Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Toyota, Giant, kávovary. Problémy v dodavatelském řetězci se mohou ještě zhoršit

Toyota, Giant, kávovary. Problémy v dodavatelském řetězci se mohou ještě zhoršit

30.08.2021 5:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Problémy v dodavatelském řetězci neměly mít delšího trvání, nyní to ale vypadá, že se protáhnou do dalšího roku. Důvodem je šíření mutace delta, které zastavuje tovární výrobu v Asii a narušuje dopravu. Výrobci, které už teď trápí nedostatek klíčových komponent a vyšší ceny surovin a energií, se navíc musejí pouštět do cenových válek, aby "uhráli" místo na lodi pro svoje zboží. Poplatky za přepravu se vyplhaly na rekord a někteří exportéři už nemají jinou možnost než zvedat ceny – nebo zásilky rovnou rušit.

„Nedokážeme dostat další díly, nedokážeme dostat kontejnery, náklady neuvěřitelně stouply,“ tvrdí Christopher Tse, šéf hongkongské společnosti Musical Electronics, která vyrábí vše od reproduktorů Bluetooth po Rubikovy kostky. Právě v této skládačce podle něj stouply náklady na magnety od března o zhruba polovinu. Výrobní náklady se tím zvedly o zhruba 7 procent.

Čínská vláda jde velice tvrdě po tom, aby zamezila šíření Covid-19, což znamená, že obchod může narušit i jenom velice malý počet nových případů koronaviru. Tento měsíc Peking na dva týdny uzavřel třetí nejvytíženější přístav na světě v Ning-po. Uzavřen byl od 11. srpna, kdy byl jeden ze zaměstnanců testován pozitivně na covid-19, a jeho uzavření ještě více narušilo už tak napjatou kontejnerovou lodní přepravu v Asii. Předtím byla kvůli několika případům paralyzována přístavní mola v Šen-čenu.

Sedmým největším kontejnerovým přepravcem je společnost Evergreen Marine Corp., která sídlí na Tchaj-wanu. Její prezident Hsieh Huey-chuan se teď domnívá, že zahlcení přístavů a nedostatek kapacit v kontejnerové přepravě mohou pokračovat ve čtvrtém čtvrtletí a dokonce v příštím roce. “Pokud se pandemii nepodaří účinně zvládnout, mohlo by se zahlcení přístavů stát novým normálem”.

Spotové sazby pro nákladní kontejnery z Číny do USa a Evropy dosáhly na nová maxima:

ceny logistika kontejnery dodavatelský

Náklady na odeslání kontejneru z Asie do Evropy stojí zhruba desetinásobek toho, co loni v květnu. Náklady na trase Šanghaj – Los Angeles vyrostly více než šestkrát. Podle HSBC Holdings je globální dodavatelský řetězec už tak křehký, že jediná, i menší nehoda může znamenat, že se dopady znásobí. Dražší přepravné a ceny polovodičů pak mohou promluvit do inflace. Zdražování už hlásí někteří výrobci, třeba největší světový výrobce kol Giant Manufacturing Co. Ten již oznámil, že bude reagovat na vyšší náklady a zvýší ceny.

V Hongkongu má sídlo také výrobce kávovarů Town Ray Holdings. Devadesát procent jeho tržeb obstarávají značky domácích spotřebičů z Evropy. Jeho generální ředitel Eric Chan teď ale nepředpokládá, že by krize v příštích měsících ustoupila.

Pro některé továrny, především v jihovýchodní Asii, je kvůli šíření mutace delta obtížné jenom fungovat. Ve Vietnamu, který je druhým největším producentem oděvů a obuvi na světě, vláda ve snaze udržet export nařídila výrobcům, aby svým zaměstnancům dovolili v továrnách přespávat.

Nedostatek surovin a vstupů je z historického pohledu tak ohromný (7 směr. odch. nad průměrem), že extrémní a nelineární může být i reakce podniků - zdražování a inflační doložky se stanou normou a inflace se může v EMU zabydlet déle než ECB a trh čekají https://t.co/Sc7N7DcyeL pic.twitter.com/tgA45TNzRq

Ušetřena nebyla ani mocná Toyota Motor Corp., která tento měsíc varovala, že kvůli narušení dodávek pozastaví výrobu ve 14 továrnách po celém Japonsku a produkci sníží o 40 procent.

Podle Chang Shu, hlavního ekonoma pro Asii v Bloomberg Economics, je těžké předpokládat, že úzká hrdla v dodavatelských řetězcích podaří někdy v dohledné době vyřešit, když se někteří velcí exportéři včetně Indonésie pořád snaží zvládnout koronavirovou nákazu. “Pořád by to mohlo zadržovat globální zotavování, protože produkce bude pomalejší a náklady budou narůstat, ale nepodkope ho to.”

V jádru cenových tlaků stojí omezení v přepravě. Velcí maloobchodní prodejci mívají sjednané dlouhodobé kontrakty, asijská produkce ale spoléhá na síť desítek tisíc malých a středních producentů, kteří si dopravu často zařizují přes logistické firmy a speditéry. Majitelé plavidel dávají prostor nejvyšším nabídkám, a souboj o zajištění místa na lodi je na světě.

Až 70 procent přepravních kontraktů mezi Asií a Amerikou se děje skrze spotové nebo krátkodobé kontrakty. Odhadovat náklady je tak podle některých nákladů nyní nemožné. Stanovování cen na způsob aukce přitom může pokračovat až do příštích oslav čínského nového roku, což bude v únoru 2022, tvrdí analytik Michael Wang z President Capital Management Corp.

A kupující souhlasí. Více než polovina z 3000 firem, které v Německu oslovila asociace tamní obchodních a průmyslových komor, přepokládá, že problémy v dodavatelském řetěci budou přetrvávat ještě v příštím roce.

Stávkovat ale začínají i někteří kupci. Jistý americký kupec prý odmítal zaplatit náklady na přepravu, a tak mu ve skladu v Šen-čenu uvázlo více než přes 70 kontejnerů se zbožím. Manažerovi společnosti World-Beater International Logistics už dodávku kvůli nákladům odřeklo i 70 procent klientů.

Počty kotvících kontejnerových lodí, které v přístavu Long Beach nedaleko Los Angeles čekají na vyložení:

čína asie přeprava kontejnery aukce

V ještě horší situaci jsou asijské továrny mimo Čínu. Spousta čínských firem je za nakládku svého zboží totiž ochotná zaplatit víc, než jaká je tržní cena. Lodě, které pak dorazí do přístavů mimo Čínu, jsou potom už skoro plné. Problém s tím mají i čínské továrny, které se v posledních desítkách let naučily přesounvat výrobu levnějších komponent na méně nákladné trhy práce v Jižní a Jihovýchodní Asii. Komponenty je tam teď těžké dostat a některým výrobcům už nezbylo než dopravovat některé suroviny, třeba kůži, do továren letecky, aby nemuseli zastavovat linky.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Tržby obchodníků v červnu vzrostly o 7,2 %, rychleji, než se čekalo
05.08.2021 9:14
Maloobchodní tržby bez prodejů aut a motocyklů stouply v červnu meziro...
Petr Dufek: Spotřebitelé se vracejí do obchodů
05.08.2021 9:55
I další měsíc po rozvolnění byl ve znamení vyšších spotřebitelských ná...
Zboží vyrobené v Číně naráží na nové logistické problémy, kontejnerová přeprava zdražila až pětinásobně
09.08.2021 8:17
Čínské firmy, které chtějí proniknout na světový trh, narážejí na prob...
Situace v čínských přístavech se zhoršuje, terminál v Ning-po je zavřený už sedmý den
17.08.2021 14:31
Částečná uzávěra třetího největšího světového kontejnerového přístavu ...
Globální obchod se zbožím se podle WTO silně zotavuje
18.08.2021 14:21
Globální obchod se zbožím silně oživuje z hlubokého šoku způsobeného v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m