Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deset nejlepších společností, do kterých teď investovat (podle Morningstar)

Deset nejlepších společností, do kterých teď investovat (podle Morningstar)

08.11.2022 10:42, aktualizováno: 8.11. 18:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Investoři zatím v roce 2022 vydrželi hodně nejistoty. Rizika, před kterými trh stojí, zahrnují inflaci, rostoucí úrokové sazby a možnou recesi. V nejistých dobách mohou chtít vlastnit společnosti, které nabízejí určitý pocit jistoty, pokud jde o peněžní tok a fundamenty.

Společnost Morningstar sestavila seznam 129 společností, které mají podle ní výraznou konkurenční výhodu, kterou navíc její experti vnímají jako stabilní nebo rostoucí.

Nejlepší společnosti mají předvídatelné peněžní toky a řídí je manažerské týmy, které mají za sebou množství chytrých rozhodnutí o alokaci kapitálu. Ale nejlepší firmy nejsou v dané chvíli vždycky tou nejlepší akcií ke koupi. Je také důležité, kolik investor za vlastnictví společnosti zaplatí. Zde se tedy firma zaměřuje na 10 nejlepších společností s aktuálně nejvíce podhodnocenými cenami akcií.

10 nejlepších akcií k listopadu 2022

 Deset nejvíce podhodnocených akcií ze seznamu Best Companies to Own k 31. říjnu 2022 bylo:

1. Taiwan Semiconductor Manufacturing TSM
2. Yum China YUMC
3. Comcast CMCSA
4. Equifax EFX
5. Anheuser-Busch InBev BUD
6. TransUnion TRU
7. Masco MAS
8. Guidewire Software GWRE
9. Walt Disney DIS
10. International Flavors & Fragrances IFF

Morningstar dále předkládá důvody pro svoje rozhodnutí, včetně některých klíčových metrik. Všechny údaje jsou k 31. říjnu.

Taiwan Semiconductor Manufacturing
• Cena/férová hodnota: 0,46
• Odvětví: Polovodiče
Akcie největšího specializovaného výrobce čipů na světě se letos potýkaly s problémy kvůli makroekonomické nejistotě, nízké poptávce a novým americkým omezením v obchodování s čínskými zákazníky. Očekáváme, že krátkodobé nejistoty ohledně poptávky ve foundries porostou, ale myslíme si, že Taiwan Semiconductor je dlouhodobě podhodnocený z toho titulu, že bude v dlouhodobém horizontu profitovat z cloudových služeb, říká Phelix Lee, analytik Morningstar. Akcie společnosti Taiwan Semiconductor se obchodují o 54 % pod naším odhadem férové hodnoty 133 USD.

Yum China
• Cena/férová hodnota: 0,49
• Odvětví: Restaurace
Přestože opětovný nárůst případů koronaviru vyvolal tlak na čínský restaurační sektor, myslíme si, že Yum China, největší řetězec restaurací v Číně, je trestán neprávem: akcie Yum China jsou podhodnocené o 51 % oproti našemu odhadu férové hodnoty 84 USD. Podle seniorního analytika společnosti Morningstar Ivana Su je důvod těmto restauracím jako Yum China (jejichž značky mimo jiné zahrnují KFC, Pizza Hut a Taco Bell) věřit. Tyto podniky mohou možná krátkodobě narážet na překážky, ale jsou dost velké na to, aby postupovaly agresivně při tvorbě ceny. Navíc zákazníkům poskytují lepší přístup díky možnostem online objednávek, dovážky a systému drive-in; a které se mohou pochlubit zdravými rozvahami.

Comcast
• Cena/férová hodnota: 0,53
• Odvětví: Telekomunikační služby
Růst kabelového podnikání společnosti Comcast zpomalil a podle nás bude zpomalovat i nadále, protože zákazníci stále více volí alternativní optické a bezdrátové sítě. Pokles akcií Comcast signalizuje prudký úbytek zákazníků, což nepovažujeme za pravděpodobné, říká Mike Hodel z Morningstar. I když Comcast očekává, že širokopásmové zákazníky ztratí, myslíme si, že investoři by se místo toho měli letos zaměřit na schopnost společnosti generovat silný peněžní tok a udržovat solidní rozvahu i přes přetrvávající překážky. Akcie Comcast se dnes obchodují o 47 % pod naším odhadem férové hodnoty 60 USD.

Equifax
• Cena/férová hodnota: 0,54
• Odvětví: Poradenské služby
Equifax, jedna z předních úvěrových kanceláří ve Spojených státech, naráží v současnosti na značné překážky, protože útlum na hypotečním trhu – a následný pokles poptávky po hypotečních úvěrech – si vybírá svou daň. Přesto si myslíme, že trh je příliš tvrdý: akcie Equifax se obchodují 46 % pod naším odhadem reálné hodnoty 315 USD. Ve skutečnosti si myslíme, že segment Workforce Solutions společnosti Equifax je diferencovaný a bude pro firmu nadále velkým zdrojem zisku, říká analytik Morningstar Rajiv Bhatia. Fundamenty tohoto segmentu jsou dle nás silné. Nyní je to největší segment společnosti Equifax.

Anheuser-Busch InBev
• Cena/férová hodnota: 0,56
• Odvětví: Nápoje—Pivovary
Pivovar Anheuser-Busch InBev má obrovský globální dosah. Společnost má za sebou několikero nákupů značek se slibnými růstovými platformami, následné rozšiřování distribuce a zároveň nemilosrdné stlačování nákladů. „AB InBev má jednu z nejsilnějších cenových výhod v našem defenzivním spotřebitelském pokrytí,“ říká ředitel Morningstar Philip Gorham. Myslíme si, že trh akcie AB InBev dlouhodobě podceňuje: Akcie se obchodují o 44 % pod naším odhadem férové hodnoty 90 USD.

TransUnion
• Cena/férová hodnota: 0,60
• Odvětví: Poradenské služby
Další z předních agentur pro spotřebitelské úvěry, TransUnion, vidí překážky v podobě znižší hypoteční aktivity a také ze směnných kurzů; přibližně jedna čtvrtina příjmů TransUnion pochází z mezinárodních trhů (i když mezinárodní obchod si ve skutečnosti vede dobře). Navzdory tomu zůstává konkurenční pozice TransUnion nedotčena, říká Bhatia z Morningstar. Akcie TransUnion se obchodují o 40 % pod naším odhadem férové hodnoty 98 USD.

Masco
• Cena/férová hodnota: 0,63
• Odvětví: Stavební výrobky a zařízení
Akcie Masco jsou podle našich metrik podhodnocené o 37 %. Společnost Masco, která vyrábí produkty pro domácí kutily a stavební výrobky, během posledních několika let přepracovala svůj manažerský tým a obchodní model. Přestože výsledky za třetí čtvrtletí zklamaly, líbí se nám, že management odstranil cyklické a nejméně ziskové podnikání společnosti, snížil náklady a posílil rozvahu, říká ředitel sektoru Morningstar Brian Bernard. Akcii přiřazujeme odhad reálné hodnoty ve výši 74 USD.

Software Guidewire
• Cena/férová hodnota: 0,63
• Odvětví: Software – Aplikace
Lídr v oblasti klíčových softwarových řešení pro trh neživotního pojištění, společnost Guidewire stále při přechodu na cloud před několika problémy, všímá si vedoucí analytik společnosti Morningstar Dan Romanoff. U této firmy vidíme příležitost k migraci více jejích zákazníků do cloudu v nadcházejících letech a rozběh pro další růst. Akcie společnosti Guidewire se obchodují 37 % pod naším odhadem férové hodnoty 95 USD.

Walt Disney
• Cena/reálná hodnota: 0,63
• Odvětví: Zábava
Walt Disney podle nás odvádí dobrou práci při transformaci svého podnikání, neboť mediální průmysl se vyvíjí. Úsilí zaměřené přímo na spotřebitele, včetně Disney+, Hulu a ESPN+, přebírá roli hnací síly dlouhodobého růstu, zatímco firma přechází na streamování. Senior analytik společnosti Morningstar Neil Macker dodává, že kolekce byznysů se značkou Disney demonstruje moc v cenotvorbě. Analytik také očekává, že nadále dobře se bude dařit také parkům navzdory obavám z inflace. Akcie Disney jsou o 37 % podhodnocené oproti našemu odhadu férové hodnoty 170 USD.

International Flavors & Fragrances
• Cena/férová hodnota: 0,65
• Odvětví: Speciální chemikálie
International Flavors & Fragrances je celosvětově největším výrobcem speciálních přísad, který zahrnuje sektor potravinářský, nápojový, zdravotní, zařízení do domácnosti, osobní péče a farmaceutický průmysl. Stratég Morningstar Seth Goldstein tvrdí, že IFF má „záviděníhodné portfolio aktiv“ a její vlastní chráněné formule dodávají značnou sílu z hlediska cenotvorby. Akcie International Flavors & Fragrances jsou podhodnoceny o 35 % ve srovnání s naším odhadem férové hodnoty 150 USD.

Zdroj: Morningstar

 
 
 

Čtěte více:

Nuveen: Je lepší být zainvestován, spíše do defenzivy
10.10.2022 6:04
Základní příběh kolem amerických akcií se vlastně moc nemění. Bude dál...
Šest pozitivních signálů na trzích podle hlavní stratéžky Invesco
06.10.2022 6:04
Třetí čtvrtletí konečně skončilo a troufám si říct, že většině z nás c...
Perly týdne: Místo 60/40 tu je 50/30/20 a nikdo, kdo by si všímal hodnoty
14.10.2022 16:43
Zakladatel společnosti Greenlight Capital David Einhorn popisuje, jak ...
Těžká volba investora aneb kam s penězi v prostředí vysoké inflace?
17.10.2022 6:04
Během uplynulých 15 let, co se aktivně věnuji investicím na kapitálový...
Pokud končí 60/40, tak přichází 40/60
26.10.2022 17:20
V poslední době se v investičních diskusích objevují dvě, alespoň na p...
Tento týden bude připsána dividenda z akcií ČEZ. Jak ji vhodně reinvestovat?
31.10.2022 12:44
Akcionářům tuzemské energetiky ČEZ bude tento týden připsána dividenda...
Obchodované společnosti výrazně mění své chování. Peníze přestávají proudit k akcionářům, míří jinam
02.11.2022 15:59
Po finanční krizi se mimo jiné hovořilo o tom, že obchodované společno...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů