Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BBC: Ruská ekonomika dlouho nevydrží, ale letošní rok může zvládnout

BBC: Ruská ekonomika dlouho nevydrží, ale letošní rok může zvládnout

12.02.2024 12:05
Autor: ČTK

V březnu 2022 se ruský rubl zhroutil, hodnota akcií Gazpromu a Sberbanky na londýnské burze klesla o 97 procent a v Moskvě se tvořily fronty před bankomaty. Jachty oligarchů, jejich fotbalové kluby, paláce a dokonce kreditní karty byly zabaveny. Rusko se dostalo do vážné recese. Takové byly první důsledky opatření, která Západ přijal po ruském vpádu na Ukrajinu. Základem bylo zabavení devizových rezerv ruského státu, zejména bezprecedentní zmrazení rezerv ruské centrální banky ve výši 300 miliard dolarů, napsal ekonomický komentátor BBC Faisal Islam.

Západní státy se pečlivě vyhýbaly výrazům typu "hospodářská válka", ale v praxi to vypadalo jako otevření finanční fronty proti Kremlu. To je lepší než přímá konfrontace mezi jadernými velmocemi. Uběhly skoro dva roky a ekonomické pozadí událostí se výrazně změnilo.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem během svých monologů slavnostně prohlásil, že ruská ekonomika nyní roste nejrychleji v Evropě.

Mezinárodní měnový fond minulý týden připustil odolnost ruské ekonomiky, když zvýšil předpověď jejího růstu v letošním roce z 1,1 na 2,6 procenta. A podle údajů MMF loni ruská ekonomika rostla rychleji než ekonomiky zemí G7 a poroste rychleji i letos.

Nejsou to jen čísla. Rusko dokázalo zmobilizovat svou ekonomiku, postavilo ji do služeb války, zejména při budování obranných linií na východě a jihu Ukrajiny. Výsledkem je stagnace pohybu fronty a očekávání, že patová situace přetrvá i v letošním roce.

Západní vůdci vysvětlují, že takový ekonomický model je naprosto neživotaschopný ve střednědobé perspektivě. Ale otázka zní, jak dlouho to může vydržet.

Rusko přešlo na zmobilizovanou ekonomiku válečného období. Stát vynakládá na válku rekordní částky za celé období od rozpadu Sovětského svazu. Výdaje na armádu a tajné služby pohlcují 40 procent ruského rozpočtu. Sociální výdaje byly seškrtány, aby se uvolnily peníze na výrobu tanků, raket a stavbu opevnění na okupované části Ukrajiny.

Bez ohledu na západní sankce proti ruskému ropného a plynárenskému průmyslu příjmy z prodeje těchto surovin nadále přitékají do státní pokladny. Tankery nyní plují hlavně do Indie a Číny a za jejich náklad se platí častěji v jüanech než dolarech.

Těžba ropy v Rusku se drží na úrovni 9,5 milionu barelů denně, což je jen o něco méně než před válkou. Rusko nalezlo způsob, jak obcházet sankce, když si koupilo utajenou flotilu složenou ze stovek tankerů.

Minulý týden ruské ministerstvo financí ohlásilo, že příjmy z prodeje uhlovodíkových paliv letos v lednu předstihly příjmy z předválečného ledna 2022. Přítok deviz z prodeje ropy, plynu a diamantů pomohl snížit i tlak na rubl.

Vůdci světových velmocí tvrdí, že ekonomika takto nemůže dlouhodobě fungovat, ale přiznávají krátkodobý efekt. "Rok 2024 bude pro Putina mnohem pozitivnější, než jsme čekali. Dokázal reorganizovat průmysl efektivněji, než jsme předpokládali," prohlásil jeden z nich.

Ale tento model hospodářského růstu silně zvýšil závislost Moskvy na příjmech z prodeje ropy, na Číně a neproduktivních válečných výdajích. Růst hrubého domácího produktu (HDP), odrážející se ve statistikách, zajišťuje výroba tanků a nábojů, které se následně ničí v Donbasu, a to sotva lze pokládat za produktivní vynakládání prostředků. Souběžně Rusko zažívá útěk mozků - ze země utíkají nejtalentovanější občané.

Strategií Západu nebylo dostat ruskou ekonomiku do stavu obklíčení, ale hrou na kočku a myš omezit přístup k technologiím, zvýšit náklady, omezit příjmy, a tak z konfliktu udělat dlouhodobě neúnosnou zátěž.

"Ať Rusko raději utrácí peníze za tankery než za tanky," řekl mi jeden z amerických představitelů. Na ropném trhu bylo cílem Západu omezit příjmy Ruska z vývozu, následně vynakládané na válku, a ne kupříkladu pokusit se zabránit Indii v nákupech ruské ropy.

Ale přinejmenším celý letošní rok může ruská ekonomika vydržet - a prodloužit stagnaci na frontách. Kreml přitom svou strategii zjevně postavil na naději, že se mu podaří vydržet a dočkat se výměny prezidenta USA a snížení západní pomoci Ukrajině. Proto se teď pozornost znovu upnula na stamiliardy ruských aktiv zmrazených na počátku války.

"Jestli svět má k dispozici oněch 300 miliard dolarů, proč je nezprovoznit," řekl mi v lednu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Je přesvědčen, že tyto peníze by měly být věnovány na obnovu Ukrajiny.

Britští ministři financí a zahraničí Jeremy Hunt a David Cameron tuto myšlenku podporují. "Využít tyto peníze hned teď bude jako splacení ruských reparací předem," řekl Cameron. "Pomůžeme Ukrajině a současně ušetříme peníze daňových poplatníků na Západě," dodal.

Vůdci zemí G7 požádali své centrální banky, aby vyhodnotily technické a právní otázky. Ústřední banky podle všeho mají pochyby. Zvykly si na nezávislost na vládách a na to, že jsou uchráněny účasti na podobných akcích. Nicméně i tak Západ vypracovává plán, jak předat Ukrajině desítky miliard z ruských aktiv nebo úroky z nich, pokud by se investovaly.

Ale je to příliš delikátní otázka. Pokud budou ruská aktiva odebrána takovým způsobem, co si pomyslí ostatní země, například státy Perského zálivu, Afriky či Střední Asie, o bezpečí svých rezerv v západních centrálních bankách? Tato spojení jsou součástí hlavních tepen globálních financí, kterými denně proudí stovky miliard dolarů vyplacených za energetické suroviny.

Putin určitě chce ukázat, že alternativou se stává Čína, pokud ne pro západní svět, tak přinejmenším pro rozvíjející se ekonomiky. Kromě toho Rusové slibují, že zažalují jakékoliv zabavení majetku a zabaví majetek západních společností zmrazený v ruských bankách.

Celkově je obraz této bitvy o ruskou ekonomiku důležitý pro pochopení toho, kam směřuje válka i světová ekonomika.

Ruská ekonomika, přenastavená na válečné koleje, dlouhodobě nevydrží, ale už umožnila Kremlu získat nějaký čas. Poté, co Rusko předvedlo tuto nečekanou odolnost, se Západ chystá zvýšit sázky. Na podobě této finanční eskalace závisí následky, které půjdou daleko za hranice Ruska a Ukrajiny.


Čtěte více:

Jednání o prodeji aktiv GasNet se protahují, bitcoin míří za nejdelší sérií růstu za více než rok a evropské futures jsou zelené
12.02.2024 8:44
Jednání o prodeji aktiv GasNet se protahují. Bitcoin míří na nejdelší ...
Bloomberg: Dny Německa jakožto průmyslové supervelmoci se možná chýlí ke konci
12.02.2024 8:46
Produkce německého zpracovatelského průmyslu vykazuje od roku 2017 ses...
Rozbřesk: Prognóza ČNB mezi nejpesimističtějšími na trhu. Bude mít opět pravdu a koruna před dalšími ztrátami?
12.02.2024 9:02
Prognóza České národní banky opět patří k těm nejpesimističtějším na t...
JPMorgan: Růst ziskovosti má svůj limit. Prostředí bude ale stabilní a akcie mohou mířit výš
12.02.2024 11:34
David Kelly z JPMorgan Asset Management podle svých slov pamatuje, kdy...

Váš názor
  • zatiaľ to vyzerá tak
    15.02.2024 11:11

    že v tom článku treba obráťiť svetové strany,zameniť názvy krajín a bude to sedieť.Zaťiaľ je to USA ,ktoré majú dlh cez 30bil.zaťiaľ je to EU,ktorá má dlh cez 85%HDP,zaťiaľ je to EU,kde štrajkujú poľnohospodári,rybári,piloti,železničiari,a iní,kde sa rúca ekonomika Nemecka,tí ostatní (juh,francúzsko)už dávno skrachovali,len ich drží nad vodou politika ECB.Euro za 25r.stratilo 88%svojej hodnoty.ANI JEDEN JEDINÝ štát "vyspelého" západu nemá ekonomiku ani peniaze na to aby viedol 2 r.vojnu takého veľkého rozsahu.Nemajú zbrane,ani peniaze.EU je pred bankrotom a aj mesačná vojna by ju položila na lopatky
    Čierne Krušovice 12°
    • Re: zatiaľ to vyzerá tak
      15.02.2024 12:05

      rusko nemôže byť zadlžené, pretože mu nikto nepožičia a je len otázkou času, kedy zbankrotuje. Ak cena ropy a plynu ešte viac klesne a zostane dlhšie nízka, ich vojnová ekonomika s veľkou časťou HDP okamžite zničenou na fronte nevydrží ani päť rokov.
      al321
    • Re: zatiaľ to vyzerá tak
      15.02.2024 11:53

      Se divím, že ty lidi nestíhají do Ruska nebo Číny. Nebo so SA, Dubaje, Indonésie...tam jsou na tom přeci mnohem lépe.
      hudis
  •  
    15.02.2024 11:08

    Jééé slet hnědých noků. To yas bude ve fórech nablito.
    Myš
  •  
    15.02.2024 11:02

    Samozrejme, ze Ruska ekononika nemuze vydrzet. Nejde o to jestli vydrzi, ale kdy zkrachuje a to bude za dlouho.. CCCP mel mnohem vice prostredku (taky byl mnohonasobne vetsi) a stejne to ekonomicky neustal. Jen to trvalo 50 let.
    KyberNet
  • A teraz tú o Červenej Karkulke
    15.02.2024 10:53

    To ako Rusko krachuje ,počúvame už cez 25 r.Niečo nové sa nedá vymyslieť?
    Čierne Krušovice 12°
  •  
    13.02.2024 17:29

    Ten Zelensky taky kupuje kde co. Byty a domy v Dubaji, Itálii, Paříži, USA...ale link nikdo nehodí. Pokaždé si to člověk musí dohledat sám.
    hudis
    • Medvečuk
      13.02.2024 17:35

      opis wiki..e zakladatelem a vůdcem proruské nevládní neziskové organizace Ukrajinský výběr a politikem za stranu Opoziční platforma – Pro život, za kterou byl v parlamentních volbách v roce 2019 zvolen do ukrajinského parlamentu. Dne 11. května 2021 byl obviněn ze zrady a drancování na anektovaném Krymu, následně byl od 13. května 2021 v domácím vězení. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 své domácí vězení opustil, ale 12. dubna jej zadržela Služba bezpečnosti Ukrajiny.[2] 22. září 2022 bylo oznámeno, že byl vyměněn do Ruska za válečné zajatce – mj. mariupolské obránce Azovstalu.[
      Velkamedvědice
      • Re: Medvečuk
        13.02.2024 20:25

        Já vím od Medvecukovi. On měl být ten, který měl vládnout na dobyte Ukrajině.
        hudis
  • Kouknete
    13.02.2024 16:34

    Se na zadlužení USA a EU. Porovnejte s dluhem RF a máte jasno kdo to může a nemůže utáhnout. Jenom otázka času. Financování války na ua je nesmysl. Mimochodem zelensky si koupil za 16.9M$ apartmán 600m2 v Dubaji. Poplacejme se po ramenech jak jsme mu s tím finančně pomohli. Link si najdete u Viktora medvedchuka na jeho partajnim webu.
    vikeza
    • Re: Kouknete
      13.02.2024 17:32

      Rusko nemá dluhy, protože mu nikdo nepůjčí. A ekonomiku přebudovalo na válečnou. USa si v podstatě může dělat dluhy do nekonečna, ale stejně jako postupně Evropa, je přestane bavit pomáhat, zvláště kvůli nenažraným sobcům ze řady voličů a Ukrajinu odepíšou. Rusští zm.di, kterým je jedno, kolik rusů obětujíA nezáviď. Měl prachy dávno před válkou. Rusští zm.di, kterým je jedno, kolik rusů obětují získají dvacet procent cizí země za potlesku českých kolabotrantů. ten šrot, co jsme Ukrajině dodávali a vyčistili sklady na tom nic nezmění. A pak se zase budeme divit, u dalších Vrbětic. Každopádně ke cti Ukrajinců slouží, že původní armádu, co měla Ukrajinu za týden zlikvidovat, zlikvidovali oni. Bohužel psychopat má nekonečně mnoho lidského materiálu, zvláště ze zemí mimo Rusko.
      Velkamedvědice
      • Som zvedavý či to
        15.02.2024 10:56

        tým zm.dom povieš do očí,až ti zaklopú na dvere
        Čierne Krušovice 12°
      •  
        14.02.2024 7:14

        Jen bych poznamenal, že Putin likviduje menšiny. Etnických Rusů až tolik nepadne.
        hudis
    • Re: Kouknete
      13.02.2024 17:21

      Tak zhroucení USA předpovídají sovětští soudruzi každý rok už od roku 1945 a ono furt nic. Zatímco jim se ta ekonomika od té doby už několikrát sesypala. Takže v tomhle směru bych byl docela v klidu.
      al321
  • pokud něco tvrdí Britové,
    13.02.2024 7:50

    tak to je dozajista pravda pravdoucí. Jen se musím smát těm neustálým jistým předpovědím. "Zhroutí se příští rok, jejda! Nezhroutila! Tak to se musí zhroutit další příští rok ... a jejda! Zase se nezhroutila ... :D :D :D
    keksa
    • Re: pokud něco tvrdí Britové,
      13.02.2024 15:53

      To je sranda několik set tisíc mrtvých
      Velkamedvědice
      •  
        14.02.2024 7:01

        já se přece nesměju těm chudákům, co je zabila válka ale těm expertům z Londýnstánu, co raději nedržej klapačku ...
        keksa
      •  
        13.02.2024 16:40

        Jako v pásmu Gazy. Totok nikoho nesere.
        vikeza
        • Vikéza
          13.02.2024 17:40

          Já proti židům nic nemám. Ty ano?? Byli bezprecedentně napadnuti Hamásem, vraždění mladých u tance , dětí v Kibucu, ciclistů v domech zase nevadí Tobě. ty se vždy přidáš na tu správnou stranu...Hamas velmi dobře věděl, co dělá a že ten nesmysl obyčejní palestincci krutě odnesou. Byl tak sprostý, že i přes Izraelská varování civili lidi obelhával, a´t neodejdou před útokem, že jim nic nehrozí. takže jako obvykle se zastáváš teroristů a brečíš bna špatném hrobě. Teb e oslovuje kultura umučených nahých lidí za jásotu palestinců vozených v tereních autech???
          Velkamedvědice
          • Re: Vikéza
            15.02.2024 11:01

            tí "nevinní" židia sa napáskovali do Palestíny,vyhnali odtiaľ Palestíncov a tých ,ktorí nechceli odísť zavraždili.Až potom začali Palestínci s terorom.Lebo vojensky sa proti židom nemohli rovnať.A pokiaľ mi je známe,tak s terorom začali židia ,hneď po vzniku Izraela a bol to teror proti Angličanom a proti Palestíncom.A až Medzinárodný súd odsúdi Izrael,vy (ČR) budete stáť na strane teroristov.Je to síce terorista,ale náš,dobrý terorista.
            Čierne Krušovice 12°
    • Re: pokud něco tvrdí Britové,
      13.02.2024 11:27

      Obyvatel Moskvy nebo Petrohradu nejspíš nic nepoznaji, ale čím víc na východ, tím víc se válka všude popisuje. A jednou všem lidem dojde trpělivost.
      hudis
      •  
        13.02.2024 16:01

        Myslíš na východ od Moskvy, nebo od Prahy? Jinak v ruských vesnicích, žijí jak před 2.světovou válkou, tam se nic nezmění.
        Duben.
        • a ty si tam bol
          15.02.2024 11:03

          alebo len tliachaš tie pi..ny čo čítaš v dennikun.?
          Čierne Krušovice 12°
        •  
          14.02.2024 7:27

          někde i jako před 1. světovou válkou. Proto se snažili při okupaci Ukrajiny odnýst si aspoň ten keramickej záchod. :-)
          lunatic with snowboard
  • Copak
    12.02.2024 22:40

    asi budou stou válečnou ekonomikou dělat po válce....nesrovnávám ani růstovou základnu
    Velkamedvědice
  • Tak se už konečně domluvte a nedělejte z lidí blbce
    12.02.2024 13:57

    Vzestup ruské ekonomiky ukazuje neefektivnost západních sankcí uvalených na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu. Tvrdí to společnost Amundi, která je největším správcem aktiv v Evropě. Ruská ekonomika podle hlavního investičního manažera firmy Vincenta Mortiera vykáže v roce 2024 třikrát rychlejší růst než ekonomika eurozóny. https://byznys.hn.cz/c1-67269310-zapadni-sankce-uvalene-na-rusko-jsou-neefektivni-ukazuje-to-vzestup-jeho-ekonomiky-tvrdi-amundi
    kat
    • Re: Tak se už konečně domluvte a nedělejte z lidí blbce
      12.02.2024 22:24

      To je válečná ekonomika, něco jako druhoválečné Německo. Spíš nechápu, na co Ukrajinci čekají s ničením ropné infrastruktury Ruska: pár rafinérií místo každodenních útoků na terminály, rafinerie, produktovody...
      Věčnej
  •  
    12.02.2024 13:55

    Banda západních zločinců nemá z čeho vyrábět a ukrajinští kluci již došli. Doufejme, že bude brzy mír, než ty samé chytráky napadne válku rozšířit a obětovat další slovanské národy...
    tikitom
    •  
      12.02.2024 16:03

      Tak Češi moc Slovani nejsou. To už se dávno ví. Máme jen asi 1/3 slovanských genů. Zbytek jsou germánské, keltské, skandinávské, střemořské a další geny. Patříme k západní civilizaci, ne k východní a žádný Putler na tom nic nezmění....
      qwer
      •  
        13.02.2024 11:20

        Tedy češství, jakož i totožná kultura se odvozuje z jazyka. Nejsme-li tedy rasisté ...
        tikitom
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data