Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Valuace dot-com éry vyvolávají strach z bubliny u ESG fondů

Valuace dot-com éry vyvolávají strach z bubliny u ESG fondů

26.01.2021 12:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Burzovně obchodované fondy investující do společností s odpovědným přístupem v oblasti životního prostředí a sociálního a korporátního řízení (ESG) přilákaly v USA a Evropě v roce 2020 rekordních 85 miliard dolarů. Díky přítokům peněz se akcie v mnoha z těchto fondů obchodují za závratné násobky cen k zisku, které je stále obtížnější ospravedlnit.

„Investoři, aktivní i pasivní, se za těmito tématy stále častěji honí a v některých případech posouvají valuace až na nepohodlnou úroveň. Tento typ naivního investování by mohl skončit špatně,“ varoval Chris Dyer, ředitel globálních akcií u společnosti Eaton Vance. Nasdaq 100 se pohybuje blízko vysokých cen z éry dot-com bubliny a Bank of America i její souputníci vydávají varování. Po astronomických nárůstech akcií obnovitelných zdrojů se snaží být hráči na trhu, včetně JPMorgan, selektivnější, aby odvrátili riziko náhlého poklesu.

graf 1

Index Renewable Energy se obchoduje se 42násobným ziskem, což je dvojnásobek světového indexu MSCI. Také globální index MSCI a index MSCI World ESG Leaders se obchodují s rekordně vysokými valuacemi. Pokud se investoři přesunou z nadhodnocených akcií, zejména u technologií a akciích čistých energií, které poháněly rallye v roce 2020, může výkonnost ESG akcií zaostávat za zbytkem trhu.

Záplava peněz

V loňském roce vstoupilo do amerických ETF s ESG tituly podle údajů agentury Bloomberg Intelligence rekordních 32,8 miliard USD a do evropských 43 miliard EUR (52 miliard USD). Asi polovina nových ETF spuštěných v Evropě byla v roce 2020 podle společnosti Citigroup zaměřena na ESG. A podle údajů společnosti Morningstar dosáhla celková aktiva v udržitelných fondech ke konci září historického maxima více než 1,2 bilionu dolarů.

I když se dávají na jednu hromadu, je to hlavně E jako "environment" z písmen ESG, co přitahuje zájem investorů. Globální index MSCI dosáhl na začátku ledna po 93% nárůstu v roce 2020 rekordního maxima. Zatímco ETF iShares Global Clean Energy loni vzrostlo o 140 %, fondy zaměřené na vodu a gender si tak dobře nevedly, dodal Morningstar.

graf 2

Stále je tu mnoho, co může přítokům do fondů životního prostředí pomoci. Americký prezident Joe Biden se zavázal zvýšit investice do zelené energie a výdaje na infrastrukturu. V Evropě je velká část balíčku stimulačních opatření proti pandemii ve výši 2,2 bilionů dolarů navázána na praktiky šetrné k životnímu prostředí. V rámci výdajů na zotavení mají letos emise zelených, sociálních a udržitelných dluhopisů podle agentury Bloomberg Intelligence dosáhnout 1 bilionu dolarů.

Záplava finančních prostředků však vyvolává obavy. Stratégové BofA uvedli, že toky do ETF na čistou energii vytvářejí potenciální bublinu na akciích jako jsou EDP Renovaveis, Orsted a Verbund. Více než 40% rally ve čtvrtém čtvrtletí na každé z těchto evropských společností se shodovala se čtyřnásobným navýšením toků do ETF iShares Global Clean Energy.

„I když si uvědomujeme, že tyto toky peněz mohou i nadále zvyšovat ceny akcií, náš základní rámec již valuace nepodporuje a již nemůžeme investorům radit, aby do nich vkládali nový kapitál,“ uvedli stratégové BofA ve zprávě z 11. ledna a dodávají, že tyto toky vytvořily na těchto akciích bublinu: EDPR se obchoduje s cenou na 50násobku zisku, Orsted na 55x a na Verbund 47x.

Greenwashing a bubliny

A zatímco v loňském roce nejvýkonnější akciový fond v Evropě s aktivy přesahujícími 1 miliardu dolarů - BNP Paribas Asset Management's Energy Transition Fund – nabral přibližně 165 %, někteří investoři tvrdí, že podobné rallye nemohou dlouho trvat.  V USA solární a vodíkové akcie předběhly svůj fundament, uvedla Deirdre Cooper, spolumanažerka globálního fondu pro životní prostředí společnosti Ninety One ve výši 514 milionů liber, který minulý rok překonal více než 90 % svých vrstevníků. "Myslím, že americký rezidenční solár vypadá docela draze," řekla.

graf 3

ESG fondy zaměřené na životní prostředí také čelí dalšímu problému: greenwashingu, tedy jevu, kdy se výhody investiční strategie přehánějí nebo zkreslují. Podle průzkumu společnosti Schroders uvádějí penzijní fondy a pojišťovny s více než 25 biliony dolarů, že greenwashing je největší překážkou udržitelného investování.

Toto spolu s obavami z valuací může znamenat, že někteří z loňských performerů nebudou letos dosahovat dobrých výsledků. To je ale od dlouhodobého pokles fondů ESG daleko, řekl Mike Chen, ředitel správy portfolia a udržitelného investování u PanAgora Asset Management. „Dekarbonizace je stejně velká transformace jako internet v 80. letech,“ řekl Chen. "Takže to je hlavní strukturální téma, které nezmizí, i když tyto fondy nebudou mít jeden rok dobrý výkon."

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Fidelity: Udržitelné investice - posun k udržitelnému kapitalismu
16.10.2020 12:09
Podle průzkumu investiční společnosti Fidelity International urychlily...
FT: Zelené zlato, aneb udržitelnost je velký byznys pro spotřební značky
29.11.2020 16:08
Rozložitelné hadry na podlahu, dort z udržitelného palmového oleje, ku...
Fidelity: Změny na čínském akciovém trhu, akcionáři více ovlivňují řízení firem
09.12.2020 12:56
Závěry studie China Stewardship Report od společnosti Fidelity Interna...
Výhled Fidelity na rok 2021: Můžeme být optimističtí?
21.12.2020 15:53
Rok 2020 byl jiný než všechny, co pamatujeme. Bude tak sloužit jako př...
Víkendář: ESG vynáší, pozor na greenwashing
24.01.2021 9:26
Někteří investoři mají stále obavy z toho, že pokud budou investovat n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data