Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je to sice horší, ale za to delší cesta

Je to sice horší, ale za to delší cesta

29.10.2021 17:55

Ve Spojených státech, a nejen tam, roste tlak na financování rozpočtových deficitů, a tudíž se probírají i různé způsoby, jak dostat více peněz z daní. Podobně jako v minulosti ale stojí i nyní téměř úplně mimo tuto diskusi oblast, která je svou podstatou historickou relikvií a která ve svých důsledcích páchá možná více škody než užitku.

1. Náklady a náklady: Onou relikvií myslím daňovou uznatelnost úrokových nákladů. K čemu tu totiž dochází? V principu k tomu, že pokud dáme do firmy peníze z levé kapsy, nemůže náklad takto poskytnutého kapitálu použít na snížení daňového základu, ale pokud do ní dáme peníze z kapsy pravé, již tak činit může. Takže pokud má nějaká společnost třeba provozní zisk 100 dolarů, vyplatí 10 dolarů na dividendách a 10 na úrocích, tak tu druhou položku si může započítat do uznatelných nákladů, tu první ne.

Tento přístup má nějaké historické kořeny a kryje se s tím, jak je konstruována výsledovka firem – od provozního zisku jsou odečteny úrokové náklady a to, co zbude, je považováno za zisk patřící majiteli firmy. Bezpochyby do tohoto pohledu promlouvá to, že zisk je reziduem, jeho výše předem známá není – ve srovnání se „známostí“ provozních nákladů, ale i nákladu kapitálu, který je poskytnut ve formě půjčky a kterému se říká úroky.

V principu ale nejsou úroky nákladem stejného typu jako třeba nákup materiálu, ale typu stejného jako náklad vlastního jmění. Nic na tom nemění fakt, že zatímco u útoků je tento náklad jasně definován a většinou pokryt, u vlastního jmění je jeho výše hůře odhadnutelná a aktuální výše zisků (či přesněji řečeno toku hotovosti na vlastní jmění) se nemusí ani zdaleka rovnat tomu, jaký je náklad vlastního jmění.

Této logice odpovídá i standardní a dobře odargumentovaný pohled na vliv struktury kapitálu na hodnotu firmy: V dokonalém světě bez daní je úplně jedno, jestli firmu financujeme jen vlastním jměním, jen dluhem, či nějakým mixem. Což je v souladu s intuicí – hodnota firmy nemůže být dána tím, jestli peníze do ní vkládáme z levé, či pravé kapsy a dáme jim jiný název (detailní vysvětlení ale dnes nechám stranou).

2. Jen neškodný přežitek? Proč ale rýpat do současného systému? Jen proto, že nedává ekonomický smysl a nereflektuje nějaký systematický přístup k věci? To určitě ne, to bychom se pak urýpali do bezvědomí. Jde o to, že tento systém může škodit. Je totiž celkem zřejmé, že pokud jsou úrokové náklady uznatelné, samo o sobě to vede k preferenci dluhu před vlastním jměním. Opět je to i v souladu s teoriemi o vlivu kapitálové struktury na hodnotu firmy:

Pokud rozšíříme onen výše zmíněný dokonalý svět bez daní na svět s daněmi, kapitálová struktura najednou hodnotu firmy ovlivňuje – čím více dluhu, tím nižší daňová zátěž, a tím vyšší hodnota firmy. Ne že by tím byla najednou nějaká hodnota vytvořena, ale míň jí jde směrem ke státu a více směrem k poskytovatelům kapitálu.

Pokud pak nějaké nastavení systému vede k preferenci dluhu nad vlastním jměním, mělo by mít opravdu dobrý důvod. Proč? Protože tato preference sama o sobě zvyšuje rizikovost systému – téma, které minimálně po roce 2008 není třeba dlouze rozebírat. A konec konců i vývoj posledních dvou let ukazuje, že je lepší mít systém více flexibilní – to jest více financovaný vlastním kapitálem, než systém svázaný pevnými instrumenty. Onen dobrý důvod pro daňový systém preferující dluhy já přitom nenacházím – viz vše výše.

Možné by bylo napravit popsané pokřivení zrušením uznatelnosti úroků, či zavedením uznatelnosti nákladu vlastního jmění. To by ale v praxi bylo v podstatě neproveditelné – uznatelnost dividend je totiž jen hrubou aproximací. Pokud má totiž například nějaká firma náklad vlastního jmění/požadovanou návratnost 10 %, nemusí dividendy vyplácet vůbec, nebo jen ve výši, která pokrývá zlomek tohoto nákladu. A daňová uznatelnost založená na odhadech nákladu vlastního jmění by byla v praxi asi také těžko proveditelná. Z tohoto důvodu by bylo lepší zrušit uznatelnost u dluhu. Samo o sobě by to mělo zvýšit výběr daní, narovnalo by to logiku systému systém a snad by to snížilo i tendenci zadlužovat se.

 

Čtěte více:

Globální minimální daň pro nadnárodní giganty a jak ji narovnat
20.06.2021 16:57
Historická, přelomová, revoluční. Převážně takové ohlasy zaznívají ohl...
Finanční představitelé G20 schválili dohodu o globální minimální dani
14.10.2021 8:34
Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí tvořících skupinu nejv...
EU nabízí Británii ústupek: Výrazné omezení kontrol zboží mířícího do Severního Irska
14.10.2021 8:48
Evropská unie je ochotna v rámci urovnání pobrexitového sporu s Britán...
Víkendář: Do daňových rájů může mířit až 40 % zisků
17.10.2021 7:51
Přesouvání zisků z jedné země do druhé je velkými mezinárodními korpor...

Váš názor
  • Šílená demagogie
    30.10.2021 8:54

    To je neskutečné, jaké myšlenkové paskvily někdo dokáže vyplodit. Úrok je prostě náklad - ena peněz. Ale hlavní problém je v tom, že veřejné výdaje ze své podstaty neuspokojitelné. Poptávka po veřejných penězích je nekonečná. A už dávno přesáhla únosnou míru. To je hlavní problém.
    Pracovitý Prosecký
  • Děkuji.
    29.10.2021 23:51

    Již jen nadpisem je mnoho řečeno.
    Mudr.c
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.