Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Kudy z evropské očkovací šlamastiky

Project Syndicate: Kudy z evropské očkovací šlamastiky

07.04.2021 6:09

Covid-19 způsobuje napříč Evropou rozsáhlé utrpení a hrozí, že pomalý postup očkování muka ještě prodlouží. Pokud lídři v regionu nezačnou brzy rozhodně jednat, mohla by pandemie nevratně poškodit samotnou EU. Pro Project Syndicate to napsal Michel Goldman.

Když region v roce 2020 zasáhl koronavirus, členské státy EU se nedokázaly dohodnout na nasazení vakcín – své hlavní obranné linie proti němu. Národní vlády svěřily pořízení vakcín Evropské komisi, ale pak nedokázaly harmonizovat své výrobní a distribuční strategie ani dosáhnout konsenzu na tom, které skupiny by se měly očkovat první. Nedávno pak 13 evropských zemí pozastavilo používání vakcíny od společnosti AstraZeneca, vyvinuté ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, když se u několika málo lidí objevila po očkování atypická cévní trombóza.

Následný závěr Evropské lékové agentury, že vakcína AstraZeneca je „bezpečná a účinná“, neujistil všechny. Zatímco v několika zemích EU aplikace vakcíny pokračovala nebo byla obnovena, Dánsko, Norsko, Finsko a Švédsko u přerušení zůstávají a Francie její využití omezila na osoby nad 55 let věku. Tyto přetrvávající rozdíly rozdmýchávají sílící nedůvěru veřejnosti, nejen vůči vakcíně AstraZeneca, ale vůči celé očkovací kampani proti covidu-19.

První prioritou EU pro nacházející týdny musí být řešení nedostatku vakcín. Ani v tom se členské státy nedokázaly dohodnout a některé neváhají nakupovat zásoby mimo EU. Maďarsko distribuuje ruskou vakcínu Sputnik V, Slovensko ji nakoupilo a Česká republika o tom uvažuje, zatímco Maďarsko pořídilo také statisíce dávek čínské vakcíny Sinopharm. Kromě toho Rakousko a Dánsko nedávno oznámily separátní dohodu s Izraelem na výrobě příští generace vakcín proti covidu-19. Tento pakt především předpokládá zřízení společného fondu pro výzkum a vývoj a spolupráci na klinických testech mimo běžné programy EU.

Zároveň Evropa musí chránit ohrožené osoby, které buď čekají na očkování, anebo na vakcínu nezareagují, protože mají určitou chorobu nebo užívají určité léky. Ve Spojených státech jsou k uspokojení těchto potřeb velice účinné monoklonální protilátky. Francie, Německo a Itálie nečekaly na schválení v EMA a nabídly tyto terapie, jakmile je schválily jejich národní regulační orgány, což naznačuje, že protilátkový nacionalismus může být stejně rozšířený jako ten vakcínový.

Tváří v tvář těmto výzvám Evropská komise zřídila pracovní skupinu, jejímž úkolem bude v nadcházejících měsících řídit dodávky vakcín. Pracovní skupina, vedená evropským komisařem pro vnitřní trh Thierrym Bretonem, usiluje o mobilizaci veškeré dostupné evropské výrobní kapacity, s ambiciózním cílem imunizovat 70 % dospělých Evropanů do konce léta.

Souběžně předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová v únoru oznámila vytvoření inkubátoru Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA), pověřeného řešením nových variant koronaviru. Záměrem je, aby HERA plnila podobnou úlohu jako americký Úřad pro pokročilý biomedicínský výzkum a vývoj (BARDA), který byl nápomocný bezprecedentně brysknímu vývoji vakcín od společností AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson. Právě skrze BARDA si USA rychle zajistily masivní dodávky vakcín proti covidu-19, které zemi umožnily spustit mnohem svižnější imunizační kampaň než Evropě.

Americké vládní úsilí vyvinout pomocí Operace Warp Speed vakcíny vděčí za svůj úspěch nejen rozpočtu přesahujícímu 12 miliard dolarů, ale také integračním a koordinačním krokům napříč hodnotovým řetězcem vakcín, od základního výzkumu po velkovýrobu a distribuci. Součástí této strategie bylo přijetí významného rizika, o nějž se veřejný a soukromý sektor podělily.

Dalším rozhodujícím faktorem úspěchu bylo řízení Operace Warp Speed, svěřené ostřílenému farmaceutickému manažerovi se zkušeností ve vakcinologii a vysoce postavenému generálovi americké armády zodpovědnému za logistiku. Je-li ambicí EU napodobit takovou iniciativu v Evropě, je zřejmé, že mobilizovat dostatečné finanční prostředky bude podstatnou překážkou – byť možná nikoli největší.

Hlavní těžkostí by mohlo být spíš dosažení shody mezi členskými státy a Evropskou komisí na tom, že HERA získá dostatečnou autonomii s cílem zajistit svižnost, jíž bude k činnosti úřadu zapotřebí. Zajímavý vzor by v tomto ohledu mohla představovat Evropská inovační rada (EIC), jejíž činnost nedávno slavnostně zahájili von der Leyenová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Společně s Evropskou investiční bankou umožnila EIC zachovat CureVac, příští vakcínu proti covidu-19, která přijde na trh, jako opěrný bod pro Evropu.

Ať už nový úřad dostane jakoukoli podobu, evropští lídři musí v regionu naléhavě urychlit postup očkování proti covidu-19. Kromě toho by měli stanovit ambiciózní novou strategii na podporu farmaceutického novátorství v Evropě ve prospěch lidí všude na světě.

Syndicate Goldman vakcinace EU šlamastyka

Michel Goldman, prezident Institutu pro interdisciplinární inovace ve zdravotnictví (I3h) a emeritní profesor imunologie na Université Libre de Bruxelles, byl v letech 2009 až 2014 výkonným ředitelem Iniciativy pro inovativní léčiva.

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Co ohrožuje zotavení
08.03.2021 6:08
Vlády a centrální banky bohatých zemí během uplynulého roku poskytoval...
Jak na jeden z nejslibnějších, ale málo využívaných nástrojů MMF?
09.03.2021 6:07
Skupina G20 se domluvila na nové alokaci zvláštních práv čerpání (SDR)...
Nový finanční multilateralismus Janet Yellenové
21.03.2021 15:51
Mezinárodní měnový fond a Světová banka se daly do práce způsoby, kte...
Život po pandemii nemusí být růžový, hrozí politická krize
29.03.2021 6:01
Jak očkování posiluje naději, že pandemie brzy skončí, množí se rychle...
Je bitcoin dobrou volbou pro podnikatele?
02.04.2021 7:12
V nedávném komentáři pro Financial Times ekonomka Dambisa Moyo předklá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data