Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlavní ekonom ČBA Seidler: ČNB příští týden patrně opět zvýší sazby o 75 bodů

Hlavní ekonom ČBA Seidler: ČNB příští týden patrně opět zvýší sazby o 75 bodů

25.03.2022 14:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Česká národní banka s velkou pravděpodobností příští týden zvýší úrokové sazby opět o 75 bodů. Poslední komentáře představitelů ČNB potvrdily, že z titulu nových inflačních tlaků se hlavní sazba ČNB letos podívá nad 5 %. Trh nyní předpokládá, že se sazby v průběhu příštích měsíců dostanou až k hranici 5,75 %, kde po zbytek roku zůstanou. Guvernér Rusnok naznačil, že v ČNB probíhá debata, zda nevyužít intervence ve prospěch koruny pro další tlumení inflace. Někteří členové bankovní rady však spíše preferují další zvyšování úrokových sazeb a většinový názor bankovní rady tak zatím není jasný, píše ve svém komentáři hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler:

Měnové jednání ČNB příští týden nebude spojeno s novou makroekonomickou predikcí, nicméně interní aktualizované odhady bude mít bankovní rada k dispozici. Představitelé ČNB již naznačili, že inflace by se mohla v letošním roce dostat k hranici 13 až 14 % a patrně příští týden zveřejní další odhady možného vývoje, vzhledem k tomu, jak výrazně se proměnilo prostředí od posledního měnového jednání. Náš současný výhled předpokládá dosažení maximální inflace ve výši 14 % v polovině roku, poté zpomalování k 10 % hranici koncem roku. Za celý letošní rok by se měla inflace v průměru pohybovat kolem 12 %.

Před válkou na Ukrajině se zdálo, že bankovní rada považuje jako určitý strop úrokových sazeb 5 %. Trh tak delší dobu byl v nejistotě, zda tento postoj platí nadále, a to navzdory výraznějším proinflačním tlakům, které z titulu válečného konfliktu mají již čistě nabídkový charakter. Poslední vyjádření představitelů ČNB však naznačilo, že sazby vzhledem k inflačnímu výhledu půjdou patrně dále nahoru, a to i nad 5 %. ČNB v tomto ohledu však není osamocená, polská centrální banka patrně také směřuje se sazbami k 6 %, v případě maďarské trhy odhadují růst sazeb až k 8 %. Růst sazeb však také urychlí i americká centrální banka, kde se mohou na příštích jednáních zvyšovat sazby po výraznějších krocích o 0,5 procentního bodu.

Seidler  <a class=sazby ČNB" src="/Fotobank/6aba153f-6dae-4b7a-8b5a-7dc0c7127cf8?width=402&height=325&action=Resize&position=Center" />

Debata ohledně využití intervencí pro posílené koruny, a tudíž rychlejšímu tlumení dovážené inflace, se v ČNB vede, ale není zcela patrné, zda v tomto ohledu existuje již většinový názor. Guvernér Rusnok tuto možnost připustil, někteří další členové bankovní rady však preferují jít cestou tradičního zvyšování sazeb, které samo o sobě povede k posílení koruny. ČNB tak vnímá využívání kurzu jako určitou Pandořinu skříňku, které může přinést řadu potíží, přitom celková síla transmise kurzu do inflace se odhaduje v ČR na 10-15 %, tj. koruna by musela posílit o 10 %, aby snížila meziroční inflaci o 1 až 1,5 procentního bodu. V současném prostředí růstu cen energií může být transmise vyšší, ale i tak ČNB patrně stále bilancuje, zda efekt do snížení inflace bude dostatečný vůči případným rizikům, a kam by až případně mohla korunu dostat, aniž by příliš ohrozila tuzemské exportéry.

Seidler  <a class=sazby ČNB" src="/Fotobank/e71a1711-ee49-4dab-88ec-46cb19c95099?width=386&height=302&action=Resize&position=Center" />

Trh na poslední jestřábí komentáře představitelů ČNB již zareagoval a předpokládá, že sazby příští týden vzrostou o 0,75 procentního bodu, a v dalších měsících se dostanou až k úrovni 5,75 %. Zde by měly setrvat po celý rok, snížení sazeb je trhem zaceněno až začátkem příštího roku (graf 1 a 2). Zde existuje – kromě ekonomického vývoje – také nejistota plynoucí ze změn v bankovní radě v polovině letošního roku. Tato možnost však je trhem prozatím patrně obhlížena, protože by vyžadovala výraznější změny v bankovní radě. Samotná změna guvernéra v polovině roku totiž současnou jestřábí většinu bankovní rady nezmění.

ČNB dle našeho názoru tak zvýší sazby příští týden o 75 bodů. Guvernér Rusnok však patrně bude zdůrazňovat nejisté prostředí a může tak současné jestřábí očekávání trhu mírně zklamat. Debata o využití intervencí pro posílení koruny pravděpodobně ještě příští týden uzavřena nebude.

 

Čtěte více:

Intervence ČNB: Na co se připravit?
04.03.2022 13:20
ČNB zahájila intervence na podporu české koruny. Ta v posledních někol...
Devizové rezervy ČNB ke konci února vzrostly na téměř 157,5 miliardy eur
08.03.2022 10:55
Devizové rezervy České národní banky (ČNB) ke konci února meziročně st...
ČNB i ČBA vyvrací dezinformace o údajné nestabilitě českého bankovního sektoru. Tuzemské banky jsou stabilní, silné a zdravé
09.03.2022 10:34
Česká národní banka se společně s Českou bankovní asociací vymezuje vů...
Rozbřesk: Co čekat dál od inflace a na co čeká ČNB?
14.03.2022 9:06
Českou inflaci ženou dál vzhůru hlavně oddíly doprava a energie - zdra...
Vysoká inflace dramaticky sníží růst české ekonomiky, varuje guvernér ČNB Rusnok
20.03.2022 22:06
Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok se obává, že vysoká in...
Holub z ČNB dává v boji proti inflaci přednost zvyšování sazeb před intervencemi, 5 % za strop nepovažuje
21.03.2022 17:50
Česká národní banka na svém příštím měnovém zasedání 31.března pravděp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.05.2024
9:37Víkendář: Úvahy o snižování sazeb lze na řadu měsíců úplně vypustit
25.05.2024
16:38CNBC: Čínští výrobci elektromobilů dál razantně pronikají na evropský trh
9:34Víkendář: Eisman o investicích spojených s umělou inteligencí a potenciálu, který má Apple
24.05.2024
22:01Americké indexy ukončily týden růstem  
17:26Keynesova soutěž krásy a současné dění na trhu
16:49ECB přislíbila pokles sazeb, pak si dá přestávku. Wall Street se dnes zvedá  
16:41Norský Equinor investuje do rozšíření těžby z největšího plynového pole v Evropě
14:58Globální akciové trhy se po rally blíží prodejnímu signálu, varuje stratég Bank of America
13:50Než otevře Wall Street: Apple, Workday  
12:16Perly týdne: Kapitulace medvědích scénářů
11:32Itálie varuje, že dohoda o globální minimální dani nebude kvůli výhradám včas
11:29Sazby jsou znovu zdrojem nejistoty, akcie koncem týdne klesají  
10:45Důvěra v ekonomiku ČR se v květnu meziměsíčně mírně snížila, podle analytiků jde o jednorázový výkyv
9:08Rozbřesk: Vyšší než očekávaný růst mezd v eurozóně ECB od redukce sazeb neodradí
8:52Erste a VIG se obchodují poslední den s dividendou, globální propast mezi ekonomikami se rozšiřuje a futures jsou červené  
8:41ČEZ: Rozhodčí tribunál ICC zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ
7:28Investice ve světě, který rychle stárne
23.05.2024
22:01Pozitivní Nvidia trhu nestačila  
17:25Vracení se k ziskům, nafukování bubliny devadesátých let a současná mezera
17:22Sentiment je překvapivě křehký. Narušil ho nenápadný report z ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data