Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Abeceda ETF: Jak fungují a jaké mají výhody pro investory

Abeceda ETF: Jak fungují a jaké mají výhody pro investory

07.05.2021 17:36
Autor: Redakce, Patria.cz

ÉTéEf. Články na finančních webech jako patria.cz se touto trojicí písmen v poslední době jenom hemží. Jde o anglickou zkratku pro burzovně obchodované fondy. Tedy fondy, které se - podobně jako akcie - obchodují na finančních burzách.

Jak se ETF liší od mnohem známějších a zavedenějších vzájemných fondů? Ty jsou tady už zhruba sto let, a než se jejich veřejně obchodovaná odnož před skoro 30 lety objevila, byly vzájemné fondy pro běžného investora nejpřístupnějším způsobem, jak držet velký košík akcií.

Vzájemný fond v zásadě umožňuje skupině investorů držet koš akcií. Akcie vlastně představují proporci koše, který vlastní každý investor. Aby získal čistou hodnotu aktiv (NAV), sečte vzájemný fond hodnotu všeho, co vlastní, a vydělí to na konci obchodního dne počtem akcií, které existují. Investoři v každém dni vědí, jakou má jejich holding hodnotu.

ETF koncept vzájemného fondu přebírají. Některé výhody ale posouvají ještě dále. Především je ETF možné obchodovat kdykoli v průběhu dne. Zároveň v každém okamžiku víte, jak se danému ETF během dne daří, stejně jako tomu je u individuálních akcií. Jednou z velkých výhod ETF je také mechanismus jeho vzniku a zániku.

Proces vzniku a zániku řídí autorizovaní účastníci, což je obecně instituce, třeba velká investiční banka. Jejím úkolem je zajistit, aby se ETF obchodovaly v blízkosti jejich čisté hodnoty aktiv, nebo přímo na ní. To se děje prostřednictvím arbitráže akcií ve chvíli, kdy se objeví velký rozdíl mezi NAV a obchodní cenou. Tito účastníci pak prostřednictvím procesu vzniku a zániku ETF směňují akcie tak, jak je potřeba, dokud se cena akcií ETF nedostane do souladu s jeho NAV. Obchody autorizovaných účastníků se dějí po velkých blocích, minimálně po 50.000.

Proces tvorby a zániku se děje na primárním trhu. Když se vytváří prémie (cena je vyšší než NAV), koupí autorizovaný účastník na primárním trhu požadované podkladové cenné papíry a smění je s manažerem ETF za blok akcií ETF, které se mohou prodávat pouze na sekundárním trhu. To se děje, dokud není uspokojena poptávka.

Když se objeví diskont (cena se nachází pod NAV), děje se toto vše v zrcadlovém procesu. Autorizovaný účastník koupí akcie ETF, které tak odejme ze sekundárního trhu. Nabídka tak může těsněji odpovídat poptávce a diskont se postupně uzavře. Podkladové cenné papíry pro tyto akcie ETF pak autorizovaný účastník může prodat.

Tímto způsobem se udržuje likvidita ETF, která je do velké míry odpojená od likvidity podkladového aktiva.


Výhody ETF:

- Intradenní likvidita: ETF je možné nakupovat a prodávat kdykoli v obchodních hodinách. V případě vzájemného fondu musíte čekat na konec obchodování.
- Nižší náklady: Zaručené to sice není, ETF ale mají často nižší podíly celkových výdajů než konkurenční vzájemné fondy. Důvod je prostý: Když si koupíte akcie vzájemného fondu přímo od dané společnosti, je s tím spojena velká administrativa. V případě nákupu akcií určitého ETF se tak děje pomocí obchodníka s cennými papíry, na jehož vrub jdou také veškeré vyžadované záznamy.
- Transparentnost: U většiny ETF jsou holdingy zveřejňovány na pravidelné bázi, takže investoři vědí, do čeho investují a kam zaparkovali svoje peníze. Vzájemné fondy naopak zveřejňují svůj holding na čtvrtletní bázi s 30denní m zpožděním.
- Větší flexibilita: Protože se ETF obchodují jako akcie, je možné s nimi dělat to, co se vzájemnými fondy nejde, jako je shortování nebo nákup na margin.

Nevýhody ETF

- Poplatky: Půvab intradenní likvidity se neobejde bez nákladů. Při nákupu nebo prodeji cenných papírů je obvykle nutné zaplatit poplatek, a ETF nejsou výjimkou.
- Spready: Kromě poplatků platí investoři při nákupu nebo prodeji ETF takzvané „spready“. Je to rozdíl mezi cenou za převzetí cenného papíru a cenou, za který ho prodáváte. Čím větší je tento spread, tím větší jsou náklady.
- Prémie a diskonty: Když na konci dne prodáváte nebo kupujete vzájemný fond, transakci provádíte vždy přesně na úrovni jeho čisté hodnoty aktiv (NAV), takže vždycky dostanete férovou cenu. Existují sice mechanismy, které udržují ceny ETF v souladu s jejich férovou hodnotou, ale ani ty nejsou dokonalé. ETF se tedy v každém okamžiku může obchodovat s prémií nebo se slevou vůči své NAV. A pokud nakupujete s prémií a prodáváte se slevou…tak jste prodělali.
- Obecná nelikvidita: Ne všechna ETF jsou tak snadno obchodovatelná, jak by se mohlo zdát. Některá se obchodují zřídka, nebo s širokými spready, takže může být těžké se jich zbavit, když už si je jednou koupíte.

Kromě akciových ETF existují také dluhopisová ETF nebo komoditní ETF, zvaná ETC. O nich ani o dluhových nástrojích typu ETN tento článek nepojednává.

Zdroje: https://www.etf.com/

Jak si se zajímavým výnosem odkládat už od stokorun měsíčně a rozhodovat si samostatně o tom, do čeho své peníze vložím?...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Čtvrtek 29. dubna 2021

 

Jak si se zajímavým výnosem odkládat už od stokorun měsíčně a rozhodovat si samostatně o tom, do čeho své peníze vložím?...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Úterý 27. dubna 2021

Společnost Patria Finance přidala do repertoáru stále oblíbenějších pravidelných investic další atraktivní ETF. Zde na...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Pondělí 26. dubna 2021
 

Čtěte více:

Dluhopisová ETF mohou dělat psí kusy. A to je podle BIS dobře
04.03.2021 5:59
Kritici rozmachu pasivního investování do dluhopisů varují před riziky...
Na burzu jde ´vesmírné´ ETF, míří na poslední hranici lidské civilizace
30.03.2021 15:43
Dnešek je dnem, kdy na chicagské opční burze CBOE debutuje dlouho oček...
Investujte pravidelně pomocí ETF: Zelené energie pro čisté svědomí i velice zajímavé zhodnocení
26.04.2021 11:50
Jak si se zajímavým výnosem odkládat už od stokorun měsíčně a rozhodov...
Zelené investice, robotika nebo americké top firmy? Poslechněte si, jak zajímavě investovat volné peníze už od pětistovky měsíčně
22.04.2021 13:53
Jak si se zajímavým výnosem odkládat už od stokorun měsíčně a rozhodov...
Investujte pravidelně pomocí ETF: Roboti a automatika cestou k atraktivnímu průmyslu 4.0
27.04.2021 17:35
Jak si se zajímavým výnosem odkládat už od stokorun měsíčně a rozhodov...
Investujte pravidelně pomocí ETF: Naráz a v dolarech do 500 největších obchodovaných amerických firem
29.04.2021 17:02
Jak si se zajímavým výnosem odkládat už od stokorun měsíčně a rozhodov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení