Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Na trhy dnes ráno dopadají obavy z mutace delta, futures jsou pod nulou a valná hromada ČEZ dnes bude schvalovat dividendu

Na trhy dnes ráno dopadají obavy z mutace delta, futures jsou pod nulou a valná hromada ČEZ dnes bude schvalovat dividendu

28.06.2021 8:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Na dnešní náladu na trzích začínají dopadat obavy z šíření mutace delta, která již v několika zemích vedla k přitvrzení omezení, a evropské futures se pohybují pod nulou. Valná hromada ČEZ dnes bude schvalovat dividendu z loňského zisku ve výši 52 korun za akcii před zdaněním. Bývalý ministr dopravy Dan Ťok se členem dozorčí rady energetické společnosti ČEZ podle ministryně Schillerové zřejmě zatím nestane. Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings opět potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-.

Dnešní futures se pohybují pod nulou poté, co investoři zvažují rychlost nákazy mutací delta proti ekonomickému oživení. Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 -0,1 %, FTSE 100 -0,1 % a DAX -0,1 %.

Valná hromada ČEZ dnes bude schvalovat dividendu z loňského zisku ve výši 52 korun za akcii před zdaněním. Pokud valná hromada rozhodne podle návrhu představenstva, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 28 miliard korun. Stát jako majoritní akcionář získá zhruba 20 miliard korun. Navrhovaná dividenda podle firmy reflektuje prodej rumunských aktiv, vyšší dividendu vyplatil ČEZ pouze za rok 2009, a to 53 korun na akcii. Z předloňského zisku vyplatil loni ČEZ akcionářům dividendu 34 korun za akcii před zdaněním.

Bývalý ministr dopravy Dan Ťok se členem dozorčí rady energetické společnosti ČEZ zřejmě zatím nestane. Ministryně financí Alena Schillerová, která má k volbě vydat rozhodující pokyn, uvedla, že v případě Ťoka ho nevydá. Na možné angažmá exministra ve firmě ČEZ upozornil v minulých dnech server SeznamZprávy. Prostřednictvím ministerstva financí stát vlastní 70 procent akcií ČEZ. Hlasování na valné hromadě firmy tak vesměs končí podle přání resortu.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings opět potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-. Na tuto úroveň se hodnocení ČR dostalo už v roce 2018. Výhled ratingu je stejně jako v lednu stabilní, což znamená, že Fitch se jej v dohledné době nechystá měnit.

Vysoce nakažlivá varianta Covid-19 delta vyvolává v některých zemích nová omezení, a to během hlavní evropské turistické sezóny. Austrálie zpřísnila omezení a tlačí na vládu, aby urychlila svůj očkovací program. Jihoafrická republika mezitím zakázala alkohol a zavřela školy a Malajsie prodloužila národní lockdown, který měl v pondělí skončit.

Matt Hancock rezignoval na funkci britského ministra zdravotnictví poté, co byl přistižen, jak se na úřadu objímal a líbal svou asistentkou. To je v rozporu se zásadami sociální distancování, které sám pomáhal vytvořit. Předseda vlády Boris Johnson rychle jmenoval novým ministrem bývalého ministra financí Sajida Javida. Javid uvedl, že jeho nejvyšší prioritou je ukončení pandemie a návrat země do normálu. Případy Covid za uplynulý týden prudce narostly a tento týden se konají místní volby.

Britský finanční regulátor zakázal kryptoměnovou burzu Binance Markets, pobočku globální kryptoburzy Binance, ve snaze rozšířit regulační zákrok proti kryptoměnovému sektoru kvůli obavám z dodržování předpisů proti praní špinavých peněz. Burza musí odstranit veškerou svou reklamu a na svých webových stránkách a sociálních médiích oznámit, že již nemá povolení v této zemi působit.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a vůdkyně krajní pravice Marine le Pen byli z výsledků z posledního kola regionálních voleb ve Francii zklamaní. V celostátním měřítku se pravicovým stranám dařilo nepatrně lépe než jejich levicovým protějškům. Pro Macrona byly tyto volby první velkou zkouškou jeho strany mimo Paříž a výsledky naznačují, že si pevnou regionální základnu ještě musí vybudovat. Ve Švédsku má zatím předseda vlády Stefan Lofven do dnešní půlnoci zprostředkovat novou koaliční dohodu poté, co minulý týden prohrál hlasování o důvěře.

 
 

Čtěte více:

Photon Energy upsala v nabídce necelou polovinu akcií. Akcie se propadly až o 30 %
25.06.2021 12:31
Solární společnost s českými kořeny Photon Energy upsala ve veřejné na...
Růst výnosů táhne vzhůru banky, technologie zaostávají
25.06.2021 17:25
Na Wall Street se po otevření daří více klasickým cyklickým sektorům n...
Vesmírný turismus dostal zelenou, SPCE +38,87 %
25.06.2021 22:09
Dnešní obchodní seance byla obohacena o zajímavé makro ekonomické údaj...
Návrat ke stabilnímu růstu, vakcinace a kontrola pandemie. Fitch potvrdila rating ČR na stupni AA- se stabilním výhledem.
28.06.2021 8:46
Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings opět potvrdila hodnocení ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.