Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Friedman používal Keynesovy přednášky pro vyvrácení jeho pozdějších teorií, Hayek nesouhlasil ani s jedním

Víkendář: Friedman používal Keynesovy přednášky pro vyvrácení jeho pozdějších teorií, Hayek nesouhlasil ani s jedním

29.01.2022 9:04
Autor: Redakce, Patria.cz

V polovině šedesátých let byl Milton Friedman v jednom kole. Podle portálu ProMarket totiž pracoval na několika projektech zároveň, ale jejich cíl byl shodný: Vyvrátit „klíčové části Keynesova dědictví“. Ekonomů, kteří se snažili o něco podobného, bylo více, ale pro Friedmana to podle portálu znamenalo naprostou prioritu a byl na to dobře vybaven. Jak inteligencí, tak svými argumentačními schopnostmi a také tvrdohlavostí. Jak jeho snaha skončila a co sebou přinesla?

ProMarket tvrdí, že Friedman měl v té době jednu hlavní tezi, kterou chtěl Keynesovy teorie vyvracet: Inflace je dána rychlostí oběhu peněz v ekonomice. Portál v této souvislosti připomíná, že Keynes v roce 1923 přednášel na Cambridge a jeho přednášky pak vyšly ve vydání nazvaném A Tract on Monetary Reform. Robert Skidelsky tuto knihu a její teorie považuje za počátek makroekonomie tak, jak ji známe dnes. Tedy za počátek oboru, který se zabývá celou ekonomikou a agregovanými proměnnými namísto pouhého studia chování jednotlivců.

ProMarket pokračuje s tím, že zmíněné Keynesovy přednášky se staly dokonce inspirací i pro ty, kteří se snažili vyvrátit jeho pozdější teorie. Friedman k tomu říkal, že patří mezi malou minoritu profesionálních ekonomů, kteří tyto přednášky považují za nejlepší Keynesovu ekonomickou knihu. I v roce 1989 podle Friedmana stála za přečtení a měla významný vliv na ekonomickou politiku. Často z ní také citoval, že „inflace je zdanění bez daňového zákona“.

Keynes ve svých přednáškách z léta roku 1923 tvrdil, že cenová úroveň je v ekonomice přímo provázána s rychlostí oběhu peněz a jejich množstvím. Obojí pak odráželo míru ekonomické aktivity. Keynes pak dodával, že pokud by bylo možné přímo ovlivňovat peněžní nabídku, bylo by možné ovlivňovat ekonomickou aktivitu a inflaci. Takový management ekonomiky pak byl podle něj potřeba na vyhlazování hospodářského cyklu, který páchal řadu škod.

Myšlenka na management cyklu byla v té době pro některé ekonomy kontroverzní a je tomu tak dodnes. Jak píše ProMarket, taková snaha sebou nese růst moci a důležitosti politiků a ekonomů a předpokládá, že jejich schopnosti převažují nad tím, co dokáže trh. Friedman přitom s Keynesem souhlasil, že ekonomiku lze aktivně ovlivňovat a ceny by skutečně ovlivňovány být měly. A to centrální bankou, která má pod kontrolou nabídku peněz, které pouští do systému.

Proti takovému pohledu se stavěl další známý ekonom Friedrich Hayek. Ten tvrdil, že takový přístup povede k neúspěchu, protože nikdo není schopen vnímat dostatečně přesně dění v celé ekonomice tak, aby byl schopen ji spravovat s pozitivním výsledkem. Hayek tak věřil v trhy, do kterých vláda nezasahuje. A ProMarket tvrdí, že Friedman byl podle něho vlastně keynesiánec. Ne kvůli tomu, k jakým závěrům došel, ale vzhledem k používané metodologii. Tedy kvůli tomu, že se shodoval s Keynesem na základních předpokladech makroekonomie.

Hayek považoval Friedmana na jednoho z „apoštolů makroekonomie“. Friedman totiž „věřil, že prokázal jednoduchý vztah mezi peněžní nabídkou a cenovou úrovní... Nikdo ale neví, jaký objem peněz v ekonomice vlastně je, protože peníze jsou řadou rozdílných věcí.“ Hayek vůbec odmítal agregované veličiny, součty a průměry, které podle něho byly pomýleným pokusem o překonání omezení, jimž lidé čelí na straně svého porozumění a chápání dějů v ekonomice.

ProMarket dodává, že pro Hayeka byl nepřijatelný jak celkový pohled Keynese i Friedmana, tak Friedmanovy dedukce. „Friedmanova víra v to, že peněžní nabídka by měla být pod kontrolou centrální banky tak, aby nedošlo k prudkým pohybům cen, jej stavěla pevně na keynesiánskou stranu debaty o roli vlády v celé ekonomice,“ uzavírá portál.

Zdroj: ProMarket


Čtěte více:

Proč téměř nikdo netušil, že přijde inflace?
23.01.2022 15:04
Když globální finanční krize v roce 2008 pustošila ekonomiky po celém ...
Jak nyní investovat, říká ředitel Oaktree Capital. Centrální banka by vyjma extrémů v ekonomice měla být spíše pasivní
26.01.2022 10:50
Všichni by rádi trochu inflace, protože ta v mírné výši ekonomice pro...
Akcie, relativita přechodnosti a 100 lodí čekajících před přístavem
24.01.2022 18:24
Na počátku února minulého roku čekalo před přístavem v Los Angeles na ...
Hlavní sazba bude vrcholit na jaře poblíž 5 procent, říká Nidetzký z ČNB. Díky prudkému zvyšování by trápení mohlo skončit dříve
25.01.2022 12:41
Česká národní banka příští týden pravděpodobně zvedne hlavní úrokovou ...
Hlavní analytik Patrie: Powell otevírá možnost rychlého utahování politiky a nechává trhy v nejistotě
26.01.2022 22:03
Jerome Powell se na tiskové konferenci po zasedání Fedu snažil nebýt z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data