Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Úspěch Muskova „beznadějného“ podniku a další obrat na tru s ojetinami

Perly týdne: Úspěch Muskova „beznadějného“ podniku a další obrat na tru s ojetinami

19.05.2023 13:16
Autor: Redakce, Patria.cz

JPMorgan poukazuje na značnou asymetrii v reakcích akciového trhu na pozitivní a negativní zisková očekávání. Bob Doll na Bloombergu hovořil o důsledcích zvedání sazeb a Elon Musk se v obsáhlém rozhovoru pro CNBC rozpovídal o z počátku „beznadějné“ OpenAI a dalších tématech, včetně cenové politiky Tesly.

Muskův beznadějný podnik: Elon Musk hovořil na CNBC o tom, že za vznikem projektu OpenAI stojí právě on. Podle něj byl rozvoj umělé inteligence koncentrován zejména ve společnosti Google, která měla k dispozici nejvíce zdrojů, včetně odborníků na tuto technologii. Vedení Googlu přitom podle Muska přistupovalo lehkovážně k některým otázkám týkajícím se umělé inteligence. On sám tak chtěl vytvořit organizaci, která by byla opakem Googlu v tom smyslu, že by byla nezisková. Protože snaha o dosažení zisků může být v některých situacích „nebezpečná“. Výsledkem byl vznik neziskové OpenAI.

Musk se podle svých slov ale na počátku domníval, že konkurovat Googlu bude pro nově vzniklý subjekt příliš těžké a jde vlastně o „beznadějný podnik“. Následné změny v OpenAI pak Musk přirovnal k tomu, když by vznikla nezisková organizace na ochranu amazonských pralesů. A pak by se přeměnila na těžební společnost, která se snaží dosahovat co nejvyšších zisklů těžbou dřeva. „To není úplně to, na co jsem jim dal peníze“, dodal Musk.

Musk se domnívá, že pokud by postup OpenAI byl v pořádku, mohly by takhle zakládat firmy všichni. Tedy nejdříve začít fungovat jako nezisková organizace a pak se případně přeměnit na ziskovou. Podle něj také není jasné, jaký je nyní přesný vztah mezi OpenAI a Microsoftem. Tudíž ani není jasné, kdy by měl být zodpovědný za umělou inteligenci, kterou OpenAI vytváří. Podle Muska přitom může mít Micrososft v celém podniku a spolupráci mnohem větší vliv, než tvrdí OpenAI.

Musk byl v obsáhlém rozhovoru tázán i na vývoj v ekonomice. Politika Fedu se podle něj dá vnímat jako brzda celé ekonomiky. Americká centrální banka přitom podle Muska reaguje s přílišným zpožděním. Dělo se tak ve vztahu k rostoucí inflaci a nyní se tak děje opět, ovšem v opačném směru. Hovor se pak stočil k poptávce po vozech Tesly a její cenové politice.  K tomu její šéf řekl, že firma má okamžitá data o tom, jak se vyvíjí objednávky. Nechce sice reagovat přehnaně na krátkodobé výkyvy, ale podle Muska reaguje flexibilně na poptávku tím, že upravuje ceny elektromobilů. Na počátku roku tak ceny snižovala i proto, že leden je tradičně velmi slabým měsícem. Nyní ale došlo opět k růstu cen.

Musk k cenové politice Tesly nakonec dodal, že k poměrně výrazným úpravám cen dochází u řady automobilek. Ty ale jdou přes tzv. MSRP, tedy výrobcem doporučované maloobchodní ceny. Ty přitom nejsou tak transparentní a diskutované jako ceny Tesly, o kterých se tak podle Muska nyní hovoří více, než je tomu u jiných firem v odvětví.

Ceny ojetin zase prudce nahoru: Jedním z nejsledovanějších trhů je od roku 2020 ten s ojetými automobily. V USA a dalších zemích se na něm plně projevily tenze ve výrobních řetězcích a nedostatek vozů vedl k prudkému růst cen těch ojetých. Nomura v následujícím grafu popisuje konkrétní vývoj ve Spojených státech a to na základě indexu cen ojetých vozů a indexu JDPower:

1

Zdroj: Twitter

Na podzim minulého roku začaly ceny ojetých vozů podle zmíněných indexů meziměsíčně klesat, vývoj se ale začal opět obracet v únoru letošního roku a nyní ceny opět znatelně rostou.

Hlavně nepodstřelit očekávání: JPMorgan ukazuje, jak akcie na americkém trhu reagují na pozitivní a negativní zisková překvapení během čtvrtletních zveřejňování výsledků. Pokud firmy nedosáhnou na očekávání, trh během jednoho dne reaguje obvykle mnohem citlivěji, než když firmy očekávání překonají:

2

Zdroj: Twitter

V prvním čtvrtletí letošního roku byl medián oslabení po negativním překvapení -2,4 %, zatímco společnosti překonávající očekávání byly odměněny jen 0,3 % růstem cen svých akcií (opět medián).

Vyšší sazby mají své důsledky: Bob Doll z Crossmark Global hovořil na Bloombergu o tom, že růst sazeb z nuly na současné úrovně „má své důsledky“. Ty se projevují v bankovním systému i v celé ekonomice. Tento druhý efekt přitom podle investora ještě bude pokračovat. On sám pozorně sleduje vývoj ziskovosti obchodovaných firem. Ta v druhém čtvrtletí dopadla lépe, než se čekalo. Nicméně odhady analytiků pro celý rok to nezvedlo, což ukazuje na obavy z vývoje v druhé polovině roku. A podle Dolla „jsou celoroční odhady pravděpodobně stále trochu vysoko“.

Investor hovořil i o tom, že současné PE u 19 by bylo ospravedlněno pouze hodně dobrým vývojem v ekonomice. Indikátory jako je vývoj peněžní nabídky, či inverze výnosové křivky ale ukazují spíše na ochlazení. Není ale jasné, jaké bude zpoždění mezi zvedáním sazeb a jejich plným efektem.

 

Čtěte více:

čnBlog: Inflace klesá – průběžné vyhodnocení dezinflačního procesu v Česku
19.05.2023 7:09
"Blogový příspěvek navazuje na přednášku guvernéra Aleše Michla na VŠE...
Trhům vládne sázka na uklidnění kolem amerických dluhů. Futures míří výše. Kapitalizace ČEZ minus 50 miliard korun
19.05.2023 8:57
Futures pro hlavní evropské akciové indexy míří svorně výše. Důvod je ...
Rozbřesk: Řecko from zero to hero a dohoda o zvýšení dluhového stropu v USA je blízko
19.05.2023 9:09
Před více než deseti lety se řecká ekonomika dostala na pomyslné dno. ...
Stratég Bank of America: Americké akcie dosáhly úrovní na prodej, AI utvořila bublinu
19.05.2023 11:07
Téma umělé inteligence (AI) a obecně technologie utvořily novou bublin...
Růst akcií nekončí, DAX na úrovni historického maxima
19.05.2023 11:24
Akciové trhy najely na optimistickou dráhu, ve které se drží také běhe...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.