Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ant a čínské banky utahují své půjčky spotřebitelům

Ant a čínské banky utahují své půjčky spotřebitelům

04.02.2021 12:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Ant Group a nejméně tucet bank omezují svou dlouholetou spolupráci na platformách pro spotřebitelské půjčky, které podporují výdaje nejméně 500 milionů lidí v celé Číně. Regulační orgány v posledních měsících naznačily svůj záměr osekat online půjčky, což přimělo banky i samotnou Ant, aby o zastropování půjček diskutovaly, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí. Dnes také agentura Reuters informovala, že Ant Group chce divestovat operace úvěrových dat svých klientů, což by jí mělo pomoci oživit zrušené IPO do 2 let. Upřesnila ale, že plány na divestici nejsou finální a mohou se změnit.

Banky v provincii Če-ťiang dostaly pokyn, aby snížily svou expozici vůči Ant prostřednictvím společných půjček na jejích platformách Jiebei a Huabei, doplnili tito lidé. Některé banky v Šanghaji už ustanovily harmonogram postupného snižování společných nabídek a alespoň jedna banka z Šan-tungu s touto firmou zcela pozastavila vazby, řekli.

Tyto kroky proběhly v době, kdy Ant zároveň jednala s čínskými úřady o plánu restrukturalizace. Agentura Bloomberg ve středu informovala, že Ant souhlasila, že se stane finanční holdingovou společností, čímž bude podléhat kapitálovým požadavkům podobným těm pro banky. Ant toto odmítla komentovat a ani čínská regulační komise pro bankovnictví a pojišťovnictví neodpověděla na žádost o komentář.

Spotřebitelský úvěr má zásadní význam pro podporu růstu v digitálním finančním podnikání Ant. V první polovině roku 2020 přispěly příjmům firmy 63 % předtím, než úřady vypustily záplavu pravidel omezujících vzkvétající odvětví finančních technologií v této zemi. Regulační orgány také chtějí zabránit tomu, aby se kterákoli firma stala příliš dominantní.

Regulační orgány v listopadu zvrátily počáteční veřejnou nabídku Ant Group za 35 miliard dolarů, což ohromilo investory od Šanghaje až po New Yorku. V úterním konferenčním hovoru s investory uvedl generální ředitel společnosti Alibaba Group Daniel Čang, že tu je „značná nejistota“ ohledně byznysu Ant a že je obtížné posoudit dopad nových předpisů. Alibaba vlastní třetinu Ant a obě tyto firmy založil miliardář Jack Ma.

Jednou z největších ran pro Ant byl návrh uvalit další kapitálové požadavky na mikrobanky a požadovat, aby fintech platformy poskytovaly alespoň 30 % financování půjček, které společně s bankami nabízí. Před tímto návrhem zůstávala v rozvaze Antu pouze asi 2 % z půjček za více než 1,7 bilionu juanů, přičemž převážná část financování pocházela od asi 100 bankovních partnerů.

Zvyšující se spotřebitelský dluh, zejména ten, který fintech platformy nabízejí mimo regulační rámec, znervózňuje úřady usilující o udržení národního ekonomického růstu. Podle Mezinárodního měnového fondu nashromáždily čínské domácnosti za poslední desetiletí dluhy rychleji než dlužníci v jakékoli jiné významné ekonomice. Kuo Wu-pching, vedoucí ochrany spotřebitele u bankovního regulátora, uvedl, že snadný přístup k online úvěrům způsobil, že se mnoho mladých lidí a lidí s nízkými příjmy zadlužilo.

Omezení společných půjček s bankami může podle nových pravidel zmírnit kapitálový deficit Ant. Podle listopadového odhadu Francisa Chana, hlavního analytika Bloomberg Intelligence v Hongkongu, musí Ant vložit nový kapitál ve výši nejméně 70 miliard juanů, aby jen jeho úvěrové podnikání vyhovovalo nařízení.

Liang Tchao, místopředseda čínské bankovní a pojišťovací regulační komise, minulý měsíc poznamenal, že nedávná opatření nebyla zaměřena na žádnou konkrétní společnost a že je někteří v tomto odvětví přijali dobře. Některé společnosti mají „relativně pozitivní přístup“ k novým požadavkům a dosáhly „počátečních efektů“ ve svém „nápravném“ úsilí, komentoval.

Banky a pojišťovny by měly i nadále normálně spolupracovat s internetovými platformami v souladu se zákony a předpisy a některé banky, které se stáhly zpět, by měly své chování napravit, doplnil Liang bez bližšího upřesnění. Přesto místní bankovní regulační orgány v provinciích, včetně Če-ťiangu a Chu-nanu naléhají na banky, které se při náboru klientů a růstu úvěrů výrazně spoléhaly na Ant, aby se tomu vyhnuly, dodali lidé.

"I když by restrukturalizace přivedla Ant o krok blíže k opětovnému zahájení jejího IPO, všechny její divize čelí dalším omezením kapitálu, pákového efektu a cen produktů, což ohrožuje růst," uvedl Čchan, který odhaduje, že valuace Ant by mohla klesnout pod 108 miliard USD z 280 USD před jejím neúspěšným IPO.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Ant Group: Z investiční tutovky noční můrou
28.12.2020 14:47
Před dvěma měsíci očekávali globální investoři, včetně Warburg Pincus,...
Alibaba/Ant Group - Exemplární případ (komentář analytika)
28.12.2020 17:40
Na letošní štědrovečerní večeři nebudou vzpomínat nejlíp akcionáři čín...
Peking nařídil cenzuru zpráv o antimonopolním vyšetřování Alibaby
08.01.2021 13:19
Čínská vláda nařídila tamním médiím, aby cenzurovala zpravodajství o a...
Čínská Ant se změní na holding, bude podléhat regulaci jako banky
03.02.2021 13:37
Čínská finančně technologická skupina Ant Group a čínští regulátoři se...

Váš názor
  •  
    04.02.2021 13:37

    Žiadny strom nerastie do neba.Nechcem strašiť,ale vidím to na Lehman Brothers 2 tentoraz z východu.Bezstarostný život na dlh sa raz skončí.Good luck!
    Tecumseh
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.