nemá v plánu ji stahovat z burzy, prohlásil dnes podle agentury Reuters také výkonný ředitel společnosti Home Credit a akcionář PPF Jean-Pascal Duvieusart. "Jsme odhodláni ponechat akcie Monety veřejně obchodované," řekl také k nabídce PPF vůči Moneta. Cílem podle něj je vytvořit třetí největší banku na českém trhu spotřebitelského bankovnictví a pro malé a střední podniky.

 

 

Čtěte více:

MONETA Money Bank, a.s: Uveřejnění vnitřní informace
22.01.2021 18:35
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) MONETA Money Bank, a.s. inform...
Moneta oznamuje ochotu jednat o převzetí Air Bank a transakci, která může vést k zásadnímu podílu PPF
22.01.2021 18:56
MONETA Money Bank bude vyjednávat o převzetí Air Bank a dalších společ...
Analytik: Navržené podmínky transakce Moneta - PPF nevnímáme symetricky výhodné pro obě strany
25.01.2021 7:38
Banka MONETA Money Bank v pátek po uzavření trhu – informovali jsme po...
Goldman Sachs navýšila svůj podíl v Monetě na 10,5 % (+komentář analytika)
28.01.2021 17:33
Americká banka Goldman Sachs Group zvýšila podíl v Moneta Money Bank n...
MONETA Money Bank, a.s: Uveřejnění vnitřní informace
29.01.2021 18:26
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) MONETA Money Bank, a.s. uveřej...
Moneta k dealu s PPF: Dobrovolný odkup v souladu s analytiky, spojení strategicky přínosné
29.01.2021 19:03
Představenstvo Moneta Money Bank splnilo termín do dnešního dne a zveř...
Komentář analytika: Co říká stanovisko managementu Monety k dobrovolné nabídce PPF a navržené transakci?
01.02.2021 8:18
Management Monety představil v pátek večer své stanovisko k dobrovolné...
Duvieusart z PPF: Nemáme v plánu stahovat Monetu z burzy
01.02.2021 16:11
Investiční skupina PPF očekává, že nalezne dostatečnou podporu pro úsp...

Váš názor
  • Nabídka od PPF je nevýhodná
    04.02.2021 13:25

    Současná nabídka od PPF je nevýhodná, neboť navrhovaná cena za akcii Monety je nízká, navíc nevíme moc o následující směně akcií s PPF, ovšem víme, že jakmile se Kellner ujme moci, tak minoritní akcionáři zapláčou jako vždy. Pamatuji si, jak Kellner koupil O2, brutálně ji zadlužil a za tuto akvizici zaplatil penězi z O2, poté přesunul celou infrastrukturu do nové společnosti mimo O2, což je další podvod na minoritní akcionáře. Nabídku od PPF nebrat, budou lepší.
    1
  •  
    02.02.2021 3:02

    Vykutálený kšeft.
    Čert
  •  
    01.02.2021 19:39

    Výhodné ako "rychlý prachy od nebankovky".Férová cena začína na 95 Kč.PPF na východe prišla nielen o peniaze,ale asi aj zdravý rozum.
    Tecumseh
    •  
      01.02.2021 20:12

      Že jde o 35 procent vyšší cenu ve srovnání s šestiměsíčním průměrem, a jde o téměř dvacetiprocentní prémii proti zavírací ceně před oznámením naší nabídky,“ uvedla Jirásková. Počítáno z cen, kdy probíhá epidemie a akcie bank jsou nejvíce postiženou skupinou společností. Navíc banka zadržuje nevyplacené dividendy .... Jako akcionář Vám vzkazuji, jděte s touto nabídkou někam.... Myslím si, že akceptováním těchto podmínek PPF ze strany vedení Monety je jednání v rozporu s jednáním řádného hospodáře.
      HS
      •  
        01.02.2021 20:14

        Co se jako akcionáři spojit a jednat v souladu tak, že na nabídku odkupu ze strany PPF nereagovat !!!!!
        HS
  •  
    01.02.2021 18:05

    Dle Jiráskové není cílem PPF skoupit co nejvíc akcií Monety, ale co nejvyšší podpora pro spojení Monety s Air Bank a spol. -- Nelikvidní a drahá aktiva Air Bank za likvidní a levná aktiva MMB ve "výhodném" poměru pro PPF. Není třeba v této nabídce hledat něco více.
    Pásek
  • CFO PPF
    01.02.2021 18:02

    Více není třeba vysvětlovat: Dle Jiráskové není cílem PPF skoupit co nejvíc akcií Monety, ale co nejvyšší podpora pro spojení Monety s Air Bank a spol. -- Tedy hlavní cíl je, směnit nelikvidní a drahou Air Bank a spol. za likvidní a relativně levné akcie Monety ve výhodném poměru pro PPF. Toto už bohužel tušíme od "první" výhodné nabídky PPF.
    Pásek
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení