Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Probíhají závody v čisté energetice

Probíhají závody v čisté energetice

18.08.2022 11:46

Letošním zákonem o snižování inflace (IRA) Spojené státy ve velkém stylu vstoupily do závodů v oblasti čisté energetiky. Nejenže bude zákon během deseti let subvencovat americké producenty a spotřebitele obnovitelné energie až do výše 369 miliard dolarů, ale zmocňuje také ministerstvo energetiky (DOE), aby americkým společnostem, které investují do přechodu na čistou energii, poskytlo půjčky až do výše 250 miliard dolarů. Při pohledu na IRA a nedávný balík v hodnotě 52 miliard dolarů k oživení americké produkce polovodičů je zřejmé, že ve Washingtonu je opět v módě průmyslová politika.

Jistě, uvedená čísla mohou znít skrovně. Podle agentury Bloomberg globální investice do energetické tranzice loni přesáhly 750 miliard dolarů, přičemž samotná Čína vynaložila 266 miliard dolarů a oproti tomu Německo 47 miliard dolarů a Spojené státy 114 miliard dolarů. McKinsey & Company nabízí ještě velkorysejší evidenci; celkové současné investice do čisté energetiky a podpůrné infrastruktury klade na dva biliony dolarů.

Tato čísla se ale vztahují k úhrnným novým investicím na celém světě. Pocházejí primárně ze soukromého sektoru, který má stále daleko k tomu, kam potřebujeme, aby se dostal. Přestože globální uplatnění obnovitelných zdrojů, elektromobilů a další nízkouhlíkové infrastruktury svižně zrychluje, mezi tím, co děláme a co je zapotřebí dělat, abychom klimatickou krizi zvládli, je stále se rozšiřující mezera.

Bloombergovi analytici se proto domnívají, že globální investice do čisté energetiky se musí do roku 2025 ztrojnásobit a pak do konce dekády znovu zdvojnásobit; McKinsey zase počítá, že k dosažení čisté nuly bude od nynějška do roku 2050 zapotřebí celkových ročních investic ve výši přesahující devět bilionů dolarů, přičemž zhruba 2,7 bilionu ročně se přesune ze špinavých na čisté zdroje energie.

Právě tady do hry vstupuje dodatečné financování a pobídky vlády USA. Smyslem není nahradit soukromé investice ani se k nim prostě přidat. Vládní subvence – jsou-li správně navrženy – slibují mobilizaci mnohem většího násobku peněz od soukromých investorů. Vezměme si dodatečné půjčky od DOE. Program využije pouhých pět miliard dolarů z prostředků daňových poplatníků, aby spravoval půjčky podnikům ve výši až 250 miliard, jež vynesou stamiliardy dalšího soukromého kapitálu, které se vynaloží na snižování emisí skleníkových plynů.

IRA také nasvěcuje otázky, které by jinak mohly být přehlíženy, například problematiku „vtěleného uhlíku“ (embodied carbon). Dnes spotřebitelé většinou nedostanou žádné údaje o množství emisí uvolněných při produkci daného výrobku. IRA alokuje 350 milionů dolarů na pomoc výrobcům s měřením vtěleného uhlíku a k vytvoření programu štítkování materiálů používaných ve federálních stavebních projektech.

Tato opatření jsou navíc nad rámec nákupů takových materiálů za víc než čtyři miliardy dolarů ze strany federální vlády. Dekarbonizace projektů samotné federální vlády USA je zásadní jak kvůli sobě samotné, tak jako způsob, jak napříč ekonomikou nastartovat širší přechod k nízkouhlíkovým budovám a dopravní infrastruktuře.

Je potřeba uvažovat nad rovnováhou důležitých kompromisů, vzhledem k širšímu vzájemnému působení mezi „zelenou inflací“ (greenflation) a mnohem větším problémem „fosilní inflace“ (fossilflation). Nikdo nezpochybňuje, že během uplynulého roku vyvolaly vyšší ceny fosilních paliv podstatné inflační tlaky v USA i jinde. Na energii samotnou připadá odhadovaných 33 % americké inflace a je rozumné předpokládat, že část cenových vzestupů u potravin a dalších komodit zapříčinily také vyšší náklady na energetické vstupy a dopravu.

Investice do energetické účinnosti a čisté energetiky by tudíž byly obecně deflační, přinejmenším ve střednědobém až dlouhodobém horizontu. Pravda, víc investic do zelené tranzice může vést k přechodnému tlaku na vzestup cen čisté energie a dekarbonizace. Právě proto ale IRA klade takový důraz na investice do produkčních kapacit a dodavatelských řetězců.

Žádná legislativa není dokonalá, ale IRA si zaslouží chválu. Až do minulého měsíce byla zřetelná transatlantická divergence, promítající se i do cen akcií, jelikož Evropa se mobilizovala s cílem akcelerovat své dekarbonizační snahy, kdežto Spojené státy nekonaly. Teď se situace otočila. Jakmile návrh zákona prošel na stůl prezidenta Joea Bidena, akcie amerických firem v oblasti klimatických technologií vyletěly.

V podpoře obnovitelných zdrojů mají už dlouho americké státy jako Kalifornie, New York, a dokonce Texas náskok před federální vládou USA. Teď, když se federální vláda konečně dostala na startovní čáru, se přechod k čisté energetice proměnil v globální závody v běhu do vrchu. Spojené státy ostatním zemím a nadnárodním blokům typu Evropské unie zapálily (uhlíkově neutrální) koudel pod nohama.

Přestože EU měla mnoho let v oblasti klimatické politiky značný náskok, její politická struktura jí znemožňuje posouvat se tak rychle, jak by od ní mnozí chtěli. Tamní Zelená dohoda pro Evropu byla ohlášena v roce 2019, ale přijata byla až v červenci 2021; ba její ustanovení si dosud hledají klikatou cestu skrze Evropský parlament a národní vlády.

Přesto je evropský cíl podstatně ctižádostivější než ten americký. EU usiluje o uhlíkovou neutralitu do poloviny století a o 55% snížení emisí oproti úrovním roku 1990 do konce této dekády. Naproti tomu Bidenova administrativa se zavázala ke snížení emisí o 50 % oproti vrcholným úrovním roku 2005 a od IRA se teď očekává snížení emisí alespoň o 40 % do roku 2030.

Silný výkon v závodech na poli čisté energetiky prospěje byznysu, ekonomice i národní bezpečnosti. Nejedná se přitom jen o transatlantickou záležitost. Čína má nesporně solidní náskok v soupeření o výrobu velké části technického vybavení pro energetickou tranzici. V současnosti produkuje víc než dvě třetiny všech solárních panelů a lithium-iontových baterií a zhruba polovinu všech celosvětově prodaných větrných turbín. Díky zvýšení sázek na průmyslovou politiku se ale Spojeným státům může podařit si část tohoto tržního podílu odloupnout.

Kdo z tohoto soupeření o pozice v posledku vzejde jako relativní vítěz, se teprve uvidí. Už teď je ale jasné, kdo budou absolutní vítězi. Spotřebitelé budou mít stabilnější dodávky energií, mladší generace vyrostou ve stabilnějším klimatu a všem nám prospěje dýchání čistějšího vzduchu.

Gernot Wagner, ekonom klimatu na ekonomické fakultě Kolumbijské univerzity v New Yorku, naposledy vydal knihu Geoengineering: The Gamble (Polity, 2021).

project syndicate

Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org

 
 
 
 

Čtěte více:

Narážíme na meze růstu?
22.05.2022 14:57
Letos na jaře je tomu padesát let, co vyšla jedna z nejvlivnějších kni...
Jak vyřešit stagflaci pomocí nabídky podle šéfa Světové banky
11.06.2022 16:06
Jen o něco déle než dva roky poté, co covid-19 zapříčinil nejhlubší gl...
Evropské ropné embargo nestačí
14.06.2022 6:09
Vladimir Putin potřebuje petrodolary a potřebuje je teď. Mnozí očekáva...
Přišel konec kdysi mocné skupiny G20?
19.06.2022 15:02
Svět čelí rozsáhlým společným výzvám, které vyžadují kooperativní řeše...
Způsobí růst amerických sazeb finanční krizi v Asii? Podle ekonomů se tamní ekonomiky již dostatečně poučily
14.08.2022 15:33
Jestřábí pohyby v měnové politice Federálního rezervního systému USA v...

Váš názor
  •  
    18.08.2022 12:10

    Green Deal, jak vidíme názorně již dnes, bohužel znamená rychlou cestu k ekonomickému úpadku.
    JS
    •  
      18.08.2022 12:39

      Úpadek je neodvratitelný v každém případě. je tu prostě moc lidí, životní prostředí příliš znečištěné a levné zdroje docházejí....
      ..
      •  
        19.08.2022 9:06

        Příliš znečištěné prostředí asi lidem prospívá, když populace prudce roste.
        HenryFord
      •  
        18.08.2022 12:52

        Již dlouhá desetí rychle ekonomicky rostoucí Čína, daleko více zalidněná a těšící se na převzetí světovlády, takové nihilistické názory ovšem vůbec nemá.
        JS
        •  
          18.08.2022 13:40

          Tak zrovna úpadek Číny přijde ještě dřív, než se dostanou na místo první světové mocnosti. Vyhnout úpadku se můžou tak obyvatelé Demokratické republiky Kongo, Haiti nebo Východního Timoru, ale jedině velkou shodou náhod.
          ..
    •  
      18.08.2022 12:22

      Probably yes,everything is based on subsidies…Not on free market and what customer really wants…
      Český Čert
      •  
        18.08.2022 12:32

        Ekonomický úpadak logicky bude koncem Západní civilizace. Probuďme se prosím včas, snad máme ještě poslední šanci.
        JS
        •  
          18.08.2022 12:50

          Politici jedou na ideologi a koksu…,takze se neprobudi az do posledni minuty a ukazi prstem na nekoho…
          Český Čert
          •  
            18.08.2022 13:12

            Ano, přesně, u politiků je ten problém. Očividně je nelze nechat nadále zdaňovat lidskou práci 80% daní a velkou část těchto prostředků svévolně přerozdělovat často nesmyslnými nebo i škodlivými dotacemi.
            JS
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data