Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fiala vyzval k rozumnému nakládání s energiemi. Z nynější krize neexistuje jednoduchá cesta

Fiala vyzval k rozumnému nakládání s energiemi. Z nynější krize neexistuje jednoduchá cesta

19.09.2022 9:26
Autor: ČTK

K rozumnému hospodaření s plynem a elektřinou vyzval v neděli v mimořádném projevu premiér Petr Fiala (ODS). Vláda, státní organizace, firmy i domácnosti podle něj mají zvážit, zda s energiemi zacházejí správně a jak jimi neplýtvat. Rozumné hospodaření s energiemi uspoří každému vlastní peníze, ale také sníží výdaje státního rozpočtu, řekl. Pomůže to podle něj také průmyslu i celé české ekonomice. Fiala bude důsledně trvat na tom, aby stát se svými institucemi šel v šetření příkladem.

Vládní rozhodnutí zastropovat ceny energií nebylo jednoduché, uvedl premiér. "Jde řádově o více než sto miliard korun, které musíme někde získat. Nechceme si tyto peníze opět půjčit, jak to dělaly vlády před námi," řekl Fiala. Vedle chystané daně z mimořádných zisků by podle něj měl stát cenový strop u silové elektřiny a plynu financovat ze zvýšených dividend u státem vlastněných společností včetně společnosti ČEZ.

Kabinet tento týden prosadil ve Sněmovně novelu energetického zákona, která mu umožní v případě mimořádné tržní situace stanovit horní hranici cen elektřiny a plynu pro odběratele. Předpis ještě musí projednat Senát a podepsat prezident. Cenu silové elektřiny chce poté vláda omezit na šesti korunách za kilowatthodinu, v případě plynu na třech korunách za kilowatthodinu.

Fiala chtěl projevem vyvrátit možné pochybnosti lidí, zda kvůli cenám energií zvládnou nastávající zimu. Stanovení nejvyšších možných cen podle něj dává každému jistotu. Připomněl i další vládní sociální opatření, která kabinet souhrnně označuje jako "deštník proti drahotě". Občany vybídl, aby se neostýchali a zajímali se o možnosti, jak pomoc využít.

Raketový růst cen energií na konci srpna je podle něj přímým důsledkem ruské ekonomické války proti Západu. "Cílem je ohrozit sociální jistoty obyvatel evropských zemí, rozvrátit jejich ekonomiku, podkopat důvěru občanů ve stát a v demokracii jako takovou a postavit jednotlivé evropské země proti sobě," uvedl. Situace však podle něj naopak státy Evropské unie spojila.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dříve uvedl, že rozpočtové dopady zastropování budou představovat nejvýše 130 miliard korun. Stát podle něj použije na náklady mobilizované příjmy ze všech státních firem, připravovanou daň z mimořádných zisků a příjmy z emisních povolenek. Fiala hovořil o částce přes sto miliard korun. Stát se kvůli tomu nebude zadlužovat, využít chce podle Fialy mimořádnou daň i dividendy ze státem vlastněných společností.

Z nynější krize podle předsedy vlády neexistuje jednoduchá cesta. "Změnit českou energetiku, vybudovat novou infrastrukturu, to trvá dlouhé měsíce a roky. Proto na tom usilovně pracujeme," uvedl. Připomněl vládní kroky směrem k naplnění zásobníků a vytváření rezerv, ale i posun v přípravách dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech. "Děláme, co můžeme, aby se ČR stala co nejdříve energeticky suverénním státem. To je jediná cesta, jak se z nebezpečí energetické krize opravdu a definitivně dostat," řekl.

Pomoci podle Fialy může každý tím, že bude hledat cesty k úsporám a efektivnímu hospodaření s energiemi. Rozumné nakládání s energiemi pomůže každému uspořit vlastní peníze, omezí výdaje státního rozpočtu a také pomůže ekonomice, doplnil. "Chci vás poprosit, abyste právě to měli v následujících měsících na paměti a podle toho se pokusili jednat. A mohu vám slíbit, že budu důsledně trvat na tom, aby stát a jeho instituce šly příkladem," dodal.

Opozice kritizuje Fialův projev jako sebechválu, koaliční politici ho chválí 

Opozice zkritizovala Fialův projev jako sebechválu. Podle lídra hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše šlo o sebechválu, na kterou by stačila tisková konference. Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura projev označil za falešnou předvolební reklamu a výsměch občanům.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že projev byl naprosto přesný. Připomněl i hledání cest k větší energetické nezávislosti. Jako věcný a odpovídající situaci označil projev ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zdůraznil, že vláda pomáhá domácnostem, veřejným službám, živnostníkům i firmám. 

Odborářský předák a prezidentský kandidát Josef Středula zdůraznil, že stanovením maximálních cen energií nemá vláda hotovo.

 

 

Čtěte více:

Vláda zastropovala energie maloodběratelům: Limit pro silovou elektřinu je 6 Kč za kWh a pro plyn 3 Kč
13.09.2022 8:26
Vláda včera stanovila maximální ceny pro maloodběratele u silové elekt...
Rozbřesk: Vláda zastropovala ceny energií pro maloodběratele
13.09.2022 9:13
Česká vláda včera večer zveřejnila (https://t.co/KTI8rXmgF8) základní ...
Ve druhém pololetí může německá ekonomika stagnovat, nebo sklouznout do recese
13.09.2022 11:14
Německá ekonomika se ve druhém pololetí může dostat do stagnace a příp...
Vláda schválila pomoc velkoodběratelům energií, podle Fialy si budou moci rozdělit 30 miliard
14.09.2022 16:13
Velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci podle premiéra Petra Fia...
Stanjura: U zdanění neočekávaných zisků bank vláda vypracuje vlastní návrh
14.09.2022 17:45
U zdanění neočekávaných zisků, takzvané windfall tax, navrhne česká vl...

Váš názor
  • Pro kontext:
    19.09.2022 15:46

    Protoze se zde neustale opakuji narativy jako 'financovani valky prijmy z plynu/ropy' nebo 'proc netece ns1'..... Rusko v 2020 dodalo Evrope cca 155mld kubiku plynu (45% podil) za celkem POUHYCH (k dnesnim cenam) 27 miliard EUR (pxe k 31.12.2020 = 16.65 eur/MWh). /// (1m3=10.55kWh-> 1TWh=94,786mil.m3-> 155mld.m3=1635TWh -> 1635TWh*16650000EUR= 27mld EUR). Pri podilu Rusko 45% --> Evropa zaplatila v 2020 za plyn celkem pouhych 60 mld. // Rok 2021: pxe= 60.514 eur/MWh (6.12.2021, "pouze" 3,6x vic proti 2020) ///Rok 2022 16.9.pxe= 185.40 (11x vic proti 2020). Letos inkasuje nejvic Norsko, ktere neni v EU a ktere vynosy z fosilu investuje do akcii pro blaho budoucich generaci. Dale vsichni ostatni jako Cina, Afrika a Australie. Evropa zaplati v 2022 za plyn průměrně nakonec kolik? 120eur/MWh??? 3635TWh*120000000EUR -> podil plynu prijde EU na 436miliard EUR!!! Z celkovych 2 bilionu eur navic za energie dle GS...15% HDP..../// Pokud Evropa dnes plati za plyn DESETINASOBEK, tak jen kvuli umelemu snizeni NABIDKY. /// Cely svet moc dobre zna důvody proc byly uvaleny sankce. Mozna by evropskeho spotrebitele z řad BĚŽNÝCH, OBYČEJNÝCH zajimalo, co vsechno Evropa (prostrednictvim diplomacie) učinila pro to, aby k umelemu snizeni nabidky (eliminaci konkretniho jednoho dodavatele) nemuselo dojit. Cekam pul roku na VYSVĚTLENÍ z úst premiéra, proc nebylo mozne predejit sankcim, jak dlouho diplomacie jednaly, co vse projednavaly, atd. Spotrebitel ma narok dozvedet se obsah debat, ne az za 30 let... Proc byly sankce uvaleny se omila stale dokola. Ale proc nebylo mozne predejit sankcim, to nikdo neresi!! Evropsky politik neni BOŽSTVO!
    Mudr.c
  • řekl to přesně
    19.09.2022 15:28

    https://fb.watch/fE9HUyiMFX/
    Kočičák
  • ČTK: "Fiala chtel projevem vyvratit mozne pochybnosti lidi, zda kvuli cenam energii zvladnou nastavajici zimu."
    19.09.2022 14:55

    ...a v lete po teto zimě uz bude zase krásně? /// ČSÚ za srpen'22 uvedl, ze pri inflaci 17% mezirocne rostly ceny vyrobcu energie o +50%, ceny zemedelcu rostlinne produkce o +47% a ceny zemedelcu zivocisne vyroby o +30%. /// Cenik e.on od 1.8.2022 = 3080Kc/MWh bez DPH. STROP je posazen na 6000Kc/MWh, tedy o +100%. /// Má tedy spotrebitel důvod být PO ZIMĚ šťastný, pokud podle logiky rustu cen VYROBCŮ letos v SRPNU (+50%energie) vzroste cena zemedelcu v 2023 o dalsich 90% v rostlinne resp.o 60% v zivocisne vyrobe? (+100%energie strop)/// SPOTŘEBNÍ KOŠ obsahuje 12 oddilu, z nichz 1.potraviny (17,8%) a 4.bydleni,energie,voda, paliva (26,7%) tvoří celkem 44,5% ze 100%. Téměř jistě nedojde příští rok k žádné mimořádné valorizaci penzí nebo možná k jedné, pritom teprve pristi rok zacnou mit domacnosti vysoke vydaje, a to po cely rok, protoze rozlozeny do zaloh. NĚKDO Z VLÁDY by to měl spotrebitelum co nejdriv sdělit!!! Protoze jinak hrozi útok z opoziční lavice jako napr. tento: https://www.youtube.com/watch?v=YJvvYwUDfvY
    Mudr.c
    • Re: ČTK: "Fiala chtel projevem vyvratit mozne pochybnosti lidi, zda kvuli cenam energii zvladnou nastavajici zimu."
      19.09.2022 20:39

      Zajimavy video. Tak me napada co asi bude rikat par let potom, co ho volby vykopnou od koryta
      Ai-kun
      •  
        19.09.2022 20:44

        Bude to další klip do humorného videa vývoje jeho projevů, které začíná prohlášeními, že z EU nemůžeme čekat nic dobrého.
        Ullsperger
  • POTVRZENO! PUTIN JE AGENTEM CIA
    19.09.2022 13:48

    Je potvrzeno podle uniklé tajné informace z CIA, že vladimir vladimirovič putin je americký agent!!! Zprávu vynesla ulízečka somálského původu přímo z hlavního stanu CIA. Zaslechla rozhovor dvou agentů na WC přímo v hlavní centrále CIA. ,,,,Je to náš člověk,,,,, prohlásil agent john mcnevara, ,,,,,,prosím tě?,,,,odpověděl agent frenk zaplata. ,,,No hele zlikvidoval pomalu celou armádu našeho největšího protivníka bez toho, aby padl náš jediný voják - umíš si to představit?,,,,, no jo, to je na metál,,,,,,, hele za chvíli si od něj nikdo plyn a ropu v EU nekoupí!!! dokázal bys to?? no my musíme teď navýšit těžbu na maximum,,,, a taky položil ruský válečný průmysl, z ruska si už nikdo nekoupí ani vánoční prskavku,,,, jo jo, my teď máme zbrojní zakázky na 25 let, ani nestačíme vyrábět,,,,,, hele von ukázal, že ta jeho armáda je vlastně jeden velkej šroťák,,,,,,jo to jo, musíme taky dozbrojit nové členy nato,,,,,, měli by sme ho navrhnout na metál,,, putin udělal pro ameriku víc než deset našich presidentů dohromady,,,,,,to jo, to určitě...JE TO NÁŠ ČLOVĚK!!!!! dokončil rozhovor a zapnul si poklopec. Jestli si pokropil kalhoty už sděleno nebylo.
    oradapoisson
  •  
    19.09.2022 12:16

    Cenama energii manipuluje sama EU,sankcema.Putin to delat nemuze.Lidi uz davno setri,kdo nesetri je sama vlada…,nova ministerstva,urednici,obrovska administrativa…A Cesko je energeticky nezavisle,vyrobime vic nez potrebujeme ale jde to pres burzu… Tahle green deal-ProEU vlada znici cesko…
    Český Čert
  •  
    19.09.2022 10:40

    Já bych řekl, že existuje. Otevřít NS2
    Orlus
    •  
      19.09.2022 12:27

      NS 1 stojí, tak otevřeme NS 2. A vyřešeno. Tedy aspoň do první kapky oleje, která někde na NS 2 vyteče...
      qwer
    •  
      19.09.2022 11:41

      Já bych řekl, že jen prostáček ducha mdlého k hranici deb**ty věří tomu, že NS1 je neopravitelně porouchaný. Otevřít NS2 je geniální nápad, ale musel by do něj někdo na druhé straně ten plyn pustit.
      ..
    • a proč?
      19.09.2022 11:19

      A k čemu by to bylo dobré?
      Jen
      • Re: a proč?
        19.09.2022 11:33

        aspoň se ukáže, kde je pravda....Putin navrhl zprovoznit NS2....důvod proč neteče plyn jsou údajné sankce....takže pokud plyn nepoteče ani přes NS2, Putin je potom pouze lhář a Rusko oprávněně skončí jako nespolehlivý dodavatel
        abc1
        • Sankce neumožňují vyřešit přerušení dodávek z technických důvodů
          19.09.2022 15:01

          Moskva tvrdí, že dodávky plynu přerušila z technických důvodů a že západní sankce je neumožňují vyřešit. Politici v EU namítají, že je to výmluva a že Moskva využívá energie jako zbraň.
          Špaček
        • Abc
          19.09.2022 12:16

          Ale běž. Jako důvod uvádí nefunkčnost turbín, máš to popletené.
          Velkamedvědice
        •  
          19.09.2022 11:43

          Kdo a proč neotevřel NS2?
          vladik
          •  
            19.09.2022 11:50

            Vládíku, nevím, zda narážíš na Ruskou invazi.....určitě tato prasečina na to vliv měla. Ale jestli vzpomínáš, jak Biden přijel do Berlína a naléhal na Merklovou ať plynovod nezprovozňují. Prostě ten konflikt Američanům velmi vyhovuje, to je fakt....dodávky zkapalněného plynu (kontrakty 25-30 let), dodávka zbraní apod......on ten obchodní deficit USA bilión dolarů ročně by taky nebyl dlouhodobě udržitelný....
            abc1
            • Tkže vlastně Putin je agentem amerických těžařů
              19.09.2022 12:33

              Takže vlastně Putin anpadl Ukrajinu v zájmu amerických těžařů plynu! je to americký agent!
              Pracovitý Prosecký
            •  
              19.09.2022 12:32

              Btw, v USA těží plyn stovky nezávislých firem, mnohé kotované na burze a zisky jdou soukromým akcionářům. V Rusku jde drtivá většina plynu přes Gazprom a drtivá většina zisků Gazpromu Putlerovi na jeho válku. To je ten zásadní rozdíl...
              qwer
            •  
              19.09.2022 12:29

              A teď si vem, kdyby v Německu zavřely všechny jaderky a uhlené elektrárny, a byly odkázaní jen na NS 1 a NS 2. Tak dnes už by to byla konečná. Totální závislost na Putlerovi. Biden měl absolutní pravdu a díky mu za to...
              qwer
              •  
                19.09.2022 13:03

                se zeleným fanatismem ale Putin nemá nic společného....za energetickou krizi si může Evropa sama a argument, že za vysoké ceny plynu může Putin je úsměvné....
                abc1
                •  
                  19.09.2022 13:58

                  Kdyby bylo Rusko spolehlivým dodavatelem plynu, tak ty ceny energií tolik nevylezou. Takže jo, Putler na tom má dosti významný vliv...
                  qwer
            •  
              19.09.2022 12:25

              Aha ....Biden: Sankce proti Nord Stream 2 by neprospěly vztahům...Biden „omilostnil“ Nord Stream 2 AG...
              HenryFord
              •  
                19.09.2022 12:30

                Putin si to asi vysvětlil jako slabost a za měsíc začal škrtit kohoutky a chystat válku.
                HenryFord
            •  
              19.09.2022 12:01

              Bingo. https://www.youtube.com/watch?v=Bay04yeIEys
              vladik
              •  
                19.09.2022 12:24

                Pavol Hejný Jediný, kdo na současné situaci neprodělá je Andor Šándor: !!! Kupte 2 bunkry za cenu jednoho + vinotéka zdarma !!!
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.