Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pár poznámek k „hamižflaci“

Pár poznámek k „hamižflaci“

17.04.2023 16:57

Před pár měsíci měsíců jsem zde poukazoval na to, že zisky firem v USA s příchodem inflačních tlaků netrpí, ale naopak. Jinak řečeno, korporátní sektor svými zisky inflační tlaky netlumí, ale přidává jim. Nyní se v této souvislosti stále více objevuje výraz greedflation, který by šlo přeložit jako hamižflace. K ní pár poznámek.

1. Hamižflace a ULC: Akciový stratég Albert Edwards v souvislosti s uvedeným tématem připomíná slova Adama Smithe. Ten ve své poměrně známé knize z roku 1776 píše mimo jiné o tom, že „obchodníci a výrobci si stěžují, jaký mají vysoké mzdy dopad na ceny, a tudíž na pokles prodávaného množství zboží doma i v zahraničí. Nic ale neříkají o tom, jaký dopad mají jejich zisky, stěžují si jen na jiné lidi“.

Je tedy zřejmé, že jde o téma a ukazování prstem prolínající se staletími. Následující graf se namísto osmnáctého století už zaměřuje „jen“ na posledních pár desetiletí. Ukazuje to, co pan Edwards považuje za aproximaci tématu „zaměstnanci vs. kapitál“. Tedy jednotkové náklady práce ULC*:
3
Zdroj: Twitter

V grafu vidíme, že poté, co Čína vstoupila do Světové obchodní organizace, začal pokles ULC. Mezi ekonomy se přitom diskutuje o tom, proč již pár desetiletí klesá podíl mezd na celkových příjmech (tj. roste podíl zisků) – svou roli zřejmě hraje souhra několika vzájemně propojených faktorů, včetně globalizace (i ona Čína), automatizace, rostoucí tržní síly firem, klesající síly odborů apod. Spíše bych tak tvrdil, že nejen Čína, ale celá souhra těchto faktorů vedla k dlouhodobému poklesu ULC patrnému z grafu. Pokles pak končí obdobím, kdy se ULC začaly opět zvedat (cca 2013), ale vše ukončila ona hamižflace. Která nahrává spíše firmám.

2. Hamižflace a monetární politika: Z podobných grafů lze odvozovat řadu různých příběhů a teorií, některé jsou podle mne hodně kontraproduktivní. Většinou zavání tématy jako třídní boj a podobně. Já bych v souvislosti s obrázkem jen připomněl, že oné hamižflaci předcházelo období uvolněné fiskální a monetární politiky, za nimiž explicitně stála snaha o zlepšení životní úrovně všech skupin americké společnosti.

Výsledkem oné politiky je z určitého pohledu pravý opak. Vysoká inflace do nemalé míry zažehnutá touto stimulací spoluvytvořila prostředí, v němž ULC opět klesají. Může to být připomínka, že sociální inženýrství se i ve svých jemnějších podobách nemusí vyplácet. Fed tak pod tlakem jím spoluvytvořené situace fakticky úplně překlopil svůj postup: Z podpory mezd u všech příjmových skupin se rychle stal boj proti potenciální mzdové spirále (v době, kdy mzdy stále spíše dohání ceny, než aby je tlačily nahoru – viz ULC). Tím se ale fakticky (opět) dostáváme k tomu, zda a nakolik „zautomatizovat“ politiku centrálních bank.

3. Místo boje mazání hranic: Současná inflace je cyklickým jevem (pokud našimi činy nebudeme tvrdohlavě trvat na něčem jiném). Vývoj ULC tak bude v delším období dán zase zejména výše zmíněnou skupinou faktorů. U nich najdeme jak argumenty pro strukturální změny (reshoring, změny na trhu práce a přesun vyjednávací síly směrem k zaměstnancům...), tak proti nim (automatizace, rostoucí tržní síla v některých odvětvích..). A co s oním tématem „práce vs. kapitál obecně“?

V krátké odpovědi mírně parafrázuji Einsteina s tím, že „žádný vážný problém nemá řešení na té úrovni, na které vznikl“. A jako parciální řešení se místo třídních bojů, potyček a přetahovaných nabízí opak. Tedy třídní fúze a mazání hranic, kdy se ze zaměstnanců stávají akcionáři. Forem to může mít více, i zde existují ty méně šťastné. Viděli jsme je například během vlny nedávných meme-spekulací. Čímž jsem zpět u první věty tohoto posledního odstavce.

*Jednotkové náklady práce měří náklad práce upravený o produktivitu. Rostoucí odměny doprovázené odpovídajícím růstem produktivity tedy tyto náklady nezvyšují. Pokud ULC rostou, mzdy se zvyšují více než by odpovídalo produktivitě a v logice/interpretaci uvedené výše má navrch „práce“. Pokud ULC klesají, je to „kapitál“.


 

Čtěte více:

Víkendář: Fed musí mít strategickou kotvu, inflační cíl nezvýší
09.04.2023 9:41
Mohamed El-Erian je častým hostem investičních diskusí a nyní na Bloom...
Zingales: Inflace už takovým problémem být nemusí, bankovní systém nemůže stát jen na velkých bankách
13.04.2023 13:40
Americký Fed udělal v poslední době chybu jak na straně inflace, tak ...
FX Strategie: Začátek kvartální výsledkové sezóny může zvýšit apetit po riziku, a tudíž pomoci euru
12.04.2023 6:16
Forexový trh bude sledovat začátek kvartální výsledkové sezóny firem v...
Inflace v USA zmenšila obavy s podpořila trhy, růst sazeb však stále vypadá reálně
12.04.2023 15:19
Březnová inflační data z USA byla už dopředu jasným rizikovým faktore...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů