Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Škodovky Schäfer odejde za půl roku vést Volkswagen, nástupce zatím nepojmenován

Šéf Škodovky Schäfer odejde za půl roku vést Volkswagen, nástupce zatím nepojmenován

09.12.2021 16:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Předseda představenstva automobilky Škoda Auto Thomas Schäfer převezme funkci předsedy představenstva automobilky Volkswagen 1. července 2022. Do té doby se chce plně věnovat Škodě, která za tu dobu podle něj uvede řadu nových verzí současných modelů. Schäfer to dnes uvedl v dopise zaměstnancům.

"K 1. červenci 2022 převezmu funkci předsedy představenstva značky Volkswagen ve Wolfsburgu. Rád bych Vás ale ujistil o jedné věci: Do té doby budu nadále s plným nasazením pracovat pro naši společnost, máme před sebou hodně výzev," uvedl Schäfer v dopise.

Škoda na trh za tu dobu podle něj uvede například další verzi modelu rodiny Enyaq iV, modernizovaný Karoq nebo fabii ve verzi Monte Carlo. "Budeme dále rozšiřovat elektromobilitu a podporovat přerod České republiky v její centrum. Navzdory koronavirové pandemii a nedostatku polovodičů budeme bojovat o každý vůz," uvedl Schäfer.

Schäfer nově povede VW, která je hlavní značkou skupiny Volkswagen. Koncern to dnes oznámil po zasedání dozorčí rady. Kdo Schäfera v českém podniku nahradí, německá automobilka nesdělila. Uvedla jen, že dosavadní šéf VW Ralf Brandstätter od srpna převezme aktivity Volkswagenu v Číně. Změny dozorčí rada vysvětlila nezbytností zefektivnit chod společnosti tak, aby byla připravena na výzvy nadcházejících let, což je především elektrifikace aut a digitalizace.

Koncernový ředitel Herbert Diess, který je v poslední době pod tlakem kvůli neshodám s vlivnou závodní radou koncernu a který měl Čínu na starosti, ve funkci zůstává. Přijde ale o část pravomocí, mimo jiné i na úkor Brandstättera, který se zároveň stane členem představenstva koncernu.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice. Během letošního roku musela několikrát výrazně omezit či zcela zastavit výrobu kvůli nedostatku čipů. Firma očekává, že do konce letošního roku kvůli nedostatku dílů vyrobí zhruba o 250.000 vozů méně. Automobilka Škoda Auto v období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard Kč) ze 469 milionů eur před rokem.

Kdo je Thomas Schäfer

Předsedou představenstva automobilky Škoda Auto byl Schäfer zvolen loni 3. srpna. Ve funkci nahradil Bernharda Maiera, který skončil v čele společnosti po necelých pěti letech. Nové funkce šéfa VW se ujme 1. července příštího roku.

V roce 2012 nastoupil do vrcholového managementu koncernu Volkswagen. Tam nejprve řídil koncernovou zahraniční výrobu, dále byl pověřen jednáními o nových výrobních závodech. Od roku 2015 do nástupu do škodovky byl generálním ředitelem jihoafrického zastoupení koncernu Volkswagen s působností i pro celý subsaharský region. V této funkci se zasloužil o rozvoj prodejní sítě na kontinentu a u některých koncernových značek radikálně pozvedl prodej i výrobu. Byl také prezidentem Africké asociace výrobců automobilů (AAAM).

Thomas Schäfer se narodil 1. dubna 1970 ve městě Marburg v Hesensku. V roce 1994 vystudoval technologii výroby na Berufsakademie v Mannheimu.

Už za studií v roce 1991 začal pracovat u automobilové společnosti Daimler v Mannheimu. V letech 1994 až 1998 působil v různých funkcích v závodě v Rastattu a necelý rok působil i v USA. Poté pracoval do roku 2002 na vysokých manažerských postech v pobočce automobilky DaimlerChrysler v Jihoafrické republice.

V roce 2002 Schäfer spoluzakládal pobočku automobilky DaimlerChrysler v Malajsii a ujal se funkce viceprezidenta pro výrobu. V letech 2005 až 2012 pracoval ve vysokých manažerských funkcích společnosti Daimler v Německu a v této funkci se podílel i na expanzi vozů Mercedes-Benz do Číny.

Škoda Auto se pod Schäferovým vedením musela hlavně potýkat s dopady šíření nového typu koronaviru a s nedostatkem součástek. Mladoboleslavská automobilka nyní kvůli pandemii vyrábí v Česku zhruba na 75 až 80 procent své kapacity. Denně jí chybí zhruba 800 zaměstnanců. Situaci ve Škodě komplikuje vedle covidu také nedostatek polovodičů. Schäfer na interní konferenci managementu uvedl, že nebýt nedostatku polovodičů, dosáhla by Škoda Auto letos rekordního výsledku, kapacity výroby jsou vyprodané. Firma očekává, že do konce letošního roku vyrobí kvůli nedostatku dílů zhruba o 250.000 vozů méně. Loni firma celosvětově dodala přes milion aut. Škoda kvůli tomu musela v letošním roce několikrát omezit či zcela zastavit výrobu.

Pod jeho vedením Škoda představila několik nových automobilů. Měsíc po nástupu představoval důležitý symbol nové éry automobilky elektrický model Enyaq. Letos v září automobilka uvedla na trh novou fabii. Začátkem června byla v závodě Chakan v indické Púně zahájena sériová výroba modelu Škoda Kushaq. Jde o první sériový model na bázi modulární platformy MQB-A0-IN, kterou společnost speciálně upravila pro indický trh. Tato platforma, za kterou Škoda Auto převzala celosvětovou odpovědnost v rámci koncernu, se bude používat i pro další modely značek Volkswagen a Škoda. Ve střednědobém horizontu se plánuje nabídka modelu Kushaq také v ostatních rychle se rozvíjejících zemích. Nově představila Škoda také model Slavia, opět určený pro indický trh.

Schäfer také musel ve funkci řešit s odbory plánovaný přechod automobilky na výrobu elektromobilů, které mají do roku 2030 tvořit nejméně polovinu modelového portfolia automobilky Škoda Auto. Odbory mladoboleslavské automobilky dnes uvedly, že kvůli změnám ve výrobě způsobených přechodem na elektromobilitu by mohlo v dlouhodobém horizontu přijít o práci až 10.000 zaměstnanců. Schäfer odmítl obavy z možného snižování počtu pracovníků už v září. V dopise zaměstnancům napsal, že Škoda získala od koncernu Volkswagen možnost vyrábět další elektromobily, takže bude možné pracovní místa v českých závodech zachovat. Škoda nyní vyrábí jeden čistě elektrický vůz, kterým je SUV Enyaq iV. Začátkem příštího roku na trh přijde Enyaq iV ve verzi Coupé. Následně bude firma vyrábět další tři elektromobily.


Čtěte více:

Škoda přestane vyrábět kultovní auto českého chataře a chalupáře. Fabia kombi skončí kvůli prostoru pro elektroauta
24.08.2021 12:35
Automobilka Škoda Auto přestane vyrábět model Fabia ve variantě kombi....
Škoda Auto od pondělí 18. října zásadně omezí či i zastaví výrobu, možná až do konce roku. Nejsou čipy
07.10.2021 13:44
Automobilka Škoda Auto od pondělí 18. října výhledově do konce roku vý...
Nedostatek čipů podle Škody Auto výrazně zatíží čtvrté čtvrtletí
01.11.2021 12:21
Nedostatek čipů a s tím spojené výrazné omezení výroby významně zatíží...

Váš názor
  •  
    09.12.2021 19:55

    Tak jako octavka čtvrté generace už stojí ve výbavě Mega i u spalováku
    Velkamedvědice
    •  
      09.12.2021 20:24

      problémem u Octavie 4.G není nedostatek čipů nebo snad vyšší cena, nýbrž technologie "neustále na příjmu", asi jako mobil /// ale to se časem srovná, lidi si ve většině zvyknou na technologii, ceny, i na ten dohled /// tak 20pct bude trvale revoltovat to je klasika
      Mudr.c
    •  
      09.12.2021 19:57

      Jinak moje očekávání je, že EU dostane rozum a tlak na elektrifikaci zmírní
      Velkamedvědice
  •  
    09.12.2021 19:25

    jsem zvědav na úspěch škody s elkektro na českém trhu, kdo to bude za ty šílené peníze kupovat? nebo budou dotace ouřadům, firmám na nákup? Škoda ztrácí čínský trh a i v evropě se jí nedaří tolik. Nojo, český dělník již tal levný není, případně budeme muset udělat kurzový závazek
    abc1
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m