Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Boj Seznamu.cz s Googlem a problém s monopolem technologických gigantů

Boj Seznamu.cz s Googlem a problém s monopolem technologických gigantů

03.02.2022 13:36
Autor: ČTK

Když česká společnost Seznam.cz před lety prohrála boj s americkým rivalem Google, začala se zaměřovat na snahu prosadit na celoevropské úrovni změny zákonů, které by před velkými technologickými společnostmi chránily menší konkurenty. Jedna velká změna se právě dokončuje a mohla by znamenat, že Googlu se jeho vítězství ještě prodraží. Napsal to korespondent listu The New York Times (NYT).

Jak si Google v posledních dvaceti letech upevňoval postavení na trhu internetového vyhledávání, Česká republika byla dlouho zemí, která vyčnívala. Místní totiž preferovali službu Seznamu.cz, firmy, která byla založena v roce 1996, dva roky před Googlem. Strategie zaměřovat se na místní trh se vyplácela asi 15 let.

"Když se ale rozšířily smartphony a většina jich měla předinstalovaný vyhledávač od Googlu, štěstěna se od Seznamu odvrátila. Google má dnes pod kontrolou více než 80 procent českého trhu internetového vyhledávání, Seznam je marginální vyhledávač a víc se zaměřuje na média," napsal korespondent newyorského listu Adam Satariano.

Když si v Seznamu uvědomili, že na Google nebudou stačit, začali svému velkému soupeři znepříjemňovat život. Zapojili se také do stížnosti na Google, jejímž výsledkem byla v roce 2018 rekordní pokuta 4,34 miliardy eur (dnes téměř 105 miliard Kč). A v současné době se v Seznamu snaží prosadit zákony, které omezí vliv právě takových podniků, jako je Google. Dopady budou znát daleko za hranicemi České republiky.

Vlna nové regulace je známkou celosvětových obav, že některé podniky už dosáhly takových rozměrů, že nemohou vznikat noví konkurenti. A že ty platformy už mají příliš velký vliv na podnikání i na společnost. Internet, kdysi považovaný za decentralizovaný způsob, jak udržovat obchodní vazby s lidmi po celém světě, má pod kontrolou stále menší počet korporátních obrů, píše autor.

"My jsme příkladem těch důsledků," říká bývalý šéf Seznamu.cz Michal Feix, který dnes působí v konzultační firmě a Seznamu poskytuje poradenské služby. Bez nových pravidel "se nedá konkurovat," dodává.

Google se hájí tím, že lidé si jeho služby oblíbili, protože jim pomáhají najít na internetu přesně to, co hledají. "A protože každý rok máme tisíce vylepšení," dodává.

Česká republika byla v roce 2008 jedinou zemí ve skupině 31 států Evropského hospodářského prostoru, kde Google nebyl největším internetovým vyhledávačem. To se ale začalo měnit v roce 2010, kdy vliv Seznamu začal upadat. Google masivně investoval do zlepšení svých jazykových mutací a lidi v Česku si snažil naklonit například tím, že nabídl zdigitalizovat svazky historických a vzácných dokumentů v pražské Národní knihovně.

V Seznamu ale tušili, že se chystá něco mnohem většího. Googlu patří operační systém Android, který používá většina smartphonů. Google se navíc domluvil s firmou Apple, že ta bude na své iPhony prioritně instalovat jeho vyhledávač. Jak si lidé začali zvykat, že aby mohli být na internetu, nemusejí sedět u počítače, ale stačí jim k tomu smartphone, Seznam pochopil, že má problém. Feix přiznává, že když Seznam oslovil výrobce smartphonů s návrhem, aby začali instalovat do svých přístrojů přednostně vyhledávač od Seznamu, bylo mu řečeno, že takovou dohodu už mají s Googlem.

I když Google v roce 2018 dostal od Evropské komise rekordní pokutu, pro Seznam už bylo pozdě. Nic na tom nezměnil ani fakt, že v rozhodnutí, kterým komise tak vysokou sankci zdůvodnila, byl Seznam zmíněn alespoň čtyřiadvacetkrát.

Zhruba v létě roku 2014 už Seznam trhu internetového vyhledávání v České republice nekraloval, odhaduje výzkumná společnost Toplist. V současné době má asi 11 procent trhu. Jiné výzkumné společnosti se domnívají, že Seznam o prvenství přišel možná už v roce 2011, v době, kdy smartphony zažívaly boom.

Když Seznam přišel o byznys na trhu internetového vyhledávání, zaměřil se na média, aby přežil. Provozuje rozhlasové stanice, televizi i zpravodajský web, který patří k nejnavštěvovanějším v zemi. Firma je v zisku a v České republice zaměstnává kolem 1500 lidí. Zakladatele Seznamu.cz Iva Lukačoviče ale těžko bude někdo litovat. Patří k nejbohatším Čechům a vlastní například i malé letiště u Prahy, kde shromažďuje stará letadla.

Zkušenost s Googlem ale dala Lukačovičovi lekci. "V podnikání není žádná spravedlnost," říká. "Ten silnější vyhrává."


Čtěte více:

Investiční výhled 2022 - Ve stínu inflace: Vzdušné zámky versus big tech
25.12.2021 8:50
Rok 2021 byl v mnoha ohledech rokem extrémních zvratů a nečekaných udá...
FAANG a „nové technologie“, nebo radši ty „staré, které skutečně otáčí světem“?
05.01.2022 15:57
Brent Thill, který v Jefferies pokrývá velké technologické firmy, hovo...
Francie pokutuje Google a Facebook Ireland kvůli cookie souborům
06.01.2022 10:20
Francie uložila společnostem Google a Facebook Ireland vysoké pokuty z...
Google čelí žalobě od amerických států kvůli narušování soukromí uživatelů
25.01.2022 13:38
Tři americké státy a federální okrsek kolem metropole Washingtonu poda...
Braňo Soták: Alphabet ukázal parádní čísla z reklamy, pomáhá i cloud. Nečekaný split dodá akciím další podporu
02.02.2022 8:19
Vypadá to tak, že Nasdaq si minimálně o den natáhne nejlepší sérii za...

Váš názor
  • Můj Vilém peče housky
    04.02.2022 8:56

    Pamětníci hitu z nadpisu od Nadi Urbánkové a Country Beatu si také vzpomenou na hlášku z uvedené písničky: "Jenom ho nelitujte". Přesně aplikovatelné na Seznam po všech stránkách. Seznam ani historicky nebyl a není zdaleka tak kvalitní vyhledávač jako jsou např. Google ale i Bing atd. Je tak na nalezení nejbližšího kadeřnictví. Většina jeho služeb jako jsou porovnávače zboží, bazary atd jsou horší i než místní konkurence. V oblasti médií, nakterá se zaměřil (jak se i v článku zmiňuje), vytvořil dost nechutný bulvár, nota bene politicky neobjektivní a tak tendenční, že občas do eteru vypustí informace lživé. To souvisí s tím, že zaměstnává několik novinářů s obecně pochybným profilem (včetně zástupce šéfredaktora :) Tak ho nelitujte.
    Ullsperger
  • Zajímavé
    03.02.2022 15:25

    Když tady dominoval Seznam, tak to bylo v pořádku a nevadilo to. Tak co najednou změna názoru? Když po 20 letech byl vystřídaný Seznam proč by nemohl být Google? Jo protože ty politické regulace zabraňují vstupu konkurence.
    HenryFord
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university