Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropské ropné embargo nestačí

Evropské ropné embargo nestačí

14.06.2022 6:09

Vladimir Putin potřebuje petrodolary a potřebuje je teď. Mnozí očekávali, že ruský prezident oficiálně vyhlásí válku Ukrajině, což by mu umožnilo úplnou mobilizaci ruských rezervních sil. Jenže ač by Putin zřejmě rád poslal na Ukrajinu víc vojáků, finančně si to nemůže dovolit. Přiměje jej nově ohlášené ropné embargo Evropské unie invazi zeštíhlit?

Svou propagandu už Kreml zmírnil. O obsazení Kyjeva už se nemluví. Putinovým jediným cílem teď patrně je okupace Donbasu na východě. Ani tam ale nemá Putin vítězství zaručené, neboť právě tam Ukrajina spustila takzvanou Operaci sjednocených sil, která zahrnuje její nejlépe vycvičené vojenské jednotky – čím dál lépe vyzbrojené vyspělou vojenskou technikou ze Západu.

Rusko zároveň o značnou část své moderní vojenské techniky přišlo a západní sankce mu znemožňují zásoby doplnit. Rusko nemá mnoho na výběr a vybaluje tanky ze sovětské éry.

Jediný způsob, kterým Putin může nedostatek techniky vynahradit, je vyslat víc vojáků. Povolání nových branců je ale nepopulární myšlenka, a tak se Putin uchýlil k tomu, že za boj v barvách Ruska platí – a není to žádná almužna. Rekruti teď údajně dostávají 3000 až 5000 dolarů měsíčně. Nedávné rozhodnutí zrušit věkový limit pro odvod do armády ale naznačuje, že dostatek bojovníků nepřivábila ani vyhlídka na výdělek, který o řád převyšuje průměrnou mzdu v mediánním regionu Ruska.

Rozpočtová data zveřejněná nedávno ruským ministerstvem financí naznačují, že si Putin stěží může dovolit pokrýt narůstající válečné náklady. Data v prvé řadě potvrzují, že válka je nákladná; minulý měsíc se vojenské výdaje zvýšily o téměř 130 %, na 630 miliard rublů (10,2 miliard dolarů) čili v přepočtu 6 % ročního HDP.

Data dále ukazují, že Rusko v dubnu hospodařilo s fiskálním deficitem převyšujícím 260 miliard rublů, tedy 2,5 % HDP v přepočtu na roční čísla. Ačkoli globální ceny ropy jsou velice vysoké, Rusko tu svou prodává s obrovskou slevou – v posledních týdnech akceptuje 70 dolarů za barel ropy Urals, 30 % pod tržní cenou – zatímco celková produkce letos míří k poklesu o 10 %. Zároveň se propadly příjmy mimo oblast uhlovodíků, takže daně z ropy a plynu teď tvoří víc než 60 % fiskálních příjmů, přičemž před rokem na ně připadalo necelých 40 %.

Putinova závislost na petrodolarech znamená, že vyhlášením embarga na zhruba 90 % importu ruské ropy během příštích 6-8 měsíců Evropská unie zasahuje Rusko tam, kde to bolí. Putina už téměř jistě do roka stihne vážná fiskální krize, takže pro něj bude těžké pokračovat ve válce na Ukrajině, natož provést invazi do další země.

Problém je, že uvalené embargo Putinovi krátkodobě pomůže. Už pouhé jeho oznámení způsobilo, že ceny ropy poskočily nahoru. Evropa by proto měla své ropné embargo doplnit okamžitými doprovodnými opatřeními. Z řady možností vyčnívají dvě.

První – kterou navrhl Ricardo Hausmann ihned po invazi a u níž další prokázali, že ji lze realizovat rychle – je vysoký celní tarif na dovoz ruské ropy. Ekonomicky dává tento přístup naprostý smysl. Každé euro vynaložené na ruskou ropu pomáhá Putinovi financovat jeho násilné tažení na Ukrajině. Tato „krvavá externalita“ by měla být náležitě promítnuta do ceny. Část sumy, již zaplatí ti, kdo kupují ruské uhlovodíky, by se měla odesílat na Ukrajinu jako reparace nebo ukládat na zvláštní svěřenské účty, než budou reparace oficiálně přiznány.

Jenže v době, kdy evropské domácnosti zápolí s vystřelujícími náklady na energii, není na daň z ropy mnoho politické chuti. S ohledem na tuto skutečnost navrhl italský premiér Mario Draghi alternativní řešení: cenový strop. Podle tohoto návrhu – jejž Evropská rada uložila Komisi ke zvážení – by západní země platily nižší cenu za ruskou ropu a plyn a uvalily sekundární sankce na třetí strany, které by Rusku platily víc.

Cenový strop by bylo možné zavést okamžitě – řekněme na 70 dolarech za barel – a každý měsíc, kdy bude válka pokračovat, jej o zhruba 10 dolarů snížit. Ano, Putin by mohl odmítnout za takovou cenu ropu prodávat. Jenže vzhledem k tomu, že si už teď zoufá natolik, že Číně a Indii prodává s obrovskými slevami, a dnešní ceny energií vysoce převyšují produkční náklady, zdá se to nepravděpodobné.

Rusko by patrně nejspíš odběratelům na Západě dál dodávalo ropu a plyn za zastropovanou cenu, zatímco odběratelé jako Čína a Indie by pod hrozbou sankcí neměli důvod platit víc. Spotřebitelům by to ulevilo od vysokých cen energií a Rusku by se strmě snížily příjmy.

Někdo by mohl namítnout, že cenové stropy pokřivují pobídky – v tomto případě pobídky k zavádění obnovitelných zdrojů. Jenže tento argument platí jen pro soutěživý trh. Ceny na dnešním trhu s ropou a plynem dalece převyšují mezní náklady a globální ropný kartel OPEC+ (zahrnující Rusko) ještě nedávno souhlasil, že v červenci a srpnu zvýší produkci. Ruský dodavatel plynu Gazprom zřejmě manipuloval ceny plynu v Evropěpřed válkou. Takové monopolní jednání je důvodem k zastropování cen.

Dalším častým argumentem proti cenovému stropu je, že by mohl podnítit obchodování načerno. To je reálné riziko. Evropské energetické společnosti už začaly ruské ropné produkty mísit s dalšími – do „lotyšské směsi“ –, aby mohly využít nižších cen a zároveň tvrdit, že nepodporují Putinovu válečnou mašinerii. Tyto firmy ale v současnosti nepřekračují žádné zákony. Při zavedení cenového stropu by zákon porušovaly. Vzhledem k veřejnému pobouření z války, závazku Západu k sekundárním sankcím a vzestupu zkoumání iniciovaného veřejností, opírajícího se o zpravodajství z otevřených zdrojů , by jim takové porušování pravidel prošlo jen velice těžko.

Ropné embargo EU Putinovi uškodí, ale ne dostatečně brzy. Evropa musí ceny ruské ropy a plynu okamžitě zastropovat.

Sergei Guriev

Sergej Gurijev, bývalý hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj, je profesorem ekonomie na Sciences Po.


Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org



 
 

Čtěte více:

Neuvěřitelný tanec na rublu
20.04.2022 6:02
Po strmém propadu rublu v návaznosti na ruskou invazi na Ukrajinu se t...
Stane se Amerika Saúdskou Arábií zemního plynu?
25.04.2022 5:55
Za situace, kdy záběry ruské agrese a válečných zločinů na Ukrajině na...
Dokáže Evropa přestát blížící se nedostatek plynu?
10.05.2022 13:54
Co by pro evropské ekonomiky znamenalo zastavení dovozu ruského plynu?...
Narážíme na meze růstu?
22.05.2022 14:57
Letos na jaře je tomu padesát let, co vyšla jedna z nejvlivnějších kni...
Jak vyřešit stagflaci pomocí nabídky podle šéfa Světové banky
11.06.2022 16:06
Jen o něco déle než dva roky poté, co covid-19 zapříčinil nejhlubší gl...

Váš názor
  • Konečně geniální nápad
    14.06.2022 12:22

    My evropští pitomci kupujeme celá desetiletí ropu za tržní ceny. A přitom jsme si je mohli sami stanovit mnohem níž. Proč platit Putinovi 70 USD za barel, dejme mu jen 10. A Saudům bude stačit 20. Víc si za vraždu novináře a bombardování Jemenu nezaslouží. Dva problémy vyřešíme naráz jednoduše nařízením z Bruselu. Putin bude bez peněz a ceny benzínu na minimu. Co by se mohlo pokazit ...
    Koumaaak
  •  
    14.06.2022 8:22

    Dobrý článek.
    petr12
  •  
    14.06.2022 8:01

    Přeci politici se předháněli v silných prohlášení, že ruskou ropu ani plyn nepotřebují a hrozili okamžitým zákazem odběru....a nyní otočka, prý zastropujme cenu ropy.....
    abc1
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m