Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda ukončuje příspěvek B z programu Antivirus, zvyšuje mzdy sociální pracovníkům, zdravotníkům a učitelům a uvažuje o testování zaměstnanců dvakrát týdně

Vláda ukončuje příspěvek B z programu Antivirus, zvyšuje mzdy sociální pracovníkům, zdravotníkům a učitelům a uvažuje o testování zaměstnanců dvakrát týdně

29.12.2021 17:04
Autor: ČTK

Vláda od 1. ledna pozastavuje vyplácení příspěvku B z programu Antivirus, doplatí podporu za listopad a prosinec. Kabinet chce posoudit, zda jde v současné situaci o efektivní nástroj pomoci. Dále  se vláda rozhodla navýšit platy pracovníků v sociálních službách v příštím roce o 700 korun. Zdravotníkům se vláda rozhodla platy zvýšit o šest procent a pedagogickým pracovníkům o dvě procenta. Platy státních úředníků na ministerstvech a dalších úřadech a všem ústavním činitelům vláda zmrazila. Novým návrhem, o kterém má ještě rozhodnout tripartita, je také, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně.

Konec příspěvku B z programu Antivirus

Vláda od 1. ledna pozastavuje vyplácení příspěvku B z programu Antivirus, doplatí podporu za listopad a prosinec. Kabinet bude vyhodnocovat, zda v současné situaci jde o efektivní nástroj pomoci. Na tiskové konferenci po dnešním jednání kabinetu to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pokud by bylo nutné s ohledem na novou variantu koronaviru omikron nutné podporu zavést, vláda se podle Jurečky může k debatě o obnovení programu Antivirus B vrátit. V současné chvíli ale jeho pokračování neplánuje. Bude se naopak snažit, aby Evropská komise co nejdříve schválila program kurzarbeit. "Nenecháváme nikoho na holičkách, pamatujeme na pomoc firem, ale musí být efektivní, smysluplná a cílená," řekl Jurečka.

Program Antivirus B má bránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun. Minulá vláda schválila, že příspěvek budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února.

Vyšší platy sociálním pracovníkům, zdravotníkům a učitelům

Platy pracovníků v sociálních službách v příštím roce stoupnou o 700 korun. Zdravotníkům se vláda rozhodla platy zvýšit o šest procent a pedagogickým pracovníkům o dvě procenta. Zároveň vláda rozhodla zmrazit platy státních úředníků na ministerstvech a dalších úřadech a všem ústavním činitelům.

"Vláda se dohodla na zvýšení platů ve státní sféře, a to na takovém zvýšení, které zohledňuje stav rozpočtu a co nás čeká v příštích měsících," uvedl premiér. Dodal, že v případě pedagogů vláda přistoupila ke zvýšení mimo jiné také proto, aby platy učitelů neklesly pod 130 procent průměrné mzdy. V případě zmrazení platů ústavních činitelů už podle Fialy ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje příslušnou novelu zákona.

Minulá vláda počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou plošně od ledna přidáno 1400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta. Takové navýšení si ale nemůže podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) dovolit státní rozpočet, který je podle něj v katastrofálním stavu. "Situace je pro vládu mimořádně složitá. Přesto jsme našli zdroje, abychom ocenili ty, co jsou v první linii boje s covidem a pedagogům. Vzdělávání totiž bude prioritou vlády," řekl.

Stanjura zároveň v této souvislosti upozornil na to, že se v posledních letech rozevírali nůžky mezi platy ve veřejné a soukromé sféře. V letech 2013 a 2014 byly podle něj platy ve veřejné sektoru o dvě až tři procenta vyšší než v soukromé sféře a nyní je to už o 15 procent. "Je to nezdravé, daňoví poplatníci tomu už příliš nerozumí. A náš krok je proto, aby se platy začaly zase přibližovat. A zvýšení platů můžeme chápat jako protiinflační krok," uvedl. Inflace v listopadu stoupla na šest procent a na počátku roku podle ekonomů může přesáhnout i osm procent.

Vedle toho vláda dnes rozhodla také o zvýšení platů ozbrojených složek, tedy například vojáků nebo policistů, o 700 korun.

Ohledně rozpočtu dnes Stanjura uvedl, že s výsledkem za celý letošní rok seznámí vládu příští týden ve středu a o den později bude o výsledcích hospodaření informovat veřejnost na tiskové konferenci. Ke konci listopadu skončil státní rozpočet ve schodku 401,5 miliardy korun.

Testování zaměstnanců dvakrát týdně?

Vláda podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) chce, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně. Ideální by podle něj byla varianta testování vždy po třech dnech. Návrh má podle něj projednat ještě tripartita, teprve poté by ho schválili ministři. Válek to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

V současné době se musejí testovat jen zaměstnanci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je povinné jednou za týden.

Testování prostřednictvím samotestů by se v novém režimu podle návrhu ministerstva zdravotnictví, který má ČTK k dispozici, nevztahovalo na zaměstnance, kteří se na pracovišti nestýkají se třetími osobami. Testovat by se nadále nemuseli ani lidé, kteří pracují z domu. Povinnost by se netýkala těch, kteří v posledních 72 hodinách měli negativní PCR test, nebo se prokážou negativním antigenním testem provedeným zdravotníkem z posledních 24 hodin. Opatření by se podle Válka nevztahovalo na zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří se testují v jiném režimu.

Firmy by měly mít možnost z fondu prevence zdravotních pojišťoven čerpat příspěvek 60 korun na test. Žádosti budou moci začít podávat 1. ledna, a to i za listopad, a poté vždy zpětně za předchozí měsíc. Proplácení musí podle Válka schválit správní rada pojišťoven. Ředitelé pojišťoven ovšem podle Válka s návrhem souhlasili.

Na každého zaměstnance by k proplácení mělo v lednu podle Válka připadnout osm testů a v únoru šest. Platbu by firmy podle Válka měly získat maximálně do měsíce a půl, kratší interval není možný, uvedl dále Válek. Ministerstvo zdravotnictví podle něj připravilo metodiku vykazování, měly by se sjednotit záznamy pro pojišťovny a hygieny, mělo by ubýt kolonek k vyplňování.


Čtěte více:

Petr Dufek: Česká ekonomika si ve třetím čtvrtletí připsala 1,5 procenta, v podstatě jen díky domácí poptávce
30.11.2021 9:55
Česká ekonomika si ve třetím čtvrtletí letošního roku vedla o trochu l...
Podmínky v průmyslu se v listopadu zlepšovaly. Index stoupl nad odhady trhu
01.12.2021 10:38
Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v listopadu zlepšovaly, k...
Prezident jmenoval vládu premiéra Fialy. Její hlavní výzvy: Ceny energií i schodek rozpočtu
17.12.2021 11:17
Prezident Miloš Zeman netradičně na zámku v Lánech jmenoval členy nové...
Proinvestovat se z krize? Záměr vlády zůstává nenaplněn. Podle NKÚ rostly v pololetí jenom běžné výdaje
23.12.2021 10:46
Záměr vlády proinvestovat se z krize zůstává zřejmě nenaplněn. Výdaje ...

Váš názor
  • Zajímavé
    31.12.2021 9:39

    je sledovat reakci na tyto kroky vlády ze strany médií a spřízněných analytiků apod. Kdyby to samé udělal Babiš, to by byl řev, ale nyní je jaksi hrobové ticho.
    ricochet
    • Re: Zajímavé
      31.12.2021 9:56

      Bbaišovi media se holt připravují na úrezidentskou kampaň a Babiš ted buduje image člověka pro všechny.Jink nechápu, co tě na tomto kroku vadí. Pán rád zadlužovaní?
      Velkamedvědice
      •  
        31.12.2021 11:26

        Těch překlepů je nějak moc. Pán už je po ránu pod parou? Zadlužování rád nemám, viz dluh předchozích vlád na 41%, ale co se mi hrubě nelíbí je ten dvojí metr našich médií a dalších, a jejich pokrytectví. A samozřejmě zkorumpovatelnost. Ale možná jsem jen staromódní.
        ricochet
  •  
    29.12.2021 21:54

    nechápu, v době, kdy se pracovníci nedostávají jaký smysl mají tyto programy.....tohle má nechat stát na trhu, co je efektivní a co ne....a o ty propuštěné se potom má stát postarat tak, aby nepadli na hubu. Tímhle způsobem pouze lidstvo zpohodlní a zakrní.
    abc1
    •  
      29.12.2021 22:37

      vnímám to tak, že dosavadní programy podpory nová vláda zmrazila, resp. nebude v nich pokračovat jakmile skončí ty zahájené vládou minulou (toto kvituji); současně to chápu tak, že čekají na berličku kurzarbeitu shůry (shůry= obvyklý rituál alibi českého politika; ehm respektuji 100 dnů hájení) /// zatím mám pocit, že nová vláda ještě nepronikla do všech čísel rozpočtu a snad se i obává skutečného počtu lidí, o které se bude muset v 2022 postarat (dokud nebudou tvrdá data za únor březen, je další vývoj rozpočtu v ČR ve hvězdách) /// vliv bude mít vývoj zahraniční poptávky/zakázek + výhled exportu podepřený kurzem CZK...přeji nám všem hodně štěstí
      Mudr.c
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data