Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluhopisová ETF mohou dělat psí kusy. A to je podle BIS dobře

Dluhopisová ETF mohou dělat psí kusy. A to je podle BIS dobře

04.03.2021 5:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Kritici rozmachu pasivního investování do dluhopisů varují před riziky vyplývajícími z nesouladu mezi vysoce obchodovatelnými ETF na jedné straně a nelikvidními cennými papíry, které tyto fondy drží, na straně druhé. Ale ukázalo se, že právě tento nesoulad by podle Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS) mohl pomoci stabilizovat trh. Poslední čtvrtletní zpráva této bazilejské centrální banky centrálních bank zkoumá mechanismus, který reguluje cenové rozdíly mezi dluhopisovými burzovně obchodovanými fondy a dluhopisy, které vlastní.

Závěr je překvapivý: Ano, mohou se značně lišit, ale právě tento nesoulad je pro trh klíčovým tlumičem. Když peníze přitečou do ETF, tvůrce trhu známý jako autorizovaný účastník (AP) nakoupí více aktiv, která fond drží, a vymění je s emitentem za nové akcie. Když hotovost odtéká, dochází k obrácenému postupu.

BIS zjistila, že skupina cenných papírů vyměněných za akcie u typického agregovaného dluhopisového fondu odpovídá pouhým 3 % holdingu ETF. Tento koš se může dramaticky změnit ze dne na den a dokonce se liší od AP k AP. Nicméně právě tato pružnost dodává dluhopisovým fondům jejich odolnost.

"Flexibilita, která je složení košů vlastní, může ETF umožnit přečkat epizody tržního stresu," napsal Karamfil Todorov z BIS. „Tváří v tvář panickým prodejům (runům), které vytvářejí tlak na vyplácení, by sponzoři ETF mohli nachýlit koše pro vyplácení směrem k rizikovějším nebo méně likvidním cenným papírům. To by snížilo ceny akcií ETF, protože akcie jsou vyměňovány za méně kvalitní podmnožinu holdingu ETF.“ A investoři, kteří nevystoupí, těží ze zlepšené průměrné kvality dluhopisů v ETF, dodal ekonom. Jinými slovy: emitent může pro AP snížit lákavost výměny akcií, čímž bude odchod z fondu méně pravděpodobný, a při tomto procesu tím omezí nákazu na širším trhu.

Náklady na tuto flexibilitu představují prémie a slevy, které mohou postihnout některá dluhopisová ETF. AP se mohou zdráhat s fondem obchodovat kvůli nejistotě ohledně toho, jaké cenné papíry přijme nebo odhodí, a to oslabuje arbitrážní mechanismus, uvádí zpráva.

Ve skutečnosti mohou být pojistné a slevy u dluhopisových ETF mnohem širší než u jejich akciových protějšků. Během turbulencí z loňského března se desítky dluhopisových ETF obchodovaly se slevami 5 % a více vůči jejich čisté hodnotě aktiv, a hrstka z nich se obchodovala se slevou 10 % a více. Tyto rozdíly se následně napravily, když Fed začal s podporou úvěrového trhu.

Studie ale nakonec naznačuje, že ochota dluhopisových ETF přijímat a odkupovat koše cenných papírů, které jsou jejich podílům málo podobné, zabránila mnohem větším otřesům na širším trhu. V minulosti někteří účastníci trhu vyjádřili obavy, že by to mohlo pro ETF znamenat potíže. Obávají se, že v zájmu udržení řádného obchodování by se mohly fondy vzdát svých nejlikvidnějších cenných papírů a ponechat si v portfoliu rizikovější a méně likvidní aktiva.

Že by to ohrozilo osud fondu, se zdá nepravděpodobné. Stále však existuje nebezpečí nasazení mechanismu tlumení nárazů, který vypozorovala BIS. Pokud fond nabízí při procesu výměny pouze špatné cenné papíry a AP přestanou fungovat, cenový rozdíl se bude dále rozšiřovat. To by mohlo investory odradit.

"Taková strategie může v dlouhodobém horizontu selhat," uznal Todorov ve zprávě. "Pokud by investoři vnímali, že ETF ve stresových dobách vyměňují pouze dluhopisy nízké kvality, mohou z ETF úplně vystoupit."

Zdroj: Bloomberg


 

Čtěte více:

Příliv kapitálu do ETF v listopadu zbořil rekord
03.12.2020 16:15
Akciový trh nebyl jediným, kdo v listopadu rozbíjel rekordy. Do veřejn...
Největší investiční lekce roku 2020 a témata roku 2021
06.01.2021 15:16
Rok 2020 potvrdil pár velmi jednoduchých investičních lekcí. Například...
Valuace dot-com éry vyvolávají strach z bubliny u ESG fondů
26.01.2021 12:37
Burzovně obchodované fondy investující do společností s odpovědným pří...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data