Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Francie volí prezidenta. Proč je to pro Evropu největší riziko od brexitu

Francie volí prezidenta. Proč je to pro Evropu největší riziko od brexitu

08.04.2022 14:34
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Rusko-ukrajinská válka a s ní spojené výdaje na armádu, zahraniční politika, uprchlíci i nezávislost na poli energetiky. Taková byla po pandemii covidu-19 hlavní témata před nadcházejícími prezidentskými volbami 10. a 24. dubna ve Francii. Ruská invaze na Ukrajinu posílila pozici současného prezidenta Emmanuela Macrona, který spolu s vůdkyní krajně pravicové strany Národní shromáždění Marine Le Penovovou pravděpodobně postoupí do druhého kola. Macronův náskok se ale zužuje a vítězství Le Penové by bylo zemětřesením nejenom pro Francii, ale pro celou Evropu.

Francie se z pandemie Covid-19 zotavila mnohem rychleji než jiné státy v eurozóně, což by mohlo přinést politické body Macronovi. Ruská invaze na Ukrajinu se ale již promítla do poklesu kupní síly Francouzů. Zdražení ropy pocítili řidiči, pro které francouzská vláda od 1. dubna zavedla slevu 15 centů na litr pohonných hmot. Dražší pohonné hmoty by mohly hrát ve prospěch Le Penové, která do středu své kampaně postavila právě náklady na živobytí.

Ekonomika i díky zastropování cen energií pravděpodobně lépe než jiné ustojí bouři v důsledku války na Ukrajině. Silný je i francouzský trh práce, kde míra nezaměstnanosti v únoru klesla na 7,4 procenta a přiblížila se 7procentnímu cíli, který si Macron stanovil na konec svého mandátu. Po minulém Macronově zvolení prezidentem byla na 9,5 procenta.

V důsledku ekonomických opatření na zvládání pandemie se ale v letech 2020 a 2021 zvýšilo zadlužení Francie na 115,7 procenta HDP. Státní rozpočet loni zaznamenal zhruba sedmiprocentní schodek. Inflace, která v březnu dosáhla 5,1 procenta, je o dva procentní body níže než průměr za celou eurozónu a nižší než u srovnatelných zemí eurozóny (viz graf níže). K jejímu zbrzdění ovšem přispělo zastropování cen elektřiny. Toto opatření donutilo jejího francouzského výrobce a distributora Électricité de France vydat nové akcie. Společnost vlastní z 83,88 procenta stát, který se na zvýšení kapitálu podílel 2,5 miliardami eur.

12

Rusko-ukrajinská válka obrala Macrona o čas

Macron kvůli svému diplomatickému úsilí před i během invaze na Ukrajinu ani neměl čas na předvolební kampaň, uspořádal jen jedno velké setkání. Kandidáti extrémní pravice Marine Le Penová a Éric Zemmour a extrémní levice Jean-Luc Mélanchon, kteří dlouhá léta obdivovali ruského prezidenta Vladimira Putina, se během ní naopak dopustili mnoha kontroverzních výroků. Zemmour prohlásil, že Francie nesmí přijmout ani jednoho ukrajinského uprchlíka. A před invazí také uvedl, že Putin je ruský vlastenec a je "legitimní, že hájí zájmy Ruska." Poté ale připustil, že se mýlil, a invazi odsoudil. A Macron sklízel politické body.

Chudoba a růst nákladů na život však ohrožují stále víc Francouzů.

Téma kupní síly staví do popředí i stávající prezident. "Od léta budou moci firmy vyplácet svým zaměstnancům nezdaněný bonus na kupní sílu až do výše 600 eur (14.600 korun)," slíbil Macron. Dodal, že k dosažení stanovených cílů bude zapotřebí více práce. "Sociální systém funguje pouze v silném, výkonném státě," podotkl podle listu Le Monde. Více peněz slíbil i lidem samostatně výdělečně činným. Investice mají plynout do zdravotnictví a školství. Řádný minimální důchod má v budoucnu činit 1100 eur, navýšena má být podpora samoživitelek a samoživitelů. Macron slíbil i lepší vzdělávání, více sociální spravedlnosti a větší podporu nemocnic, které nejen od pandemie koronaviru pracují na hranici možností.

S válkou na Ukrajině souvisí i obrana země a postupného navyšování výdajů na armádu. Macron v kampani potvrdil závazek dát v roce 2025 na vojenské výdaje 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Aktuální dění podle něj potvrdilo, že dříve kritizované výdaje byly na místě.

Současný prezident také propaguje nezávislost na poli energetiky, a to pomocí snižování spotřeby ropy a zemního plynu. Pro obnovu jaderné energetiky jsou pak prakticky všichni kandidáti. Výjimkou je Mélenchon, který chce, aby se v roce 2050 veškerá elektřina vyráběla z obnovitelných zdrojů energie (OZE), ke kterým mají kandidáti rozdílný přístup. Le Penová a Zemmour jsou pro odstranění větrných a solárních elektráren, protože neřeší energetické spotřeby a hyzdí francouzskou krajinu, Macron a republikánka Valérie Pécresseová trvají na současném využití jaderné energie a té z OZE.

Předvolební kampani dominuje i migrace. Současným uprchlíkům z Ukrajiny je francouzský civilní a politický život bližší než migrantům z islámských zemí, proto debata nabrala jiný rozměr. Názorová hranice je patrná zejména mezi kandidáty umírněné a krajní pravice. Migraci by různě omezili Zemmour a Le Penová. Neobvykle tvrdý postoj zaujala také Pécresseová, když uvedla, že jako prezidentka by "vymýtila nefrancouzské zóny" neboli čtvrti s vysokou kriminalitou. A brexitový vyjednavač Michel Barnier, který vloni v létě kandidoval v primárkách francouzské pravice, zase šokoval prohlášením, že by chtěl na tři až pět let přerušit tok imigrantů ze zemí mimo EU do Francie.

Tradičním tématem předvolebních kampaní ve Francii je debata o minimální mzdě. Její zvýšení je doménou levicových prezidentských kandidátů, třeba Mélenchon navrhuje nárůst na 1400 eur měsíčně. Le Penová navrhuje, aby firmy zvýšily svým zaměstnancům platy o deset procent, které nebudou podléhat odvodům. Zemmour chce lidem, jejichž měsíční příjem je nižší než dva tisíce eur, odpustit daň, která slouží k financování sociálního systému. Chce hodně omezit imigraci a zastavit zdravotní péči pro cizince, úspory by měly činit desítky miliard eur. Ty by použil na daňové úlevy pro Francouze. Macron se k minimální mzdě nevyjádřil.

Dalším velkým tématem kampaně byl věk odchodu do důchodu. Koronavirová pandemie zastavila reformu, která chtěla zpřehlednit složitý důchodový systém a jež se řídila heslem „za každé odvedené euro jedno na důchod“.

Dalším tématem je vztah Francie k NATO a EU. Podle Le Penové, Zemmoura a Mélenchona by z aliance Francie měla odejít, pokud zůstane NATO stejné. Macron a Pécresseová vyzývají k jeho reformě a také si přejí větší evropskou integraci, zatímco Le Penová, Zemmour a Mélenchon více francouzské suverenity na úkor EU. Myšlenku „frexitu“ sice Le Penová opustila, i tak by ale její zvolení mohlo představovat největší výzvu evropské soudržnosti od britského hlasování o vystoupení z EU.

Nejdříve důvěra, teď budíček

Francie se dosud těšila solidní důvěře investorů. Zvýšené politické riziko však pro ně představuje budíček.

Le Penová v Elysejském paláci by pro druhou největší ekonomiku eurozóny po pěti letech stability a konstruktivních vztahů s Bruselem mohla znamenat zátěž v podobě zvýšených výpůjčních nákladů. To by byl pro Francii s poměrem dluhu k HDP na úrovni 110 procent velký problém; ohrozil by udržitelnost veřejných financí a omezil schopnost nastupující vlády poskytovat fiskální podporu. Na obzoru by podle agentury bloomberg mohlo vyvstat i nebezpečí další dluhové krize v Evropě.

Nedávný vzestup výnosů francouzských státních dluhopisů relativně k německým papírům ukazuje, že finanční trhy si toto riziko uvědomují. Jak ukazuje graf níže, kdyby Francie čelila italským výpůjčním nákladům (čárkovaná linka), podstatně by to zvedlo její náklady na obsluhu dluhu.

13
 

Poslední průzkumy

Macron by podle posledních průzkumů zvítězil v prvním i druhém kole voleb. V tom druhém by v případě postoupení Le Penové (nejpravděpodobnější scénář) dostal 53 procent hlasů a jeho vyzývatelka 47 procent. V prvním by ho podpořilo 26 procent a Le Penovou 22,5 procenta voličů, ukazují výsledky k 6. dubnu. To by byl mnohem těsnější rozdíl než v roce 2017.

Zdroje: ČTK, Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Francie postaví nejméně šest jaderných reaktorů. EDF snižuje další odhad výroby z jádra, tentokrát na příští rok
11.02.2022 8:29
Francie v nadcházejících desetiletích postaví nejméně šest nových jade...
Od německé potravinované banky po italské gelato. Jak se inflace zakousla do eurozóny
19.02.2022 15:37
Nejvyšší míra inflace od vzniku eurozóny dopadá na životní úroveň Evr...
Ministři: EU by měla rozšířit protiruské sankce i na kryptoměny. Macron pozval státníky k jednání o posílení Evropy
02.03.2022 21:00
Evropská unie by měla rozšířit dosud přijaté hospodářské a bankovní sa...
EDF spouští diskontovaný prodej akcií. Prezident Macron plánuje s touto energetikou velké změny
18.03.2022 9:41
Electricite de France (EDF) zahájila s výraznou slevou nabídku práv ve...
TotalEnergies přestane kupovat ruskou ropu a ropné produkty. Crédit Agricole pozastavuje v Rusku aktvity
22.03.2022 21:59
Francouzská energetická skupina TotalEnergies dnes informovala, že neo...

Váš názor
  •  
    09.04.2022 12:21

    MLP by měla zvítězit, aby se něco změnilo k lepšímu.
    ricochet
  •  
    08.04.2022 22:52

    … all the best of luck to MLP.
    Český Čert
    •  
      09.04.2022 12:18

      Trochu kostrbatá angličtina, ale snaha je vidět.
      ricochet
      •  
        09.04.2022 12:29

        Et pour votre nom en français?
        Ullsperger
  • Francie volí prezidenta. Proč je to pro Evropu největší riziko od brexitu
    08.04.2022 21:45

    Proč riziko, paní Knechtlová? Já to vidím jako obrovskou šanci, ovšem s nízkou pravděpodobností.
    Ullsperger
  • Jaký je kurz na vítězství?
    08.04.2022 15:08

    ... vsadil bych na Marine Le Penovovou :o)
    Kočičák
    • Re: Jaký je kurz na vítězství?
      08.04.2022 21:43

      Kdyby ji zvolili, to by znamenalo, že Francouzům už opravdu teče do bot. To se ale zatím asi neděje. My se tu máme hůř a životní úroveň, vyhlídky na ucházející život atd se zhoršují každou další zprávou o nových počinech současné vlády a také se jaksi po ulicích nic neděje. Marine Le Pen už měla nakročeno na prezidenta dvakrát, ale na poslední chvíli se mašinérie moci semkla, hlásné trouby propagandy zvýšily víceronásobně produkci špíny a francouzští lidičky se zalekli - přece nezvolí špatného člověka! Takový Le Monde. Údajně objektivní deník středu. V propagandě proti tomu, co se ctihodné novinářské obci nelíbí si téměř nezadá se Seznamem Zprávy. A to už je co říci. Mohu to posoudit, pravidelně sleduji oba. (nepodezírejte mě z masochizmu, sleduji je, kromě jiných zdrojů asi jako když se za socializmu četlo RP, kdo uměl, tak se dozvěděl).
      Ullsperger
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)