Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koruna míří k 26,00 EURCZK, Yellenová za tlačením peněz do ekonomiky

Rozbřesk: Koruna míří k 26,00 EURCZK, Yellenová za tlačením peněz do ekonomiky

19.02.2021 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Automobilový průmysl – vlajková loď české ekonomiky a největší tuzemský obor generující přímo či nepřímo zhruba 10 % HDP – má za sebou velmi těžký rok. Propad evropského trhu, s nímž se vypořádával, byl sice podobný období, který zažil v časech po pádu banky Lehman Brothers, avšak tentokrát se odehrál nikoliv v průběhu pěti let, ale v podstatě jednoho, a ještě ne zdaleka celého. Už na podzim se tato část ekonomiky začala rychle oživovat a výroba osobních aut se opět přibližovala k předkrizovým úrovním výroby. Trend výroby začal být znovu velmi slibný a už v prosinci výsledky automobilek o 10 % překonaly předloňskou úroveň. Tím to ovšem prozatím i skončilo, protože podle včera zveřejněných výsledků byl totiž v lednu počet vyrobených aut nejnižší za posledních sedm let. Dlužno dodat, že automobilovému průmyslu se v úvodu roku nedařilo ani v Německu, kde se produkce propadla dokonce o 23 %, a to už se tam poměřovala s docela nízkým srovnávacím základem.

Vzhledem k tomu, že průmysl včetně tohoto automobilového byl fakticky motorem české ekonomiky ve druhé polovině loňského roku, který ji dokonce pomohl udržet se v černých číslech v posledním čtvrtém kvartále silně poznamenaném pandemií, to rozhodně není povzbudivá zpráva. Dá se sice říct, že jde jen o jeden měsíc, nicméně příčiny slabého výsledku automobilového průmyslu asi hned tak nezmizí. Tou hlavní je nepochybně slabá poptávka po nových vozech na evropském trhu, kterou potvrzuje vývoj registrací v jednotlivých zemích EU (-24 %). Pokračující pandemie, respektive vlna lockdownů znovu srazila prodeje aut ve většině zemí Unie. Výjimkou bylo jen Švédsko, kde se prodalo o 22,5 % aut více než loni. Pokud by šlo „jen“ o pandemii, tak by se dalo čekat, že odložená poptávka se po restartu prodejů začne opět realizovat (jako loni na podzim) a automobilový průmysl čeká nový comeback. Ostatně nové zakázky něco takového už naznačují. Otázkou však je, nakolik je současný vývoj ovlivněn nedostatkem komponent, o kterém se v poslední době často hovoří, a zda je tento výpadek jen krátkodobý. Pokud by totiž měl delšího trvání a zasahoval by do výroby tuzemských automobilek, nebylo by už asi možné se jen tak lehce spoléhat na průmysl jako na sílu, která českou ekonomiku potáhne i v těžkých časech pandemie nahoru. Indikací budiž dnes očekávané výsledky PMI v eurozóně a zvláště pak v Německu, které naznačí, jak průmyslové firmy u našich hlavních obchodních partnerů hodnotí svoji aktuální situaci a současně, jak se dívají i do blízké budoucnosti.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna v průběhu včerejšího dne vůči euru ztrácela a dostala se až za hranici 25,90 EUR/CZK. Trhy sice dál počítají s výrazným rozšiřováním úrokového diferenciálu, který korunu zatraktivní, nicméně prozatím jí chybí jasná podpora domácích fundamentů. A zhoršování tuzemské pandemické situace ji rovněž na síle nepřidává (počet nově nakažených za den vyskočil na 11553, což implikuje R = 1,15).

Naproti tomu dluhopisový trh včera dostal jasnou zprávu o tom, že emisí nových státních papírů bude mnohem víc, než se dosud předpokládalo. Aktualizovaný rozpočet už nyní počítá se schodkem 500 mld. korun, o kterém do značné míry rozhodne nejenom dříve nezahrnuté zrušení superhrubé mzdy, ale i další vývoj pandemie a s ní související míra kompenzací, s nimiž bude třeba nově počítat. Prozatím si stát na dluhopisovém trhu vypůjčil necelé 63 mld. korun, tedy asi 4x více než ve stejném období loňského roku. 

Zahraniční forex
Slabší data z amerického trhu práce a velmi expanzivní výroky americké ministryně financí Yellenové pomohly eurodolaru dostat se výše. Yellenová zopakovala svoji pozici, že bude do ekonomiky dobré napumpovat silnější stimuly než nižší, neboť přínosy takové politiky předčí možné náklady. Yellenová se tak nebojí poptávkou tažené inflace, kterou podle ní Fed může dobře zkrotit.

Dnes budou v centru pozornosti indexy podnikatelských nálad z eurozóny (PMI). Podle našeho názoru by zejména subindexy z průmyslu mohly zůstat v relativně dobré kondici (lockdownům navzdory) a dále podpořit euro.

Polský zlotý byl včera podpořen jestřábím výrokem Kropiwnincského z vedení NBP, který naznačoval, že by s ohledem na vyšší inflaci měla polská centrální banka v druhé polovině roku zvýšit úrokové sazby. Před klíčovým zasedáním NBP 3. března a tím, než bude jasné, že Polsko uniklo třetí vlně pandemie (počty nově nakažených stále rostou), považujeme výše uvedený výrok za ojedinělý. Ve druhém čtvrtletí však k takovému názorovému veletoči NBP klidně může dojít.

 

Čtěte více:

Arone: Oživení, inflace a akcie
19.02.2021 6:33
Fed by mohl udělat dvě chyby ve své politice. Za prvé, mohl by příliš ...
Akcie automobilek a nejhodnotnější značky světa
18.02.2021 18:15
Honda a Nissan jsou podle Morningstar atraktivními akciemi i přesto, ž...
Sněmovna schválila navýšení rozpočtového schodku na půl bilionu korun
18.02.2021 19:49
Sněmovna dnes ve stavu legislativní nouze schválila navýšení schodku l...
Šéf Robinhoodu vypovídal v Kongresu: Zablokovat nákupy jsme museli z finančních důvodů, snad se to nebude opakovat
19.02.2021 8:38
Šéf americké makléřské společnosti Robinhood Vlad Tenev se omluvil zák...

Váš názor
  • takže jaký důvod pro silnou korunu ?
    19.02.2021 14:23

    pokud chceme hledat důvod posilování, nebo oslabování koruny, nehledejme ho v momentální ekonomické situaci. Ta nemá s kurzem koruny nic společného. Sice se to tak někdo snaží vysvětlit, ale důvody hledejme jinde. Koruna je měna českých národních veksláků. Takže si s ní ČNB veksluje podle svého, žádná pravidla nehledej. Když vekslák vidí před sebou, že se chystá nějaký velký obchod, tak si upraví kurz podle sebe. Cíl je jednoznačný - někoho okrást. Stejně tak, jak to dělali dříve veksláci. Koruna bude nástroj, kterým tento stát okrade své občany. Již po několikáté v historii.
    oradapoisson
  • EUR za 30
    19.02.2021 13:17

    sazby nahoru nepůjdou bo by byl stát v bankrotu, takže jaký důvod pro silnou korunu ?
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: EUR za 30
      20.02.2021 12:33

      Česko by určitě v bankrotu nebylo při zvýšení sazeb. Jako jeden z mála států máme celkem nízký dluh. USA jsou na tom dalece hůře a většina jejich dluhu v krátkodobých dluhopisech tomu nepomůže.
      czinvestor
      •  
        20.02.2021 12:36

        Ano bankrot nehrozí. Nicméně příklad z USA je zavádějící. Usd je rezervní měna neustále požívající globální důvěru.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university