Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Franklin Templeton: ESG je nakonec příležitostí, věří investoři. Cena za

Franklin Templeton: ESG je nakonec příležitostí, věří investoři. Cena za "E" však bude velká

18.11.2021 15:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Klimatická konference OSN, která před nedávnem proběhla ve Skotsku, připoutala více pozornosti na písmeno "E" ve zkratce ESG: na investice do zlepšení životního prostředí. V popředí je i písmeno S, které zastupuje sociální investování. Zablokované dodavatelské řetězce, frustrace lidí ze stagnujících mezd a napětí mezi pracovním a soukromým životem včetně tlaků na zajištění rovnosti příležitostí tlačí firmy k tomu, aby si byly vědomy vícera faktorů, než jen své zodpovědnosti vůči akcionářům, napsal hlavní tržní stratég společnosti Franklin Templeton Stephen Dover v nejnovějším článku ze série Investing This Week. „E“ a „S“ pak podněcují ke změnám v „G“, tedy v systému řízení. Firemní management a představenství tak musejí vytvářet struktury, které dokážou dodávat lepší výsledky, jež od firem chtějí zainteresované strany.

Na rozdíl od jiných problémů, kterými se nyní zaobírají kapitálové trhy, jako je debata o přechodném či trvalejším charakteru inflace, jsou změny v ESG širšího rázu a korporátní prostředí pravděpodobně změní natrvalo. Bude to pohánět fundamentální změny v organizační struktuře firem a v managementu. Její dopad na návratnosti akcionářům jenom poroste. Stejně tak je důležité pochopit dopadům ESG na investiční rozhodování.

Cena za "E" bude velká, poptávka ale je

Snadno by se mohlo věřit, že ESG – a možná hlavně to „E“ - budou pro firmy znamenat obrovské náklady, které nakonec ponesou jejich vlastníci a zákazníci. Je sice pravdou, že náklady, především na přepracování energetických zdrojů, jsou významné, v dlouhém horizontu však mohou být finanční výhody, včetně benefitů pro akcionáře, ještě větší.

Na příklad odhady Bloomberg’s New Energy Finance (BNEF) ukazují, že na změnu dodávek energií a infrastruktury tak, aby se zmírnila změna klimatu, bude do roku 2050 nutné vynaložit 5,8 bilionu dolarů ročně. Vlády to nemohou financovat samy. Soukromý sektor a firmy se budou muset zapojit. Od začátku roku k dnešku se už na celém světě vydaly zelené, sociální, udržitelné a s udržitelností spojené dluhopisy za více než 3 biliony dolarů. Naznačuje to, že soukromý kapitál se již přesouvá a investoři se evidentně nemohou dočkat toho, aby se zapojili. I takto obrovské částky přesto představují pouhý vrcholek příslovečného ledovce. I když zhruba 64 procent emisí nových dluhopisů v Evropě je „zelených“, jinde jsou čísla mnohem menší. Na rozvíjejících se trzích je odpovídající číslo kolem 25 procent. Ve Spojených státech tvoří emise zelených dluhopisů pouhá 3 procenta všech nových firemních dluhopisů, které byly letos zatím přivedeny na trh.

ESG

Tlak na "S" změní dynamiku práce

COVID-19 urychlil mnoho trendů, které probíhaly už před ním, nic ale není tak velké jako probíhající změny na trzích práce, a v souvisejícím významu práce a kapitálu.

Ekonomické faktory a rozhodnutí, jako jsou přesouvání výroby do zahraničí, outsourcing pracovních míst a zrychlující technologická změna, které po desítky let způsobovaly neměnnost životní úrovně střední třídy, daly vzniknou populistické politice ublíženosti. Pandemie zvýšila mezi již tak ekonomicky nechráněnými občany pocit nejistoty ve veřejném zdraví, což si vynutilo drastické změny na pracovních trzích a ve veřejné politice. Míra participace práce, tedy procento způsobilé pracující populace, během pandemie zkolabovala.

Firmy se horkotěžko snaží nabírat zpět zaměstnance, mzdy se zvýšily a mnoho zaměstnavatelů nabízí další pobídky, jako jsou třeba flexibilní úpravy pracovní doby. Posledních deset let přineslo ve mzdových podmínkách začátek pohybu směrem vzhůru, a zastavil se tak sestupný trend posledních 70 let (viz graf níže). Firmy budou muset znovu přemýšlet, jak si svoje zaměstnance udržet, motivovat je, zajistit, že budou produktivnější, a zároveň zajistit efektivitu a adekvátní návratnost kapitálu.

7

"G" má hlasy na to, aby se prosadilo

Environmentální, sociální a politické tlaky rovněž tlačí na to, aby se změnilo uvažování o firemním řízení. Částečně se to již odráží v zasedacích místnostech, tlak ale narůstá i ze strany regulátorů, dodavatelů, zákazníků, zaměstnanců a dokonce široké veřejnosti. Zaznívá hlas mladších generací, které požadují změny ve způsobu nabírání pracovníků, zapojování se do komunity nebo změnu uhlíkové stopy.

Korporace a jejich chování skládají stále více účty na sociálních sítích, v americkém Kongresu a v některých případech i před akcionáři. "E" a "S" má dopad na "G".

Výzkum ukazuje, že lepší řízení může být konzistentní s lepší výkonností z pohledu akcionáře. Snižování hodnoty značky kvůli podvodům, korupci nebo úplatkářství už poškodilo mnoho firem v energetice, branném sektoru a sektoru finančních služeb. Když tyto firmy vylepšily svoje řízení, jejich akcie z toho profitovaly. To samé by mohlo platit pro emise uhlíku. Stále více firem dostává „známku“ za to, jaká je jejich uhlíková stopa a jak se jim daří ji snižovat. Trhy budou oceňovat ty, které se zlepší, a trestat ty, kdo zůstanou pozadu.

K firmám, které přijímají opatření napříč spektrem ESG kritérií, přitéká spousta kapitálu. Ještě důležitější však je, že firmy, které se odlišují vysokým stupněm hodnocení ESG faktorů, budou také těžit ze strategií aktivního investování, které hledají nové zdroje nadbytečné návratnosti.

Co investoři chtějí, to dostanou

Investoři se už začali k ESG investování poměrně dramaticky přesouvat. Na příklad podle průzkumu PricewaterhouseCoopers Global naznačilo 79 procent globálních investorů, že ESG rizika jsou v investičním rozhodování důležitým faktorem. Vzhledem k tomu, že ESG kritéria se standardizují a jsou přijímána stále šířeji, budou se tyto trendy pravděpodobně ještě zrychlovat.

ESG odráží zásadní změny v tom, jak lidé chtějí žít, pracovat a investovat, a změny, které činí ve světě, jenž chtějí zanechat příštím generacím. Tyto změny preferencí hrají obrovskou roli ve fungování ekonomiky a v tom, jak budou firmy v budoucnu ziskové. Pokud jde o ESG, nemělo by to platit pouze za další finanční inovaci, ale za způsob, jakým kapitálové trhy odpovídají na fundamentální společenskou a ekonomickou transformaci.

Investoři se na faktory ESG zaměřují stále více. Mají za to, že ESG nakonec představuje příležitost, nenulový součet, ze kterého dokážou souběžně profitovat akcionáři i další zúčastněné strany.

Zdroj: Franklin Templeton

 
 
 

Čtěte více:

McDonald's cílí na čisté nulové emise do roku 2050, od hamburgerů po žárovky
04.10.2021 15:55
McDonald's si dnes stanovil nový cíl - snížit globální emise skleníkov...
Do udržitelných fondů BlackRocku přitekly rekordní peníze
15.10.2021 11:24
Tah společnosti BlackRock do udržitelného investování má velké výsledk...
Těžké časy pro staré dobré těžaře. Kohouty točí boom v ESG
19.10.2021 10:36
Komoditní rally je sice jedním z aktuálních horkých témat, staří dobří...
Úvěrový cyklus G3 prudce slábne, v Číně odraz od dna. Implikace pro finanční trhy
22.10.2021 17:45
Podle průzkumu BofA mezi investory za poslední měsíc poněkud poklesla ...
Winston: Technologie problémy s dodavateli nakonec vyřeší
09.11.2021 15:31
Clifford Winston z Brookings Institution se domnívá, že z dlouhodobějš...
Rolls-Royce získal peníze na vývoj malého jaderného reaktoru
09.11.2021 10:51
Společnost Rolls-Royce získala peníze od vlády a soukromých investorů ...
Fidelity: Na co si dávat pozor u zelených dluhopisů
12.11.2021 10:24
Emise zelených státních dluhopisů jsou na vzestupu a mohly by výrazně ...

Váš názor
  •  
    18.11.2021 19:41

    ESG, je dle mého chápání jen snaha, socializovat zisky schopných firem. A rozdávat je, ty zisky, non-profitkám a firmám které se zabývají ničím. Příklad je třeba bez-rozpočtová nového premiéra Fialy. Nevytváří žádný zisk, jen rozdělují dotace od státu, ministerstva soc. věcí a práce a navíc tyhle peníze utrácí za výzkum chudoby někde v Asii. Ptám se, jak se pan Fiala skutečně zajímavá o chudobu někde v asii…? Myslím, že mu to fuk ale přináší mu to aktivistické body a nějaké peníze do kapsy taky. Mmj, jsou to peníze daňového poplatníka české republiky. A takových organizací a firmiček jsou desítky, u nás. Kam se hrabě čapák! Čapák zaměstnává na 3 tisíce lidí, hospadaří s profilem a okolí prospívá více než Fialova organizace či nadace, nebo co to je?
    Český Čert
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů