Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš vyzval Mynáře k rezignaci, je připraven ho odvolat. Role Vondráčka? Užitečný idiot

Babiš vyzval Mynáře k rezignaci, je připraven ho odvolat. Role Vondráčka? Užitečný idiot

19.10.2021 11:25, aktualizováno: 19.10. 11:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře k rezignaci na funkci. Pokud tak Mynář neučiní, po aktivaci článku 66 by Babiš případné personální změny provedl sám, řekl serveru iDNES.cz.

„Celá ta situace, která tu vznikla, je neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své funkce. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ citoval iDNES.cz premiéra.

 


Článek 66 ústavy řeší situaci, kdy se země ocitne bez prezidenta, případně prezident není schopen vykonávat úřad a usnesou se na tom obě komory Parlamentu. Část pravomocí hlavy státu si rozdělí premiér a předseda Sněmovny. Ústavní právník Aleš Gerloch dnes řekl Radiožurnálu, že situaci by neměla měnit ani situace, že vláda tou dobou bude možná v demisi. Pokud by byl aktivován článek 66 ústavy, pravomoci jsou upraveny zákonem o kanceláři prezidenta a přecházejí na předsedu vlády. "To znamená jednak ty, které jsou v článku 63 výslovně uvedeny, a jednak všechny pravomoci, které má prezident republiky podle běžných zákonů a které se rozhodují v kontrasignaci, přecházejí na předsedu vlády dočasně," řekl Gerloch Radiožurnálu.

Prezident Miloš Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá, napsala předsedovi Senátu Ústřední vojenská nemocnice, kde prezident od 10. října leží na jednotce intenzivní péče. Mynář byl o stanovisku nemocnice informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Babiš se v rozhovoru vyjádřil také k aktivitě Vondráčka. "To setkání nebylo potřebné, panu kancléřovi dělal užitečného idiota. Věřím, že dokument prezident podepsal, ale bez toho, aby to pan Zeman udělal, by svolání Sněmovny stejně nastalo. Nemusela to provázet tahle šaškárna," uvedl Babiš pro iDnes.

"Kancléř Mynář by si měl uvědomit neudržitelnost současné situace a ze své funkce odejít. Pokud tak neučiní a vstoupí v platnost čl. 66, měl by premiér - ať už současný nebo budoucí - kancléře odvolat. Jsme ve vážné a neudržitelné situaci, musíme z ní najít důstojnou cestu a vrátit důvěru v základní funkce a instituce státu," reagoval na svém facebookovém profilu nominant na premiéra v nové vládě dvou koalic a lídr ODS Petr Fiala.

 

 

Policie kvůli sdělení Senátu prošetří možné trestné činy proti republice

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí uvedl, že podle Ústřední vojenské nemocnice není prezident Miloš Zeman schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. O tomto stanovisku nemocnice podle Vystrčila věděl od 13. října vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, který přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) kvůli podpisu rozhodnutí o zasedání Sněmovny.

Trestní zákoník řadí mezi trestné činy proti České republice mimo jiné vlastizradu, sabotáž nebo rozvracení republiky. Vlastizrady se dopustí český občan, který "ve spojení s cizí mocností nebo s cizím činitelem" spáchá rozvracení republiky, teroristický útok, teror nebo sabotáž.

Rozvracení republiky spáchá ten, kdo se "v úmyslu rozvrátit ústavní zřízení, územní celistvost nebo obranyschopnost České republiky anebo zničit její samostatnost" účastní násilných akcí proti ČR nebo jejím orgánům. K sabotáži naopak použití násilí není nutné - dopustí se jí ten, kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost ČR zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce k tomu, aby mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu například orgánu veřejné moci.

Za sabotáž hrozí v základní sazbě tři až deset let vězení, případně též propadnutí majetku. Za vlastizradu lze uložit 15 až 20 let vězení, propadnutí majetku nebo i výjimečný trest.

(Zdroj: čtk, ČT, iDnes.cz, Andrej Babiš, Petr Fiala)

 
 
 

Čtěte více:

Šéf Senátu: Zeman není podle ÚVN ze zdravotních důvodů schopen vykonávat funkci
18.10.2021 17:50
Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemo...

Váš názor
  • Co jiného byl Vondráček?
    20.10.2021 6:11

    Nikdy nic jiného.Natřený indulonou prolezl kdekomu cokoli
    monarchista
  •  
    19.10.2021 12:52

    Naprosto vyjímečně s Bábou souhlasím. Doufám, že to není další jeho veletoč. To že může odvolat hradní squadru po vyhl. článku 66 i zastupující prezidenta říkal již mnohem dříve úst. právník Kysela. Nutno dodat, že jaký je prezident, tací jsou i jeho podřízení. takže jeden za 18 a druhý -2 za +20.
    karel777
    • Veletoč to je a bude jich spousta
      19.10.2021 12:57

      Protože on žádný demokrat není. Už povede jen stálou předvolební kampaň ve smyslu řekněte co chtějí lidi slyšet já to klidně řeknu a slovo nic nestojí... Je to bizár a jsme toho bohužel často jen pasivní přihlížeči, protože na lidech mu opravdu nezáleží
      Bo
      • Re: Veletoč to je a bude jich spousta
        19.10.2021 13:00

        Uznávám, trochu jsem si to hned neuvědomil, musel to vědět i on. Jak rychle zmizel zadem z Lán to bylo také divné. Málem jsem mu nalítnul... Ale snad se shodnem že jaká hradní squadra takový prezident.
        karel777
        • Bureš teď dělá horzně správnýho
          19.10.2021 13:59

          je mu jasný, že Mynář už svou kariéru končí, navíc by ho asi případně na hradě nechtěl. Navíc Zeman jako opora Babiše je už za zenitem takže teď může ukazovat jakej je správňák. Ale na 99% o tom Vondráčkovi věděl, jako aby si někdo v ANOSTB dělal sám podle sebe tak to fatk neexistuje :)
          bugr
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení