Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česká inflace začíná nabírat na síle

Rozbřesk: Česká inflace začíná nabírat na síle

11.08.2021 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Podobně jako v dalších evropských zemí i v Česku se začala inflace výrazně zvyšovat. Červencové číslo překvapilo trhy i centrální banku, když meziroční celková inflace vyskočila na 3,4 % a jádrová dokonce na 3,8 %, tedy nejvyšší hodnotu za posledních čtrnáct a půl roku (delší kompaktní časová řada není k dispozici).

Oproti červnu spotřebitelské ceny tentokrát vzrostly o 1 %, a to především kvůli dražším dovoleným, dopravě a opět zrychlujícím cenám bydlení. Zatímco u dovolených lze hovořit o sezónním výkyvu, u cen dalších služeb a vlastně i zboží jde většinou o nárůst trvalejšího charakteru.

Ponecháme-li stranou PHM reagující na vývoj cen ropy a ropných derivátů na zahraničních burzách, nebo alkohol a cigarety, začínají inflaci stále více ovlivňovat rostoucí náklady na bydlení. Už ve své průvodní zprávě statistický úřad uvádí, že zrychluje růst nájemného. A to jak toho tržního (+2,5 %), tak i tzv. imputovaného (na 6 %), za nímž se skrývají zejména ceny nemovitostí i jejich rekonstrukcí. Jde přitom o velmi významnou položku, protože se na spotřebitelském koši podílí více než 10 %, a tak začíná do inflace v důsledku napětí na realitním trhu stále více promlouvat. Když navíc vezmeme v úvahu cenový trend u stavebních materiálů a prací, tak asi nelze očekávat, že by se inflační dopad rostoucích nákladů na bydlení v nejbližší době zmírňoval – spíše naopak.

Nerostou jen náklady na výstavbu či rekonstrukce, ale i na samotnou údržbu bytů. Z podrobných červnových přehledů cen je vidět, jak rychle rostou ceny instalatérských (+7,4 %), topenářských (+6,5 %) nebo malířských prací (+6,3 %). Navíc další výrazný impuls v nákladech na bydlení přijde na podzim, kdy ze statistik vyprchá stávající efekt levnější elektřiny a plynu. Bydlení tak bude brzy ještě ve větší míře „odpovědné“ za inflaci podobně, jako tomu bylo naposledy v roce 2019.

Vzhledem k negativnímu nabídkovému šoku přetrvávajícímu v době oživení světové poptávky je růst cen zboží a služeb jedinou cestou k rovnováze. Když ještě vezmeme v úvahu změny stimulované zeleným úsilím v Německu a vlastně i celé EU, je možné pomalu počítat s určitou inflační přirážkou z titulu vynucovaných strukturálních změn na nabídkové straně ekonomiky, nyní v podobě přicházejících dražších energií. V každém případě poslední inflační čísla dávají ČNB do rukou dostatečný argument ke zvyšování úrokových sazeb i na dalších letošních měnových zasedáních. Nemělo by proto překvapit, že se repo sazba může do konce roku vyšplhat až na 1,50 %. Samozřejmě za předpokladu, že se nezopakuje loňská či letošní vlna lockdownů.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu včerejšího obchodování pohybovala pod hranicí 25,40 EUR/CZK. Vyšší inflační tlaky, které se už materializují v celkové i jádrové inflaci podpoří centrální bankéře v dalším zvyšování úrokových sazeb během podzimu. Scénář, podle kterého by ČNB navýšila repo sazbu na každém dalším letošním zasedání, se tak zdá jako velmi pravděpodobný. Na konci roku by se tak rozpětí mezi sazbami ČNB a ECB mohlo vyšplhat až na 200 základních bodů a nebude to nejspíš ještě konec aktuálního domácího „utahovacího“ cyklu.

Zdá se, že další blízké zpřísňování měnové politiky začal konečně brát v úvahu i delší konec úrokové křivky, který doposud zůstával ve vleku nálad na hlavních trzích zalévaných novou likviditou ze strany velkých centrálních bank. Bondový trh dnes čekají dvě emise dlouhodobých státních dluhopisů se splatností osm až třicet šest let v maximálním objemu 7,5 mld. korun.

Zahraniční forex
Americké úrokové sazby se posunuly opět o trochu výše, což umožnilo eurodolaru, aby sestoupil blíže k hranici 1,17.

V centru pozornosti bude dnes výsledek americké inflace za červenec. Půjde o to, zda jsme v červnu viděli (v meziroční srovnání) vrchol či nikoliv. S ohledem na pokles cen ojetých automobilů, který byl jednou z hlavních proinflačních položek v květnu a červnu, očekáváme spolu s trhem, že by meziměsíční nárůst již neměl být příliš vysoký (0,3-0,4 %), což by mohlo implikovat, že v červnu jsme skutečně viděli vrchol inflace. Nicméně červencová hodnota bude i tak vysoká (nad 5 %), takže tlak na růst amerických výnosů a posilování dolaru může přetrvat.

Ropa a zlato

Včera rostla cena ropy, zvýšila se téměř o 3 % na 68,40 USD za barel.

 
 

Čtěte více:

Příští rok čekejme v USA výrazné zpomalení, varuje hlavní ekonom Goldman Sachs
04.08.2021 14:20
Vstup do roku 2022 s sebou ponese poměrně výrazné zpomalení hospodářsk...
Bývalý člen Fedu: Utněme debatu o tom, jestli je inflace přechodná nebo trvalejší
05.08.2021 5:42
Bývalý prezident Federal Reserve Bank of Philadelphia Charles Plosser ...
Britská centrální banka měnovou politiku nezměnila, varuje před vyšší inflací
05.08.2021 13:34
Měnový výbor britské centrální banky dnes podle očekávání ponechal zák...
Týdenní výhled: Začne americká inflace klesat?
09.08.2021 11:05
Makro kalendář na příští dny obsahuje především údaje o americké spotř...
Inflace překonala očekávání, ČNB má otevřenou cestu k dalšímu zvyšování sazeb
10.08.2021 10:59
Růst spotřebitelských cen v červenci překonal očekávání trhu i ČNB. Ce...

Váš názor
  •  
    11.08.2021 12:14

    Pokud nepochopíte, že k nám inflace přichází ze zahraničí, tak se tady uvztekate k smrti. Měli byste se vztekat na FED a ECB. To jsou viníci vysoké inflace. Zvyšování sazeb ČNB jen ublíží firmám, domácnostem i státu a inflaci to neovlivní. Už proto, že ceny nemovitostí se do inflace nepočítají. Zvyšování sazeb by sice zpomalilo růst cen nemovitostí, ale všechny ostatní důsledky budou negativní. Přitom se stejného zpomalení růstu cen nemovitostí dá dosáhnout vyšší spoluúčastí.
    Jan47
    •  
      11.08.2021 15:47

      no nevím, ale v eurozóně je dlouhodobě inflace pod 2 %, zatímco u nás jsme této inflace nedosáhli ani v době údajné největší ekonomické krize (podle tetky šilerky). U nás mimo inflace, kterou neovlivníme (viz cena kovů a pod.) je dále způsobena vysokou poptávkou (to by si asi topenář nemohl říci o práci meziročně o 7,5% více), prostě nejsou lidi a to vede k růstu mezd a se zpožděním i k růstu cen....jinak firmy mají o 120 mld. Kč u bank na účtech více než mají půjčeno....domácnosti mají také rekordní úspory.....Honzo, opravdu u nás nepotřebujeme mít úroky na 0%....
      abc1
      • abc1
        11.08.2021 16:18

        Je pravdou, že rostou mzdy, protože nejsou lidi. Ale jak tento problém vyřeší zvyšování sazeb ČNB? Budou pak lidi? Ano, domácnosti mají rekordní úspory. Za normální situace zvyšování sazby podněcovalo banky zvyšovat úroky z vkladů a tím tlumit utrácení. To je ale pasé, protože díky ČNB tady máme 2 bil Kč od zahr. spekulantů, se kterými si banky nevědí rady, tudíž je ukládají za repo sazbu v ČNB a vklady od Čechů nepotřebují. Banky by mohly tlumit utrácení, pokud by výrazně zvedly úroky z vkladů, ale to neudělají. Takže zvýšení sazby ČNB je zde zase jen plácnutí do vody. Jinak v současnosti je eurozóně inflace 2,2%. ... https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4741361/inflace-v-eurozone-se-v-cervenci-se-vysplhala-na-22-procenta-hlavne-kvuli-cenam-energii.html
        Jan47
      •  
        11.08.2021 16:01

        jinak nevím co myslíš, že růst cen nemovitostí zastaví vyšší spoluúčast....věř, když by byly reálná úroková sazba kladná (u nás je několik let záporná) a kašpaři z ČNB by nestrašili pořád nějakou deflací, záporným sazbami, kurzovým závazkem penězi z helikoptéry a podbnými nesmysly, tak by ceny nemovitostí nebyly tak kde jsou.....stát by mohl vyšší úroky z hypoték podporovat u mladých, kteří bydlení kupují pro svoji potřebu a nikoliv jako investici nepo spekulaci.....dotace úroků tu před cca 12 lety byla a fungovalo to a ceny nemovitistí nerostly dvojciferným tempem.....prostě vrátit se před rok 2008, kdy byly úrokové sazby v normálu....po tomto datu se začalo tisknou a úroky šly dolů a jsme kde jsme a centrální bankéři neví jak z toho.....nevěřím, že někdy půjdou úroky na 3%, to by znamenalo bankrot spousty států.....předlužení se vyřeší vyšší inflací....
        abc1
        • abc1
          11.08.2021 16:32

          Vyšší spoluúčast omezí poptávku po hypotékách, tím sníží poptávku po nemovitostech a tudíž zabrzdí růst cen. K čemu je zájemci o hypotéku nižší cena nemovitosti, když se mu prodraží splátky třeba o 50%? Muselo by se spočítat, co je výhodnější. Jinak s Tebou souhlasím. Je potřeba se vrátit před rok 2008. Jenže to bys musel vysvětlit ve FED, ECB, BoJ a BoE. S tím kašpaři z ČNB nehnou. Je to jako s tou ekologii, V Evropě budeme chodit pěšky a zbytek světa v limuzínách se nám bude smát.
          Jan47
  •  
    11.08.2021 9:19

    přeci prof. Dědek z ČNB prohlásil před měsícem, že jsme v komfortní situaci, že se zvyšovat sazby nemusí.....za co takoví amatéři dostávají peníze? neomezená moc a žádná zodpovědnost.....to se plácá takovými Michlovi a spol., ti jsou vysmátí.....přeci kdo je víc, než člen bankvní rady ČNB....
    abc1
    • Re abc1
      11.08.2021 9:35

      Již samotný výpočet inflace bez započítání cen nemovitostí jak to provádí dlouhá léta ČNB je obrovská lumpárna,protože pořízení bytu a nebo domku na bydlení je po dobrém zdraví hned druhý nejdůležitější předpoklad pro klidný a spokojený život.Většina mladých lidí by o tom mohla vyprávět.Pokud by byly tyto ceny nemovitostí započítány,tak si mslím že by inflace byla již několik let pozpátku kolem 10%.
      Mira
      • Re: Re abc1
        11.08.2021 11:09

        Ahoj. Oni započítávají do spotřebního koše nájmy, páč ty se platí měsíčně a taky rostou. Byty každý měsíc nekupuješ.
        Velkamedvědice
        •  
          11.08.2021 15:52

          Méďo, ale třeba v Austrálii již ceny nemovitostí zahrnuly do měření inflace (cca je to asi jeden rok) a i jiné centrální banky o tom taky uvažují.....to by se asi pojem deflace již nezvratně vytratil....
          abc1
        • Re.VM
          11.08.2021 12:15

          Jasně že byt každý měsíc byt nikdo nekupuje ale i ten jeden nákup za život tomu mladému člověku zdevastuje finanční rozpočet na celých 30-40 let.Podle mě pokud to má být objektivní tak musí být ve spotřebním koši úplně všechno co člověk pořizuje během života a ne tu nejvíce inflační položku prostě nevzít v úvahu.
          Mira
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.