Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Český Telecom: ČTÚ začne zkoumat, zda bude regulovat telefonování přes internet

Český Telecom: ČTÚ začne zkoumat, zda bude regulovat telefonování přes internet

28.12.2004 9:20
Autor: 

Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který je domácím regulátorem telekomunikačních služeb, uvedl, že začne zkoumat, zda bude regulovat telefonování přes internet (tzv. voice over IP – VoIP). ČTÚ vyzval nezávislé experty a rovněž Asociaci evropských regulačních úřadů, aby k záležitosti vyjádřili svůj názor. VoIP používají především alternativní telekomunikační operátoři a služba ve srovnání s běžným telefonováním šetří náklady. VoIP představuje jednu z oblastí, která by v budoucnu mohla dále ohrožovat tržby z hlasových služeb Českého Telecomu. Zdroj: Hospodářské noviny.

Podle generálního ředitele Českého Telecomu Gabriela Berdára je otázkou, zda by možné oddělení Eurotelu bylo pro budoucího vlastníka ČT profitabilní. Gabriel Berdár dále řekl, že nový zákon o elektronických komunikacích schválený minulý týden parlamentem nezlepší regulační prostředí v zemi a plně neodpovídá požadavkům EU. Zdroj: Právo.

Tomáš Gatěk, Patria Finance


Váš názor
  • Český Telecom:ČTÚ začne zkoumat, zda bude možné regulovat telefonování přes internet
    16.12.2005 2:11

    Jezstli k tomu dojde vyhodim a zrušim všechny telefony, protože ve světě již mnoho let mají tyto služby zdarma a ted´příde nová zlodějská doba a já se nenechám okrádat radši nic než takový manýry doufám, že nebudu sám.
    Pavel Dremla
  • telecom vs. eurotel
    28.12.2004 13:17

    Už to vidím. Každý poskytovatel Internetu bude monitorovat provoz ve své síti, zda tudy neprochází pakety VoIP z nelicencovaného provozu telekomunikačních služeb. Jak to ovšem bude dělat, pokud ta data budou zašifrovaná, to nevím, ale ona se nějaká cesta najde. Doufám, že experti, kteří se k VoIP budou vyjadřovat, nedoporučí ČTÚ takovou regulaci provádět..... Je to možná škoda pro nás uživatele, že Eurotel je v područí Telecomu. Kdo ví, jak by to dnes vypadalo, kdyby Eurotel měl volnou ruku při stanování cen paušálních tarifů eurotel data nonstop a eurotel data expres? Paradoxní je, že ceny pevného připojení ADSL jsou v podstatě sráženy cenou připojení mobilního, od kterého by každý očekával, že bude spíše nadstandardem. Bohužel VoIP přes GPRS provozovat nelze. Velká odezva (>700ms) a malá rychlost to neumožňují. U CDMA platí skoro to samé (odezva >250ms), ale díky vyšší rychlosti lze trochu použitelné spojení vytvořit (vyzkoušeno se skype.com). Pro individuální VoIP nám tedy zbývá dial-up, WiFi, ADSL a kabel. Dial-up je dostupný všude, ale je zatím časově tarifikován a nebude možné ho použít na trvalé připojení k VoIP službě. WiFi - podle lokality je různá kvalita připojení a nejlevnější ADSL je stále dražší než WiFi použitelné (64kbps) pro VoIP (ale nabízí větší rychlost). Paradoxem je, že WiFi bylo původně určeno jen pro pokrývání budov a pro využití např. v lékařství :-). Navíc WiFi pracuje v nelicencovaném frekvenčním pásmu a hrozí rušení od jiných uživatelů. Kabel mají jen šťastlivci v některých částech velkých měst... Ovšem nezaplatíme jen za internet. Pokud VoIP komunikaci zajišťuje program běžící na počítači celý den, poměrně výrazně se to projeví i v nákladech na spotřebovanou elektrickou energii. Vyhnout se tomu dá pořízením IP telefonu.... Osobně si myslím, že hlasová služba se stane běžnou službou v rámci standardně nabízených, paušálně placených služeb. Operátoři budou muset vymyslet jiný způsob, jak zvětšit zisk, ale nesmí je přitom deptat úřady např. prodejem předražených licencí na 3G mobilní sítě, kterým lehce podusily telekomunikace v celé Evropě. Vždyť vlády jsou takto vlastně i proti sobě!
    mgns
  • Není náhodou to ČTÚ pobočkou Č. Telekomu?
    28.12.2004 10:38

    Ministerstvu informatiky ani nikomu z vládních kruhů evidentně nevadí, že v ČR patří přístup na internet k nejdražším a nejzaostalejším v Evropě. Tak proč tuto problematiku nevyřeší úplně jednoduše tím, že se internet zdraží jednorázově například o 700%? No, proto asi vlastně ta úvaha na závěr. Nebylo by dobré Eurotel oddělovat od Telekomu. Kdyby to totiž nový vlastník udělal, mohl by Český Telelkom pomalu a jistě přístup na interent přestat nabízet. Jsem moc zvědavý, co si počne celá ta mašinérie posluhující zaostalému Českému Telekomu (ČTÚ, ministerstva, ...), jestli se Telekom opravdicky zprivatizuje a oni nebudou mít komu sloužit. Nebo snad nakonec dojde k jakési poloprůhledné privatizaci/neprivatizaci?
    TurboNeko
    • ctu JE PROTI czech TELEKOMU !
      03.01.2005 17:20

      PREJ NECHCE DÁT NEJAKÉ PENÍZE, O KTERE TELEKOM PRISEL PRI ZAVADENI TELEFONU /POVINNEM/ DO KAZDE DIRY. MEL BY STAT DAT TELEKOMU PAR MILIARD KC. JA SU AKCIONAR A VIDIM TO JAKO PRIKIRI PRO CESKY TELEKOM !!
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data