Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Prezident Pavel apeluje na přijetí eura. Je Česko připraveno?

Rozbřesk: Prezident Pavel apeluje na přijetí eura. Je Česko připraveno?

03.01.2024 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Prezident Petr Pavel ve vzácné shodě se svým předchůdcem české vládě naznačil, že by měla vážně uvažovat nad přijetím eura. “Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění závazku přijmout euro dovedou“, řekl prezident ve svém novoročním projevu.

Na první pohled je tu několik argumentů, které dávají prezidentovi za pravdu. Česká ekonomika je dlouhodobě velmi těsně obchodně i vlastnicky propojená s eurozónou a míra propojenosti v posledních krizových letech spíše vzrostla (i když možná jen dočasně). Navíc v důsledku vyššího úrokového diferenciálu narostl objem eurových úvěrů. Podíl eurových úvěrů se dostal mezi nefinančními podniky na hodnoty okolo 50 % a ve zpracovatelském průmyslu dokonce přes 60 %.

Na druhé straně ovšem vzhledem k euru přetrvává řada rizik (i podle poslední analýzy stupně ekonomické sladěnosti z dílny ČNB). Hlavním rizikem je nedokončený proces ekonomické konvergence k eurozóně (cenový, mzdový). Přirozeně vyšší míry inflace by mohly udržovat reálné úrokové sazby v Česku nepřiměřeně nízko. A s tím souvisí i druhý problém - poměrně nízká strukturální podobnost české ekonomiky daná nadměrným podílem průmyslu na HDP. Česko se strukturálně podobá spíše Německu než průměru eurozóny. A potíž je v tom, že v poslední dekádě ECB “šila” měnovou politiku na míru spíše evropskému ”jihu” nebo evropskému “průměru” než Německu. I když transmise české měnové politiky není ideální (vzhledem k zmíněné euroizaci), vyšší úrokové sazby i aktivní použití devizových rezerv dávaly v českém vyšším inflačním prostředí v uplynulých letech hluboký smysl.

Vyhodnocení plusů a mínusů eura se tak ve skutečnosti nijak dramaticky nemění (když pomineme oficiální kritéria, která aktuálně Česko nesplňuje, ale při troše snahy by s nimi neměl být velký problém). Stále proti sobě stojí mikro-ekonomické přínosy na straně exportně orientovaného byznysu a makroekonomická rizika vyplývající ze strukturální nesladěnosti a nedokončené konvergence. Rozhodnutí o vstupu/nevstupu bude politické a většina ideologicky nevyhraněných ekonomů nakonec v debatách přiznává, že česká ekonomika může stejně dobře prosperovat bez eura i s eurem.

Problém je možná jinde. Český stát má (jak ukázala zkušenost pandemie a energetické krize) velmi omezenou schopnost řešit více komplexních problémů dohromady. A pro konkurenceschopnost české ekonomiky jsou bezesporu daleko důležitější témata než euro - například urychlení stavebního řízení, efektivnější čerpání evropských fondů, snížení velkých rozdílů v kvalitě vzdělání nebo skutečně trvalé snížení strukturálního salda veřejných financí. Projekt euro může státní aparát vyčerpat, od “skutečných” problémů odvést pozornost a vytvořit zdání, že politici jednotnou měnou automaticky “vyřeší vše”.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna zůstává v novém roce v defenzivě a pohybuje se pod 24,70 EUR/CZK. Na vině je především horší nálada na globálních akciových trzích a silnější americký dolar. Nepomohly ani slabší výsledky u indexu nákupních manažerů v průmyslu - znepokojující jsou především setrvalé slabé výsledky zahraničních nových zakázek.

Eurodolar
Riziková aktiva odstartovala nový rok s trochu horší náladou, která přiživila plošný nárůst úrokových sazeb, což eurodolar stlačilo zpět pod 1,10.
Dnes se již dostanou do hry první důležitá makrodata v tomto roce. Kromě amerického indexu podnikatelské nálady v průmyslu (ISM), budou ostře sledované i nově otevřené pracovní pozice a večer také podrobný zápis z prosincového zasedání Fedu. Půjde tedy o pestrý koktejl amerických událostí s těžko odhadnutelným dopadem na trh (více ke krátkodobému výhledu na EUR/USD dnes vydaná FX Strategie).


Čtěte více:

Investiční výhled 2024: Měkké nebo tvrdé přistání? Co čekat od akcií, dluhopisů, měn i komodit - rozcestník
30.12.2023 6:00
Americká ekonomika zůstává prozatím odolná, inflace přesto normalizuj...
ČSOB Index očekávání firem: V příštím roce čekají podniky inflaci nad pěti procenty
28.12.2023 10:00
Firmy a podnikatelé se domnívají, že vyšší inflace zůstane v české ek...
Globální hodnota fúzí a akvizic letos sestoupila pod tři biliony dolarů
28.12.2023 13:56
Celosvětová hodnota fúzí a akvizicí letos poprvé od roku 2013 sestoupi...
ČNB: Dluhy českých domácností u bank v listopadu stouply na 2,244 bilionu Kč
29.12.2023 12:27
Dluhy domácností v Česku u bank letos v listopadu meziměsíčně stouply ...
Rozbřesk: Co přinese rok 2024 v Česku? Nižší inflaci a návrat k růstu
02.01.2024 9:07
Pojďme na startu nového roku začít optimisticky. V mnoha ohledech čeká...
Týdenní výhled: Rok startuje várkou nových makrodat, bezpečnostní hrozby zvyšuje Írán
02.01.2024 12:45
Do nového roku hlavní trhy vstupují na vysokých úrovních a pozitivně n...

Váš názor
  • euro už máme
    04.01.2024 10:54

    bo naše ekonomika je na eurozoně závislá, jen si český Pepík stále myslí, že česká michlena je něco extra, dávno je to jen pocit a Pepík si za ten pocit připlácí na všem co se dováží a platí fx výpalné bankám při každé cestě ven nebo nákupu impor.zboží, ale ten pocit, že do toho nemůžeme mluvit je k nezaplacení že ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    04.01.2024 10:36

    Proč vstupovat do spolku, kde je průměrné zadlužení zemí 2x vyšší než má ČR? to by se jim líbilo ředit nezodpovědný jih (nerad bych přecenil naši důležitost). A možná, než budeme připraveni my, euro bude ohrožené další krizí....
    _RaS_
  •  
    03.01.2024 14:38

    Neuvažovali náhodou nedávno němci o návratu k marce,? Nemluvilo se o dvourychlostní evropě?. Když se zjistilo,že řekové podvádí? Že neměli ani v eurozóně být? Baba Merkel to srovnala,protože německé zájmy... a jejich turisti.
    kočák
  •  
    03.01.2024 14:31

    Švédsko je členem EU od roku 1995. Euro řešili referendem, které k nelibosti Bruselu dalo zelenou švédské koruně. Až se současná říše přežije, získají Švédové bonusem jednodušší budoucnost.
    kat
    •  
      03.01.2024 19:50

      A v Česku jako obvykle se lidí nikdo na nic neptá. Voliči jsou zde dobří pouze k tomu, aby umožnili po celé volební období rozežraným politikům mlaskat u koryt. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-top-09-nejzazsi-termin-pro-prijeti-eura-je-rok-2030-ods-opomiji-vyhody-242919#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=GAnuBeSQThO-202401031839&dop_id=242919&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
      kat
      •  
        04.01.2024 10:30

        na to si právě lidi volí poslance a vlády, aby nemuseli řídit stát sami. Toť podstata demokracie v praxi už od starověku. Lesson one, občanská nauka, základní škola, pane učiteli.
        Orangutan
        •  
          04.01.2024 10:42

          A tobě se líbí, jak řídí Fiala a spol. tuto zemi? Čím konkrétně si tvoji důvěru získávají?
          kat
  • Euro
    03.01.2024 11:43

    tady už dávno mělo být. Kecy o sladěnosti ekonomiky si nechte... Pobaltí, Slovensko a Chorvatsko se Vám smějí, až se za břicho popadají.
    Nemira
    • Re: Euro
      03.01.2024 15:12

      Slovensko nemá moc důvodů se smát. A i kdyby mělo, pak se přestane smát až se jejich trh se státními dluhopisy dostane do potíží a ECB se na ně vykálí stejně jako se vykálela na Řecko... Pak teprve zjistí, že jim reálně vládnou EU byrokrati a nikoliv jejich vláda. A nebude to hezké. ČR se musí držet koruny zuby nehty...
      Richard Fuld
      •  
        04.01.2024 10:26

        souhlasím ___pokud bude na Slovensku_i po dalších volbách__u moci Fico (nebo se opět dostane do vlády v dalších volbách__Matovič = ten je v oblasti financí ještě větší populista !) , tak..Slovensko bude__za 10 let ve stejné situaci__jak bylo Řecko v letech 2011/2012
        SFX
    • Re: Euro
      03.01.2024 13:43

      Občané ČR se ohledně své životní úrovně dosud mohou smát Pobaltí, Slavensku a Chorvatsku. Rétorika na přijetí eura pochází z byznysu a to převážně z velkého byznysu. Pochopitelně, Kaufland, Lidl a Škchóda fauvé na tom zájem mají. Argumenty o tom, jak be euro zabránila nejvyšší inflaci vČR jsou liché. Ta je způsobena národně destruktivní energetickou politikou vlády a částečně i nárůstem schodku HDP během kovidu.
      Ullsperger
      • Ullsperger
        03.01.2024 15:21

        To by museli vládnout v celé střední Evropě, že..
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.