Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Proč byste si Teslu kupovali dnes, když bude za čas levnější?

Perly týdne: Proč byste si Teslu kupovali dnes, když bude za čas levnější?

21.04.2023 11:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Bill Nygren z Oakmark Funds míní, že Netflix je velmi dobře vedená firma, ale také firma drahá. Jeho „antimomentum“ investování tak vyměňuje tyto akcie za akcie některých bank. Po zveřejněných výsledcích Tesly se opět ozývají jak býčí, tak medvědí názory na tuto akcii. A Goldman Sachs vidí index S&P 500 na konci roku na rovných 4000 bodech.

Tesla kráčí správným směrem: Dan Ives z Wedbush Securities hovořil na CNBC o opakovaném snižování cen vozů od Tesly. Podle něj se firma dostala do „okamžiku pravdy“. Půjde v něm zejména o to, zda bude schopna udržet své provozní marže a analytik se domnívá, že skutečně ano. On sám akcie doporučuje k nákupu s cílovou cenou na 225 dolarech. Jak by se ale Tesle mohlo podařit udržet své marže v prostředí klesajících cen?

Ives se domnívá, že automobilka by měla těžit z rostoucího objemu prodejů a klíčový podle něj bude i vývoj na straně nákladů při výrobě baterií. I zde by měl totiž existovat prostor pro pokles a tudíž zmíněné udržení marží, které jsou ve srovnání s jinými firmami v odvětví poměrně vysoko.

Na celém trhu s elektromobily dochází podle experta k velkým změnám. Vedle rostoucí konkurence totiž směřuje k „masovému rozšíření těchto vozů“. V konečném důsledku přitom firmám zajistí úspěch jejich nákladová konkurenceschopnost. A přesně tímto směrem Tesla podle Ivese kráčí. Uznává ale, že v Číně v podstatě propukla cenová válka, Tesla je ovšem i zde v pozici, kdy je schopná získávat a držet podíl na trhu „kvůli své struktuře marží“.

Na otázku, jaký pokles marží by analytika přiměl ke změně názoru, Ives odpověděl, že jejich pokles pod 20 %. On sám přitom odhaduje, že hlavní vlna snižování cen elektromobilů již pominula, nyní by mohl následovat pokles o nízké jednotky procent a „tím to v podstatě končí“.

Názory na poslední výsledky Tesly a její investiční atraktivitu se i nadále liší, na Yahoo o nich hovořil Ronald Jewsikow z Guggenheim Securities. Ten akcie vidí na prodej a cílovou cenu má na 105 dolarech. Podle něj je snižování cen „strukturální“ a předchozí poklesy neměly výrazný stimulační dopad na poptávku po vozech Tesly. Investor Ross Gerber k tomu na Yahoo uvedl, že trend poklesu cen může dokonce vést k tomu, že spotřebitelé budou nákupy odkládat ve vidině ještě nižších cen v budoucnu.


„Proč byste si Teslu kupovali dnes, když bude za dva týdny, nebo měsíce levnější?" ptá se investor. Jewsikow se zase domnívá, že Tesla nemá jiný nástroj, jak podpořit poptávku a poklesem cen se zároveň dostává do nepříjemné pozice. Stejné je to i s jejími zákazníky, kteří si koupí vůz a jeho cena následně klesne.

Výrazným bodem by pro Teslu mohlo být uvedení Cybertrucku na trh. Jewsikow konkrétně odhaduje, že by tomu tak bylo v případě, kdy by cena vozu byla nižší než zhruba 60 tisíc dolarů. Pokud by byla nad touto hranicí, význam celé věci by byl menší. Trucky jsou přitom v USA celkově atraktivním segmentem trhu, který automobilkám nabízí vyšší ziskovost. Na závěr rozhovoru expert hovořil o nesouladu mezi růstem zisků Tesly a valuací jejích akcií. Podle něj lze „snít“ o dlouhodobém potenciálu firmy a to se pak odrazí v odhadech hodnoty. Následujících pár let ale „moc růstu zisků nepřinese“, valuace jsou přitom stále hodně vysoko.

Stagnace zisků, celý trh mírně dolů: Goldman Sachs ve scénáři hladkého přistání amerického hospodářství čeká, že index S&P 500 uzavře letošní rok na rovných 4000 bodech. Tento vývoj by tedy přinesl oslabení akcií z jejich současných cenových úrovní. Ekonomové banky přitom predikují zhruba stagnaci zisků, ty by se letos měly zvednout z 222 dolarů na 224 dolarů. Pro rok 2024 banka čeká zisky ve výši 237 dolarů. Pokud by tedy akcie uzavřely na 4000 bodech, obchodovaly by se na téměř sedmnáctinásobku zisků očekávaných bankou pro rok 2024.
3
Zdroj: Twitter

Po klopýtnutí opět strmě nahoru: Bank of America v grafu ukazuje vývoj ziskovosti obchodovaných firem s predikcemi konsenzu do počátku roku 2025. BofA předpokládá, že během ziskové recese v letošním roce by zisky měly z předchozího vrcholu oslabit o 4 %. Pak opět zamíří nahoru a v prvním čtvrtletí roku 2025 by měly být o 72 % výše, než na dně v prvním čtvrtletí roku 2020:
4
Zdroj: Twitter

Místo Netflixu banky: Bill Nygren z Oakmark Funds hovořil na CNBC o své investiční strategii. Konkrétně o tom, proč se zbavuje Netflixu a nakupuje některé jiné tituly. Netflix je podle něj výborná firma s dobrým vedením a když se jeho akcie obchodovaly za 200 dolarů, šlo také o atraktivní investici. Při současných cenách u 320 dolarů to ale už neplatí a akcie je podle investora drahá.

Opak platí o některých bankách, protože ceny v tomto sektoru šly dolů poté, co se objevily problémy u Silicon Valley Bank. Řada bank „ale nemá s SVB nic společného“. Investor tak kupuje právě některé z těchto bank a nákupy financuje prodejem Netflixu. Jde tak proti trendu na trhu a takový „antimomentum“ přístup podle jeho slov sleduje obecně.

Ve finančním odvětví přitom podle něj již dlouho platí, že „větší je lepší“. Větší banky jsou totiž efektivnější a mají ekonomickou výhodu, která se projevuje ve vyšší ziskovosti, nižším riziku, nebo schopnosti nabízet více služeb svým klientům. Menší banky „jsou obecně v pozici, kdy musí více riskovat“.

Oakmark Funds mimo jiné vlastní akcie společností Alphabet, KKR, Oracle, Amazon, Meta, Wells Fargo, Citi, či Charles Schwab. Ten je podle investora velmi efektivní firmou, která je schopna svým klientům „dávat stále více věcí zadarmo“. K tomu „není drahý ani v porovnání se současnými nižšími zisky“.

 

Čtěte více:

Dluhopisové trhy počítají s recesí, ty akciové ani náhodou
18.04.2023 15:50
Zatímco třeba Mike Wilson z Morgan Stanley dál hovoří o cyklickém medv...
Ján Hladký k výsledkové sezóně: Vysoké valuace dávají prostor pro negativní překvapení. Lze najít ale i kvalitní tituly
17.04.2023 17:49
„Banky začaly výsledkovou sezónu na jedničku,“ uvádí v rozhovoru analy...
Komentář analytika: Nový seriál Netflixu zvaný profitabilita
19.04.2023 9:57
Netflix včera nabídl rozumnou sadu čísel, která pozitivně překvapila h...
Komentář analytika: Vlna zlevňování poslala marže Tesly dolů, dodávky ale velice slušné
20.04.2023 17:19
Tržby vyrostly meziročně o necelých 25 % na 23,3 mld. USD, čímž se př...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data