Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Sázky na červnové zvýšení sazeb Fedu zvolna rostou

Rozbřesk: Sázky na červnové zvýšení sazeb Fedu zvolna rostou

24.05.2023 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Úrokové sazby ve vyspělých zemích se pomalu přibližují k hodnotám, na kterých jsme je viděli před bankovní mini-krizí ve USA a před nuceným převzetím švýcarské banky Credit Suisse. Na obě události trhy pomalu zapomínají a vedle debaty o dluhovém stropu v USA se pozornost upíná na inflační a konjukturální data. Ta zůstávají relativně silná a tak se se pečlivě naslouchá komunikaci klíčových centrálních bank - Fedu a ECB.

Zatímco v případě Evropské centrální banky je další krok celkem jasný (zvýšení úroků o +25bps), tak v případě Fedu narůstá nejistota jak červnové zasedání FOMC dopadne. Pár týdnů zpátky se zdálo být téměř jisté, že Fed si v cyklu zvyšování sazeb udělá pauzu, která fakticky bude znamenat, že květnové zvýšení úroků bylo v tomto cyklu posledním. Nicméně nárůst dlouhodobých inflačních očekávání u amerických domácností a silná data z trhu práce tento scénář zrelativizovala, přičemž aktuální pozici vedení Fedu nevyjasnila ani poslední série vystoupení amerických centrálních bankéřů v čele s Jay Powellem.

Šéf Fedu však ve své týden staré řeči upozornil na jednu důležitou hádanku, která Fedu aktuálně komplikuje kalibraci měnové politiky. Konkrétně jde o utažení úvěrových standardů, které může vyvolat dodatečný šok v podobě dramatického zpomalení úvěrové aktivity. Podíváme-li se na vývoj bankovních úvěrů, tak v některých segmentech (úvěry podnikům a na komerční nemovitosti, spotřební půjčky na automobily) již skutečně již pozorujeme viditelný propad. Stejnou řečí však hovoří i průzkum mezi úvěrovými manažery u amerických bank z něhož je patrné, že úvěrové standardy jsou v USA se již utáhly na úrovně pozorované jenom obdobích recesí či vážnějších problémů v americkém finančním sektoru. Rébus, který Powell & spol. aktuálně řeší tedy spočívá v tom odhadnout, jak moc zpřísnění úvěrových standardů dodatečně utáhne měnovou politiku a tím zpomalí poptávku v ekonomice.

Naše modely (a brzy k tomu vydáme speciální analýzu) nám říkají, že úvěrový šok se v podstatě rovná jednomu dodatečnému zvýšení sazeb o +25 bazických bodů. V podstatě k podobnému závěru dospěli i někteří členové vedení Fedu. Jinak řečeno banky již místo Fedu část restrikce dodatečně aplikovaly. Zdali to bude Fedu stačit se dozvíme až v polovině června. Do té doby budou mít Powell a jeho družina možnost si prozkoumat nejen řadu důležitých makro dat (v čele s inflací za květem), ale také finančních údajů v čele s vývojem úvěrů a depozit v bankovním systému.

A právě klesající depozita, resp. úvěry se spolu s nižší květnovou inflací mohu stát klíčovými fundamentálním argumenty pro rozhodnutí ponechat sazby na stávající úrovni (5,0-5,25 %). Dodejme, že pod pokličku debaty probíhající uvnitř Fedu na toto téma nám možná nechá nahlédnout podrobný zápis z posledního jednání Fedu zveřejněný již dnes večer. 


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se během včerejší obchodní seance držela na svém a setrvává v těsné blízkosti 23,70 EUR/CZK. Tuzemské měně chybí zásadnější impuls k posunu jedním, či druhým směrem, přičemž tím nebylo ani včerejší snížení úrokových sazeb maďarskou centrální bankou. Koruna bude dále sledovat především vývoj v USA, resp. vyjednávání o navýšení dluhového stropu a s tím spojený nárůst averze k riziku.

Eurodolar

Jednání o navýšení dluhového stropu v USA uvízla na mrtvém bodě a data za podnikatelské nálady na obou stranách Atlantiku příliš nepřesvědčila. Výsledkem jsou další body pro dolar, který je zjevně podporován rostoucími úrokovými sazbami na krátkém konci výnosové křivky (tržní pravděpodobnost zvýšení sazeb ze strany Fedu v červnu vzrostla nad 30 %).
Trh bude i dnes sledovat jednání o dluhovém stropu v USA, přičemž ve hře budou i další události jako např. nová čísla za německou podnikatelskou náladu či večer podrobný zápis z posledního zasedání Fedu.

Regionální Forex

Maďarská centrální banka včera snížila jednu ze svých oficiálních úrokových sazeb (jednodenní depo) z 18 % na 17 %, přičemž naznačila, že v procesu uvolňování měnové politiky bude pokračovat i v následujících měsících. MNB totiž hodlá postupně snižovat sazbu, kterou včera snížila až na úroveň hlavní základní sazby, jež se aktuálně nachází na úrovni 13 %. Uvidíme jak se MNB bude tento záměr dařit v situaci, když míra inflace je v Maďarsku vysoko na 20 % a okolní centrální banky maji tendenci úrokové sazby spíše zvyšovat.

 

Čtěte více:

Nasdaq 100 oslabil o 1,3 %, Pfizer +2,31 %
23.05.2023 22:08
Úterní obchodní seance na zámořských trzích byla obohacena o pravideln...
Netflix zavádí v některých zemích poplatek za sdílení přístupu mimo domácnost
24.05.2023 8:08
Streamovací služba Netlix oznámila, že uživatelé v některých zemích bu...
Skupině Colt CZ v prvním čtvrtletí meziročně klesly výnosy, prodala méně zbraní
24.05.2023 8:47
Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první letošní čtvrtletí ...
Výsledky zveřejnil Colt, Evropa zahájí negativně. Od 10:00 sledujte pořad s Tomášem Holubem živě na patria.cz
24.05.2023 8:55
Evropské akciové trhy zahájí středeční obchodování poklesem, panevrops...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university