Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Od nemocného muže Evropy k velmoci. Cesta Německa pod taktovkou kancléřky Merkelové

Od nemocného muže Evropy k velmoci. Cesta Německa pod taktovkou kancléřky Merkelové

12.10.2021 17:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Nyní je těžké uvěřit, že Německo, největší a nejúspěšnější evropská ekonomika, bylo na přelomu tisíciletí označováno za „nemocného muže Evropy“. Německá ekonomika pod vedením odcházející kancléřky Angely Merkelové, která stojí v čele vlády už posledních 16 let, rostla. V roce 2019, před vypuknutím pandemie Covid-19, generovalo Německo podle Eurostatu čtvrtinu (24,7 %) hrubého domácího produktu Evropské unie. Ale podle některých odborníků její odkaz není jen o prosperitě, ale také o promarněných příležitostech a chybných krocích. CNBC nabízí pět grafů, které se zabývají různými oblastmi německé ekonomiky a společnosti během působení Merkelové.

HDP

Tento graf ukazuje, že exportně orientovaná a na výrobě silně závislá ekonomika Německa během vlády Merkelové neustále rostla a předstihla své rivaly Velkou Británii a Francii. Když se Merkelová v roce 2005 dostala k moci, stojí za to připomenout, že německá ekonomika si dva roky předtím prošla recesí. V roce, kdy nastoupila do funkce, činil německý HDP podle dat německého federálního statistického úřadu 2,3 bilionu eur. V roce 2020 to bylo přes 3,3 bilionu eur.

1

Nezaměstnanost

Míra nezaměstnanosti klesla podle údajů Světové banky během období Merkelové z 11,1 % v roce 2005 na 3,8 % v roce 2020. Německo se tak stalo jednou ze zemí s nízkou nezaměstnaností v EU.

2

Analytici Goldman Sachs, kteří odkaz Merkelové hodnotí, nicméně poznamenali, že zatímco Merkelová dosáhla „velkého úspěchu“ při snižování míry nezaměstnanosti, „velká část poklesu strukturální nezaměstnanosti pravděpodobně pramenila z reforem jejího předchůdce Gerharda Schroedera, po kterých následovalo desetiletí stagnujících reálných mezd.“ Vlády poté podle nich „udržovaly zdravé veřejné finance a zavedly ústavní dluhovou brzdu, ale v době krize reagovaly razantně a v letech 2008 a 2020 úspěšně chránily trh práce programem „Kurzarbeit“. V rámci tohoto programu mohli zaměstnanci zkrátit pracovní dobu svých zaměstnanců místo toho, aby je v době krize, jako při pandemii Covid, propouštěli.

Imigrace

Jednou z oblastí, ve které se Německo výrazně liší od svých protějšků Francie a Velké Británie, je imigrační politika Merkelové. Na vrcholu evropské migrační krize v letech 2014–2015 vstoupily do EU statisíce migrantů, z nichž mnozí prchali před občanskou válkou v Sýrii. V rámci unie následně vypukly spory o to, jak spravedlivě rozdělit žadatele o azyl mezi jednotlivé národy EU, přičemž východoevropské země je do značné míry odmítaly a uzavíraly své hranice. Merkelová se rozhodla udělat opak, otevřela německé hranice a v roce 2015 umožnila více než 1 milionu uprchlíků a migrantů vstup do Německa, což se odráží v níže uvedeném grafu.

3

Migrační politika Merkelové v této době byla považována za katalyzátor pro pravicově orientované voliče, kteří se spojili do protiimigrační strany Alternativa pro Německo. Letos však její podíl ve volbách klesl a strana získala 10,3 %.

Disponibilní příjem

Rovněž disponibilní příjem domácností v Německu se neustále zvyšuje. Když v roce 2005 poprvé převzala Merkelová otěže do svých rukou, nebyly úrovně příjmů domácností v Německu, Velké Británii a Francii tak rozdílné, ale postupem času se propast zvětšovala a Německo poskočilo dopředu. Zatímco v Německu činil upravený hrubý disponibilní příjem domácností na obyvatele 30 142 EUR v roce 2019, podle údajů Eurostatu to bylo 25 155 EUR ve Velké Británii a 26 158 EUR ve Francii.

4

Problémem zdůrazňovaným v diskusích o příjmech domácností v Německu je rostoucí propast mezi bohatými a chudými a rozdíl mezi východem a západem země. V roce 2020 OECD poznamenala, že přestože se rozdíly mezi německými regiony (pokud jde o HDP na obyvatele) za posledních 18 let snížily, „zůstávají nad mediánem zemí OECD, přičemž Hamburk má více než dvojnásobný HDP na obyvatele než Meklenbursko-Přední Pomořansko (sousední stát).“

Jak v zářijové zprávě poznamenal Euromonitor International, „navzdory růstu příjmů a iniciativám na podporu příjmové rovnosti přetrvávají regionální rozdíly mezi východní a západní částí Německa“.

Veřejné investice

Jednou z kritik na vládu Merkelové je to, že zanedbala výdaje na infrastrukturu a investice kvůli své zjevné neochotě půjčovat si peníze a porušit tak politiku vyrovnaného rozpočtu, nyní nechvalně proslulou jako „schwarze Null“ neboli „černá nula“. Toto rozpočtové pravidlo je považováno za symbol německé lakoty.

Vláda byla široce kritizována za omezování půjček a výdajů v době, kdy si vzhledem k prostředí nízkých úrokových sazeb mohla půjčovat levně. Jako následek těchto nedostatečných výdajů byla označována chátrající infrastruktura v Německu a podle některých hlasů vyvolala nižší poptávka z Německa také nerovnováhu v eurozóně.

5

„Neschopnost německé vlády zapojit se (mimo jiné) do výdajů financovaných dluhem po krizích v letech 2008 a 2011 významně přispělo k chronickému nedostatku soukromé poptávky, nakloněné rovnováze úspor a investic a vychýlené obchodní nerovnováze, jak globálně, tak uvnitř eurozóny, “ uvedl v komentáři Stefan Koopman, hlavní tržní ekonom Rabobank. Výše uvedený graf ukazuje nerovnoměrnou tvorbu hrubého kapitálu (neboli hrubých domácích investic) v Německu, Velké Británii a Francii od roku 2005.

Tvorba kapitálu se skládá z výdajů na navýšení fixních aktiv ekonomiky, jako jsou pozemkové úpravy, nákupy továren, strojů a vybavení, výstavba silnic, železnic a podobně, včetně škol, úřadů a nemocnic. Podle expertů musí investice do této infrastruktury řešit další německá vláda. Německo už nemůže déle odkládat tolik potřebné výdaje na infrastrukturu. Vzhledem k probíhajícím koaličním jednáním o sestavení nové vlády, se věnuje velká pozornost tomu, jak dalece by každá ze zúčastněných strana mohla tlačit na fiskální uvolnění.

Zdroj: CNBC


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Revoluce na německém akciovém trhu: DAX má deset nových členů i nová pravidla
20.09.2021 12:25
Klíčový německý akciový index DAX se dnes rozšiřuje z původních 30 kon...
Německé volby poslaly výnosy bundů vzhůru. Ve hře je i „levicová“ koalice
14.09.2021 13:23
Po zasedání ECB se pozornost trhů v Evropě bude v druhé polovině zář...
Německou ekonomiku může příští lídr pozvednout...nebo zničit
23.09.2021 11:43
Několik věcí je před nedělními parlamentními volbami v Německu jistých...
S Merkelovou odchází i síla CDU/CSU. Německé volby vyhráli sociální demokraté
27.09.2021 8:18
Německé parlamentní volby vyhráli sociální demokraté (SPD) vedení kanc...
Německá inflace se bude držet nad 2 % asi až do poloviny příštího roku, předpovídá Bundesbanka
27.09.2021 15:29
Německá inflace pravděpodobně ještě zrychlí z nynějších beztak vysoký...

Váš názor
  • Žádná změna
    13.10.2021 10:35

    Německu rostl GDP od poloviny 80 let do poloviny 90 let. Pak se tak nějak přiměřeně povalovalo horedole. Další růstová etapa už měla krátší trvání. Od rozšíření EU 2004 do krize 2009 a od té doby se HDP placá +/- na místě. Zaměstnanost rostla díky migrantům z EU. Nálož migrantů z Afriky a Asie po roce 2015 s tím nijak nezamávala, Tedy asi nepracují. Nezaměstnanost klesala taky spíš díky změně kdo se považuje za nezaměstnaného. Od roku 2000 se Německu dařilo když se dařilo zbytku světa.
    HenryFord
    • Re: Žádná změna
      13.10.2021 12:39

      Stačí 2 volební období levice a země a národ zapláče. Návrat k normálu je o to bolestivější a delší. Někdy nemožný, viz. Kuba, Venezuela, Argentina …
      Čert
  •  
    12.10.2021 18:55

    Svazačka Angela, zavlekla Evropu do dluhů, zeleného šílenství a energetické nestability, vše pěkně provázané s dotacema. Udělala Evropě více škody než-li užitku.
    Čert
    •  
      12.10.2021 21:30

      Nevím, nežiji v Německu, ale řekl bych, že partaj kancléřky se spíš snažila o kontinuitu ekonomického vývoje a že Merkelová osobně se nesnažila o dosažení božství jako u nás ten imigrovaný psychopat v červené kšiltovce (v červené kšiltovce nikdy nebyl v reálném životě, výhradně jen na účelových fotografiích; vysílal snad po 2017 signál?)... /// V článku je zmíněn ekonomický rozdíl mezi německými "sousedními regiony", nikoliv už fakt měnového sjednocení západní a východní části v poměru 1:1 (západní marka za 17 a východní marka za 3 pro všechny pamětníky co zapoměli)...který ta země ekonomicky ustála - čímž se (možná prto světové hegemony nečekaně) ZASADILA o ZAŽEHNÁNÍ prvního potenciálního sociálního konfliktu v zájmu západní filzofie. (Němce nemám v oblibě víc než jiné národy, rodinná záležitost.) Druhým takovým zažehnáním přerosteným přes hlavu sociálních nepokojů do celé Evropy byla kauza Řecko (kdo pomohl zapálit knot?) právě o jednu generaci později.. Tuctový psychopat by se pod tímto článkem od CNBC kasal, jakých lepších hodnot by ty křivky v grafech jinak mohly dosahovat, kdyby mu všichni ostatní neházeli klacky pod nohy...
      Mudr.c
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data