Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Český maloobchod utrpěl v lockdownu méně, než se čekalo

Rozbřesk: Český maloobchod utrpěl v lockdownu méně, než se čekalo

07.04.2021 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dnes a zítra přicházejí asi nejzajímavější čísla z tuzemské ekonomiky. Ta dnešní za tuzemský maloobchod v dalším lockdownovém měsíci dopadla lépe, než analytici očekávali. Maloobchodní tržby bez motorových vozidel v únoru meziročně bez očištění klesly o 5,8 %, zatímco konsensus byl nastaven na proprad o 7,8 %. Meziměsíčně po očištění o sezónní vlivy dokonce vzrostly o 2,8 %. A jak na tom bylo v únoru nejvýznamnější tuzemské odvětví – průmysl, se dozvíme zítra.

U zítřejších dat o průmyslu budou zajímavé nejenom nové zakázky, které by měly alespoň podle již zveřejněných předstihových ukazatelů dopadnou příznivě, ale i samotná výroba, která letos naráží na dva základní problémy. Tím prvním je nedostatek některých komponent pro automobilový průmysl a tím druhým, který s ním částečně souvisí, jsou rychle rostoucí ceny vstupů. V každém případě půjde o zajímavá čísla, která napoví, v jaké kondici byla v únoru česká ekonomika i jaké vyhlídky má průmysl v nejbližších měsících. Zda se mu daří kompenzovat výpadek uzavřených či výrazně omezených odvětvích tak, jako ve druhé polovině loňského roku.

První únorová čísla už přicházejí i z Unie a jedním z prvních je nezaměstnanost, která v posledních měsících v důsledku náběhu další vlny pandemie přestala klesat. Docela jasně tím vlastně naznačila slabší kondici evropské ekonomiky v úvodu letošního roku. Oficiální bleskový odhad HDP však přijde na řadu až koncem tohoto měsíce, a tak prozatím nezbývá než si obrázek postupně skládat z dostupných dílčích dat, mezi něž data z trhu práce nepochybně patří.

Za celou EU nezaměstnanost už druhým měsícem stagnuje na úrovni 7,5 %, zatímco v eurozóně, kde je tradičně vyšší, dosáhla 8,3 %. Dopad protipandemických restrikcí je z nových čísel tak docela patrný, i když je velmi nerovnoměrný. Zatímco Německo nebo ČR se mohou těšit z drobného poklesu míry nezaměstnanosti i v tak problematickém měsíci jako byl únor, ve Francii nebo Španělsku, které je mimochodem problémem nezaměstnanosti postiženo nejvíce, tomu bylo právě naopak. Zajímavý byl tentokrát i symbolický pokles nezaměstnanosti nejmladší generace na trhu práce. Nic se ovšem nemění na faktu, že mezi mladými do 25 let je nezaměstnanost ve srovnání s celkovými výsledky více než dvojnásobná. V ČR dokonce téměř trojnásobná. K výraznému zlepšení situace na trhu práce však dojde teprve až s koncem lockdownu a obnovením ekonomického růstu. První známky bychom v tomto směru mohli vidět už v tomto čtvrtletí.

TRHY
Koruna

Koruna se těší příznivější náladě na trzích a po většinu včerejšího dne se držela jen těsně nad hranicí 26 EUR/CZK. Zápis z jednání bankovní rady, který byl v úterý zveřejněn, už nepřinesl žádná velká překvapení. Už na tiskové konferenci po minulém jednání zaznělo asi to nejdůležitější a sice, že růst sazeb ČNB je v podstatě podmíněn zřetelnými signály ústupu pandemie. Bankovní rada nicméně vnímá rizika mírně proinflačně, a o to víc proto budou pro další rozhodování podstatná nová čísla z ekonomiky z dneška a zítřka.

Zahraniční forex

Pokračující negativní korekce delších výnosů amerických vládních dluhopisů bere vítr z plachet dolaru. Výsledkem je, že eurodolar maže předchozí ztráty a již se dokonce přiblížil k úrovni 1,19. Hlavním bodem dnešní seance by mělo být večerní zveřejnění podrobného zápisu z posledního jednání Fedu. Trh může především zajímat debata o prvním zvyšování sazeb a zahájení procesu utlumování kvantitativního uvolňování v kontextu březnového nárůstu delších úrokových sazeb.

Dnes zasedá polská centrální banka, a přestože tisková konference prezidenta NBP Glapinského se odehraje až v pátek v 15:00 hodin, tak rozhodnutí a komentář Výboru pro měnovou politiku může trhem pohnout. V Polsku totiž právě probíhá třetí vlna epidemie a NBP patří v regionu mezi nejagresivnější centrální banky, pokud jde o možnou pomoc ekonomice ze strany monetární politiky. Tentokrát však změnu (resp. redukci) oficiální úrokové sazby neočekáváme, neboť jednak by to znamenalo její posun do záporného teritoria (aktuálně činí 0,10 %) a jednak inflace opět významně přestřeluje inflační cíl (v březnu činila 3,2 %).

NBP nicméně s ohledem na negativní dopad pandemie na ekonomiku (růst HDP byl v prvním čtvrtletí zřejmě záporný a ve druhém může být stále velmi slabý) může zůstat v silně holubičím módu, což bude zřejmé z komentáře vydaného dnes odpoledne. Ten bude obsahovat nejen připravenost pokračovat v nákupech vládních dluhopisů, ale i hrozbu možných intervencí proti zlotému. Polská měna je přitom již o 4 % slabší ve srovnání s úrovní v polovině prosince 2020, kdy NBP poprvé proti zlotému intervenovala. Dnešní reakce zlotého na výstupy ze zasedání NBP by neměla být dramatická. Vývoj na polském devizovém trhu však bude také hodně ovlivněn vývojem úrokových sazeb v USA (a eurozóně), které prostřednictvím úrokového diferenciálu spolu-determinuje atraktivitu zlotého v krátkodobém horizontu. Aktuální pokles delších amerických úrokových sazeb přitom zlotému (jakož např. forintu) přitom dočasně prospívá.

 
 
 
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Kudy z evropské očkovací šlamastiky
07.04.2021 6:09
Covid-19 způsobuje napříč Evropou rozsáhlé utrpení a hrozí, že pomalý ...
Česká ekonomika podle MMF poroste pomaleji. Pro svět čeká menší jizvy než po krizi 2008
06.04.2021 15:15
Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad letošního růstu světové e...
Média: Ministři zdravotnictví Blatný a školství Plaga mohou být odvolání již zítra. Nástupci?
06.04.2021 15:27
Zřejmě již ve středu mají ve vládě skončit hned dva ministři. Premiér ...
Obchody s dětským zbožím, farmářské trhy od pondělí znovu v provozu, říká Havlíček. ZOO a botanické zahrady jen venku
06.04.2021 16:12
Obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, ...
Americké akcie už pouze přešlapují, zatímco výnosy padají
06.04.2021 17:22
Pro Evropu začal den úspěšně, když akciové trhy reagovaly na včerejší ...
Nevýrazné povelikonoční obchodování v USA
06.04.2021 22:16
Americké trhy si připsaly velmi slušné zisky při včerejším obchodování...
Německo a Francie vidí dokončení globální daňové dohody nadějně
07.04.2021 8:16
Německo a Francie včera přivítaly slib americké ministryně financí Jan...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů