Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejdůležitější číslo pro akcie

Nejdůležitější číslo pro akcie

27.12.2021 17:20

Morgan Stanley předpokládá, že globální ekonomická aktivita se někdy v polovině roku 2023 dostane na předpandemický trend. S tím souvisí jedno číslo, které bychom mohli z hlediska hodnoty globálních akciových trhů považovat za nejdůležitější. Podíváme se na něj a na zmíněné projekce od MS.

1. Trend a potenciál: Konkrétní vývoj predikovaného vývoje globálního produktu a jeho přistání na předpandemický trend ukazuje následující graf. Vidíme prudké rozevření mezery mezi trendem a skutečným produktem v roce 2020, následné rychlé uzavírání vzniklé propasti, ale také zlom, který přinesl výrazné zvolnění tempa této uzávěrky:
1
Zdroj: Morgan Stanley

Mohli bychom trochu pouvažovat nad tím, jak moc se tu kryje trend a potenciál globální ekonomiky (její dlouhodobě udržitelný maximální růst). Našel bych pár důvodů, proč by se skutečný potenciál mohl od předpandemického trendu odchylovat, a to oběma směry. Dejme ale nyní tomu, že se to tedy navzájem vyruší a v budoucích letech bude z hlediska potenciálu skutečně relevantní předchozí trend.

2. Nejdůležitější číslo pro akcie: Ono v úvodu zmíněné klíčové číslo pak je 3,4 %. Jde o roční tempo růstu implikované oním trendem. A pokud by mělo jít o skutečně dlouhodobý ukazatel výkonu globální ekonomiky, mohlo by jít skutečně o výrazného kandidáta na nejdůležitější číslo pro globální akciové trhy. Tedy pokud předpokládáme, že ceny na nich obchodovaných akcií úzce souvisí s hodnotami akcií. Respektive s jejich odhady.

Hodnota vlastního jmění společnosti a jejích akcií je totiž obvykle odhadována tak, že pro několik let jsou používány konkrétní projekce toho, co firma svým akcionářům vydělá. A pak je počítána takzvaná perpetuita. Tedy hodnota po období konkrétních projekcí, odvíjející se většinou od předpokladu, že firma tu bude navždy. Stejná logika platí u celého trhu. Vezměme si jednoduchý příklad:

Celkové dividendy na trhu dosahují 10 dolarů a očekává se, že budou růst o 6 % ročně. Pro prvních 10 let máme konkrétní projekce (cca obvyklý časový standard), pak počítáme zmíněnou perpetuitu (zde se růsty u obou období neliší). S požadovanou návratností 10 % nám vyjde celková kapitalizace trhu na 250 dolarech. A z toho současná hodnota oné perpetuity tvoří 173 dolarů, tedy 70 %.

Pointa tohoto jednoduchého příkladu je také jednoduchá: Celková hodnota akcie, či celého trhu je výrazně ovlivněna tím, jaké růstové odhady přijmeme ohledně dlouhého období. I malá změna predikovaného tempa růst tu má citelný dopad na výsledný odhad hodnoty. V tomto případě jsme pro terminální hodnotu použili oněch 6 %, což bychom dostali jako výsledek onoho 3,4% reálného růstu a cca 2,5% dlouhodobé inflace. S předpokladem, že dividendy budou dlouhodobě kopírovat vývoj v celé ekonomice.

Mohli bychom namítnout, že při odhadu hodnoty akcie, či akcií jde stále jen o jedno z čísel: Vedle reálného a nominálního růstu tu máme ještě požadovanou návratnost, tedy bezrizikové sazby a rizikové prémie. Jenže na stranu druhou jsou minimálně bezrizikové (neutrální) sazby v delším období právě funkcí toho, jak rychle ekonomika roste. A rizikové prémie také – u nich ve smyslu volatility růstu.

3. To „správné“ číslo:
Pokud pohlédneme na následující graf z dílny OECD, nalezneme v něm predikce dlouhodobého růstu celé globální ekonomiky, rozdělené ještě na vyspělé země a BRICS:
2
Zdroj: OECD


Tyhle projekce byly dělány v roce 2018, neodráží tedy pandemický vývoj, ale ani Morgan Stanley nepředpokládá, že by jím byl onen trend ovlivněn. OECD nepočítá s trendem, ale odhaduje vývoj produktivity práce, množství kapitálu a práce a vyšlo jí, že globální růst by měl postupně konvergovat ke 2 %. Kolem nějakých 3,4 %, či nad nimi se prý bude pohybovat jen do roku 2025. Takže kdyby v prvním grafu nebyl trend, ale potenciál, již brzy po roce 2023 by se přímka stala křivkou a začala se ohýbat směrem dolů.

Pro zajímavost: Pokud bychom v onom akciovém numerickém příkladu nepoužili onen terminální růst ve výši 6 %, ale 4,5 % (jen 2 % reálného růstu plus inflace), vyšel by nám odhad hodnoty 181 dolarů (vs 250 dolarů) A terminální hodnota by z toho byla 208 dolarů, tedy asi 60 %.


Čtěte více:

Akcie jako zajištění proti inflaci: Velké společnosti, růst a hodnota
29.11.2021 18:09
Akcie bývají někdy zmiňovány jako investiční aktivum vhodné pro prostř...
Morgan Stanley: Fed je větší hrozbou pro akciové trhy než omikron
08.12.2021 6:22
Podle stratégů Morgan Stanley by se akcioví investoři měli obávat důle...
Čínská ekonomika v roce 2022 a 2023, valuační atraktivita čínských akcií
10.12.2021 17:35
V závislosti na způsobu měření je čínská ekonomika druhá, či dokonce n...
Čerstvý seznam investičních příležitostí: Zpátky ke kořenům a tipy na růst za rozumnou cenu
23.12.2021 6:00
Představujeme aktualizovaný seznam Dlouhodobých investičních tipů, kte...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data