Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst, sazby a nekonečná hodnota akcií

Růst, sazby a nekonečná hodnota akcií

04.05.2021 17:25

Natixis přišel s novou analýzou, kde vysvětluje „proč se ceny aktiv nedrží svého fundamentu“. Na celou věc mám trochu jiný pohled, než jaký prezentují ekonomové banky, ale rád bych se zde dnes rád věnoval několika zajímavým bodům. Včetně neodhadnutelné, či nekonečné hodnoty akcií a poměru růstu a sazeb.

1. Přívětivá a méně přívětivá období: Obecně můžeme říci, že čím je poměr sazeb a růstu nižší, o to je prostředí přívětivější třeba ke splácení dluhů, ale i pro akcie. A naopak – pokud jsou sazby relativně k růstu vysoko, splácení dluhů je těžší a nižší je i hodnota akcií (viz níže). Natixis v této souvislosti ukazuje historický vývoj v USA a eurozóně:

Natixis sazby nekonečná hodnota akcií
Zdroj: Natixis

Po krizi roku 2008 se nominální růst v USA pohyboval nad sazbami v podstatě s jedinou výjimkou a to v roce 2020, v eurozóně tomu tak bylo až po roce 2014. Ohledně dalšího vývoje a současných vysokých valuací akcií je podle mne celkem zřejmé, že trhy počítají s tím, že prostředí bude v tomto smyslu dál hodně přívětivé. Což v podstatě znamená, že onen nominální růst se nezačne příliš vychylovat směrem k inflaci, bude tažen zejména růstem reálným. Jinak řečeno, oživující poptávka nebude soustavně narážet na produkční kapacitu ekonomiky. To nevyvolá reakci centrální banky…

2. Gordonova mechanika. Pan Myron J. Gordon z University of Toronto nám na konci padesátých let minulého století značně ulehčil práci, když poukázal na to, že hodnota některých aktiv se dá spočítat velmi jednoduše: Vezmeme to, co pro nás generují nyní, a vydělíme to rozdílem mezi požadovanou návratností a očekávaným růstem toku hotovosti. Takže pokud třeba nějaká akcie generuje dividendu ve výši 10 , požadovaná návratnost u ní je 10 % a my očekáváme, že dividenda poroste o 2 %, hodnota akcie je 125 (10/(10 % - 2 %). Pokud by dividenda růst neměla, hodnota akcie bude 100 (10/10 %) a podobně.

V souvislosti s výše uvedeným si můžeme všimnout, že vzorec nelze použít, pokud by tempo dlouhodobého růstu bylo vyšší, než požadovaná návratnost. Pokud by se ta rovnala třeba 5 % a očekávaný růst byl 6 %, jmenovatel zlomku je v záporu a vychází neinterpretovatelné číslo. Respektive číslo, které by fakticky ukazovalo na nekonečnou hodnotu.

Následující graf ukazuje, jaký efekt je tu ve hře. První bod odpovídá hodnotě akcie ve výši 100 (10 dividenda, požadovaná návratnost 10 %, 0 % růst). Další body představují postupné zvyšování tempa růstu o 1 procentní bod:

akcie soustružník dluhopisy trh očekávání

V bodě 11 bychom již hodnotu nespočítali (dělíme nulou při 10 % růstu). Graf ukazuje, že s každým dalším přiblížením se tempa růstu k požadované návratnosti roste hodnota explozivněji. Což mimo jiné znamená, že čím více by se tyto dvě proměnné přibližovaly, neměla by nás překvapit vyšší volatilita trhu. Daná tím, že malá změna v požadované návratnosti/očekávaném růstu generuje velké změny v odhadech hodnot (pohybujeme se v pravé části grafu).

3. Nekonečné hodnoty. Jak reálné jsou nekonečné hodnoty akcií dané popsaným efektem „požadovaná návratnost menší než dlouhodobý růst“? Pokud by u akcií neexistovaly rizikové prémie, tak uvedené dva grafy by ukazovaly, že docela dost. Jenže rizikové prémie tu jsou. Takže dejme tomu, že nyní jsou na 5,5 % (číslo, se kterým pracuji já). Celková požadovaná návratnost tak je něco nad 7 %, bezrizikové sazby se totiž pohybují pod 2 %. A konkrétní otázka tak zní, zda mohou zisky, tok hotovosti a dividendy akcií růst dlouhodobě, či spíše do nekonečna o více jak 7 %.

Pokud by vodítkem byl růst celé ekonomiky a počítali bychom s inflací ve výši 2 %, pak by reálný ekonomický růst musel dosáhnout cca 5 %. Což by bylo velké překvapení. A ještě větší by bylo možná to, že sazby by se v takovém prostředí mohly dál soustavně pohybovat na cca 2 %.

 

Čtěte více:

Greasuries? Bidenovy klimatické plány mohou změnit americký trh s dluhopisy, říká Fidelity International
04.05.2021 14:37
Prezident Biden ohlásil 22. dubna cíl snížit emise skleníkových plynů ...
Velké evropské banky se chtějí spojit a konkurovat PayPal, Mastercard a Visa
04.05.2021 14:42
Více než 30 největších evropských bank a zpracovatelů karetních plateb...
Akciové trhy se během chvilky propadly o půl procenta. Mini flash-crash?
04.05.2021 15:48
Americké a evropské akciové trhy se dnes po poledni čista jasna propad...
Pfizer chce z prodeje vakcíny utržit letos 26 miliard dolarů. O skoro tři čtvrtiny víc, než počítal dosud
04.05.2021 16:30
Americká farmaceutická společnost Pfizer v prvním čtvrtletí zvýšila či...
Deficit zahraničního obchodu USA v březnu vystoupil na rekord
04.05.2021 16:42
Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v březnu ve srovnání ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data