Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jak se nám skládá obrázek české ekonomiky?

Rozbřesk: Jak se nám skládá obrázek české ekonomiky?

05.05.2021 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Pomalu a jistě se nám již skládá obrázek české ekonomiky za první čtvrtletí. Podle předběžného odhadu sice po půlroční přestávce došlo k mírnému poklesu HDP v důsledku lockdownu, avšak dopad na trh práce už byl nesrovnatelně menší než na začátku pandemie. Míra nezaměstnanosti vzrostla v prvních třech měsících roku o tři desetiny procentního bodu na sezónně očištěná 3,3 %, nicméně zaměstnanost zůstala vysoká (téměř 5,2 mil. lidí) a ve srovnání s koncem roku už jen v podstatě stagnovala. Tak to alespoň vypadá z pohledu velkých čísel, za kterými se ovšem skrývá mnoho protichůdných trendů, které nepřekvapivě ukazují relativně vysokou flexibilitu tuzemského trhu práce.

Jak už vyplynulo z podrobných dat za předchozí čtvrtletí v průběhu pandemie docházelo na trhu k velkým přesunům zaměstnanců mezi jednotlivými obory. Z těch uzavřených či jinak omezených do těch, které v době lockdownu expandovaly. Výrazné snížení počtu pracovníků prodělalo největší tuzemské odvětví – průmysl – který ovšem začíná pracovníky opět hledat a nabírat, jak už v posledních měsících naznačují průzkumy důvěry či PMI. Nepřekvapí ani desítky tisíc lidí opouštějících oblast HORECA a naproti tomu nábor lidí do IT, e-commerce nebo ve stavebnictví, které bylo (a je) silně závislé na zahraničních pracovnících a které stále pociťuje nedostatek zaměstnanců jako jednu z hlavních překážek pro svůj růst.

V meziročním srovnání budou čísla z trhu práce vypadat možná dramaticky – ať už se podíváme na celkovou zaměstnanost (téměř o dvě procenta nižší než loni) nebo o dvě třetiny vyšší nezaměstnanost. Ve srovnání se situací po začátku světové finanční krize před dvanácti lety jsou však tyto propady či nárůsty vlastně jen symbolické. Obavy sice může dál vyvolávat konec programů Antivirus, které v březnu podpořily téměř 240 tisíc zaměstnanců, avšak asi jen těžko jde o zombie pracovní místa, která okamžitě na konci lockdownu zaniknou. Natolik velkorysá státní podpora pro zaměstnavatele nebyla. I proto už není další skokový nárůst nezaměstnanosti pravděpodobný. Napětí na trhu práce v důsledku korona-krize mírně polevilo, nicméně vzhledem k pozitivnímu výhledu ekonomiky nejspíš jen dočasně. O tom už napoví více a se zpožděním statistiky mezd, které ovšem budou tentokrát zkresleny zrušením superhrubé mzdy. 


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se v průběhu včerejšího obchodování pohybovala bez výraznějších výkyvů v blízkosti úrovně 25,85 EUR/CZK. Trh v podstatě již čeká na zítřejší jednání bankovní rady ČNB, od kterého sice nečeká žádnou změnu sazeb, avšak rétorika centrálních bankéřů by mohla naznačit, jaký postup se jim bude jevit jako pravděpodobný pro příští měsíce. Vyjasnit by se mohlo například, čím budou podmiňovat zvyšování sazeb v letošním roce, jak se budou dívat na výkyvy inflace po rozvolnění dlouhodobě omezených služeb, nebo jak moc je bude v rozhodování limitovat koruna. A právě koruna bude těžit z perspektivy dalšího rozšíření úrokového diferenciálu, kterou by měla naznačit i nová prognóza ČNB. 

Zahraniční forex

Bývalá šéfka Fedu a současná ministryně financí J. Yellenová způsobila lehký rozruch, když média přinesla citáty z jejího rozhovoru, kde se vyjádřila na adresu úrokových sazeb. Yellenová uvedla, že úrokové sazby budou muset o něco vzrůst, aby zabránily přehřátí (americké) ekonomiky. Tento nečekaně jestřábí názor bude přitom již dnes konfrontován dalším excelentním měsíčním (ADP) reportem z amerického trhu práce. Dolar by v tomto prostředí, které nahrává vyšším americkým sazbám, mohl získat krátkodobé body.

Dnes odpoledne proběhne zasedání polské centrální banky, která velmi pravděpodobně svoji měnovou politiku nijak nezmění, ale komentář k rozhodnutí NBP bude velmi zajímavý a to přesto, že tisková konference proběhne až v pátek odpoledne. NBP se totiž nachází ve schizofrenní situaci, kdy by na jednu stranu ráda i nadále podporovala maximálně uvolněnou politikou postpandemické oživení a na straně druhé musí čelit velmi vysoké inflaci. Ta v březnu vyskočila až na 4,3 % a je otázkou, zdali v takové situaci bude vedení nadále chtít propagovat politiku “slabého zlotého”. Tato politika, která dokonce přiměla NBP intervenovat proti zlotému, se může části vedení centrální banky jevit jako nevhodná v situaci, kdy se Polsko přeneslo přes další vlnu pandemie a očkovací kampaň významně pokročila. Může se tedy stát, že pasáž komentující (negativní) vliv zlotého bude v komentáři NBP dále zrelativizována či dokonce zcela vypuštěna.

Akcie
Americké akciové trhy uzavřely včerejší seanci s poměrně velkými ztrátami. Index S&P 500 propadl o téměř procento na 4155 bodů a přes korekci v závěru obchodování umazal zisky z poslední dní. Pod tlak se dostaly všechny těžké váhy technologického sektoru, přičemž Apple, Nvidia, Amazon nebo Qualcomm oslabily o dvě až čtyři procenta. Podobně se vedlo Tesle nebo Microsoftu, jejichž akcie zakončily obchodování shodně o 1,6 % níže. Aerolinky Delta oslabila o 4,1 % a American Airlines o 2,2 %, přičemž obdobná situace panovala u provozovatelů výletních lodí v čele s akciemi Carnival, které odepsaly 4,5 %. Posílily naopak akcie Dow o 2,6 % a Freeport-McMoran o 1,8 %. Zprávy o potřebném zvyšování sazeb povzbudily banky, kdy Bank of America, Citigroup nebo JPMorgan zpevnily přibližně o procento. Index S&P 500 oslabil o 0,7 %, Nasdaq o 1,9 %, Dow Jones zůstal se zelenou nulou beze změny.



Čtěte více:

Odhad výsledků KB: Očekávané slabší provozní trendy za první kvartál v akcii už zaceněny
05.05.2021 6:02
Komerční banka zveřejní výsledky svého hospodaření za první čtvrtletí ...
Růst, sazby a nekonečná hodnota akcií
04.05.2021 17:25
Natixis přišel s novou analýzou, kde vysvětluje „proč se ceny aktiv ne...
Akcie Pfizeru nabízejí lákavě nízkou valuaci, říká k firemním výsledkům Ján Hladký
04.05.2021 17:36
Pfizer podal za první kvartál roku skvělý výkon, za který vděčí předev...
Techy v čele propadu. Korekce po vyčerpání pozitivních témat?
04.05.2021 18:13
Odpolední vývoj na hlavních akciových trzích nabral výrazně negativní ...
BBC: Co se stane se starými bateriemi elektrických aut?
05.05.2021 8:28
Evropská unie doufá, že do roku 2030 bude na evropských silnicích jezd...
Evropské burzy by si ráno mohly spravit chuť. Komodity rostly a polská centrální banka rozhoduje o sazbách
05.05.2021 8:46
Evropské akciové trhy by si dnes ráno mohly spravit chuť po červeném ú...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení