Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hvězdný debut konkurenta TikToku. Akcie Kuaishou stouply o 160 %

Hvězdný debut konkurenta TikToku. Akcie Kuaishou stouply o 160 %

05.02.2021 16:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Cena akcií technologické společnosti Kuaishou Technology se při svém dnešním debutu na burze v Hongkongu více než zdvojnásobila. Provozovatel sociální sítě pro krátká videa se tak stal pátou největší firmou na hongkongské burze. Nabídka akcií firmy je zároveň největší v Hongkongu od vstupu asijské divize pivovaru Budweiser v roce 2019, uvedla agentura Reuters.

Akcie Kuaishou, konkurenta TikToku, první obchodní den uzavřely na hodnotě 300 HKD, což firmu ohodnocuje na 1,23 bilionu HKD (3,4 bilionu Kč; 159 mld. USD). Cena pro primární nabídku byla stanovena na 115 HKD, tedy horní hranici cenového rozpětí, během prvního obchodního dne však akcie podniku otevřely na 338 USD a vystoupily až na 345 HKD. Za celý den pak titul registroval nárůst o zhruba 161 %. 

Podle údajů společnosti Refinitiv Eikon byl růst ceny akcií při debutu druhým nejvyšším na světě pro firmu s nabídkou akcií v přepočtu vyšší než miliarda USD. Celá transakce je také největším internetovým IPO od května 2019, kdy v USA svoje akcie prodal Uber Technologies, podotkla agentura Bloomberg.

Spektakulární burzovní debut zařadil devět let starou firmu mezi největší čínské technologické korporace, tedy giganty jako Didi nebo Meituan, a se svou cenovkou se přiblížila společnosti ByteDance, mateřské firmě TikToku.

Výkonný ředitel makléřské firmy Wealthy Securities Louis Tse uvedl, že dnešní růst akcií podpořila poptávka od klientů z pevninské Číny, kteří nemohou investovat do primárních nabídek v Hongkongu, ale mohou kupovat na sekundárním trhu, pokud ve městě mají makléřský účet. Nakupovali i drobní investoři, kterým se nepodařilo získat akcie v rámci nabídky.

Firmu Kuaishou podporuje společnost Tencent Holding. Firma byla podle svého prohlášení v prvních devíti měsících loňského roku druhou největší platformou pro krátká videa na světě. Podle údajů výzkumné společnosti iResearch měla v tomto období v průměru 275,9 milionu aktivních uživatelů denně. Pomohla jí k tomu i pandemie nemoci covid-19, která donutila mnoho lidí trávit více času na internetu.

Hvězdný burzovní začátek by mohl dodat kuráž většímu rivalovi ByteDance. O něm se dlouho spekuluje jako o kandidátu na IPO. Majitele TikToku ale loni zarazil boj o zákaz jeho celosvětově populární aplikace v USA poté, co byla tehdejší administrativou v čele s Donaldem Trumpem označena jako hrozba pro národní bezpečnost Spojených států.

A ještě jeden rekord padl v souvislosti s Kuaishou. Objednávky na její akcie podalo zhruba 1,4 milionu drobných investorů, tedy zhruba každý pátý obyvatel Hongkongu. Celkem to představuje objem 1,26 bilionu HKD, zatímco institucionální investoři podali objednávky za skoro 200 miliard. Jako by to připomínalo šílenou horečku v předvečer obrovitého primárního úpisu finanční skupiny Ant Group, která na svoji tranši pro drobné investory přilákala objednávky za 1,3 bilionu HKD. Loni v listopadu ale Peking její IPO na poslední chvíli zarazil. Nejisté regulatorní prostředí je pro čínské technologické firmy stále více realitou, napsaly k tomu dnes Financial Times.

“Růstové technologické společnosti jsou pořád hodně žádané,” připomíná ale podle Bloombergu Gary Dugan, generální ředitel Global CIO Office v Singapuru. Svět se pořád potýká s Covid krizí a investoři jsou pořád zaměření na technologické tituly se silným růstovým příběhem, podotýká.

Kuaishou založil Čcheng I-siao, nynější produktový ředitel, před zhruba deseti lety jako nástroj na vytváření GIFů, krátkých animovaných obrázků pro chytré telefony. Později, když už byly chytré telefony výkonnější a datové sítě silnější, firma přerotovala na krátká videa. Nyní se do aplikace přihlásí více než 262 milionů čínských uživatelů v průměru 10krát denně. Sledováním videí a klábosením s jejich tvůrci tam stráví v průměru 86 minut.

Přístup na Kuaishou je zdarma. Hlavním zdrojem tržeb jsou právě interakce - mezi diváky videí a jejich tvůrci. Firma vydělává prodejem virtuálních předmětů, které uživatelé darují tvůrcům videí, internetovým marketingem a provizemi z elektronických obchodů na platformě.

Celkem firma z IPO získala 5,32 miliardy USD. Zisk z prodeje akcií chce použít na růst svého ekosystému, posílení výzkumu a selektivní akvizice.

Zdroje: ČTK, FT, Bloomberg, CNBC

 

Čtěte více:

Ant Group: Z investiční tutovky noční můrou
28.12.2020 14:47
Před dvěma měsíci očekávali globální investoři, včetně Warburg Pincus,...
Alibaba/Ant Group - Exemplární případ (komentář analytika)
28.12.2020 17:40
Na letošní štědrovečerní večeři nebudou vzpomínat nejlíp akcionáři čín...
Čínská Ant se změní na holding, bude podléhat regulaci jako banky
03.02.2021 13:37
Čínská finančně technologická skupina Ant Group a čínští regulátoři se...
Ant a čínské banky utahují své půjčky spotřebitelům
04.02.2021 12:38
Ant Group a nejméně tucet bank omezují svou dlouholetou spolupráci na ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m