Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tůma: Současné úrokové sazby mohou vydržet i několik měsíců

Tůma: Současné úrokové sazby mohou vydržet i několik měsíců

30.09.2004 16:43
Autor: 

ČNB dnes ponechala úrokové sazby beze změny. V materiálech doprovázejících odpolední tiskovou konferenci se píše, že se vývoj inflace neodchyluje od červencové prognózy banky, nicméně rizika jejího naplnění jsou velmi mírně proinflační. „Měnové podmínky se výrazněji neodchylují od prognózy,“ píše se ve zprávě.

Guvernér Zdeněk Tůma na tiskové konferenci uvedl, že červencová prognóza ČNB odpovídá současnému nastavení úrokových sazeb. Banka dále uvedla, že naplnění její inflační prognózy (očekává, že v červnu 2005 bude inflace v pásmu 2,2 až 3,6 %) může ohrozit možné promítnutí nákladových tlaků, jako jsou vysoké ceny ropy nebo kovů, do spotřebitelských cen. Dalším rizikem je také mírně vyšší tempo hospodářského růstu nebo nejistoty spojené s načasováním a dopadem růstu regulovaných cen nebo spotřebních daní.

Současné úrokové sazby mohou vydržet na stejné úrovni i několik měsíců, připustil guvernér České národní banky Zdeněk Tůma s tím, že nyní v ekonomice neexistují žádné výrazné inflační tlaky. "Já nemohou vyloučit, že budou (sazby) konzistentní i po delší dobu. Příští změna sazeb je pravděpodobnější směrem nahoru, ale nemohu říci, jestli to bude za jeden, dva, tři nebo čtyři měsíce," řekl Tůma podle agentury ČTK.

(zdroj: Reuters, ČTK)


Váš názor
  • sazby by měly být o hodně vyšší
    05.10.2004 13:50

    Kopíruji sem příspěvek z jiného místa, kde by si to kvůli stáří článku asi už nikdo nepřečetl. Takže ještě jednou o výšce sazeb. Obávám se, že při posuzování zdraví ekonomiky se nepřihlíží ke všem relevantním faktorům. Hospodářský růst, inflace a nezměstnanost, to nejsou ukazatele, kterým by se mělo podřídit vše ostatní. Navíc, když se sledují jenom velmi krátkodobé cíle. Připadá mi, že naši představitelé vůbec netuší, v jaké ekonomické situaci se nacházíme, nebo že jim je to jedno. Na tomhle malém prostoru se nemohu pustit do žádných ekonomických výkladů. Tak aspoň několik málo zjednodušených skutečností, co vypadají jako hesla na transparent, ale bohužel jsou pravdivé. Ekonomika dnes roste jenom díky narůstajícímu zadlužení. Až zadlužování přestane růst, přijde recese, a až se dluhy začnou splácet, přijde deprese. Čím menší bude rozsah zadlužení, tím méně bolestivé bude vyrovnat se s ním. Sazby by měly výrazně růst, aby se omezilo zadlužování. Deficity bych vládě nevyčítal, dělá to jediné, co je politicky přijatelné. Lidé by nikdy nepochopili, proč se tady omezuje blahobyt, zatímco jinde se žije na dluh vesele dál. Takoví patrioti Češi zase nejsou. A moudří také ne. Teprve až na tom budou všude jinde špatně, teprve pak bude schůdné s tím něco dělat i u nás. Všechny vlády rozvinutých zemí znehodnocují svoje měny přibližně stejnou rychlostí. Prstem se začne ukazovat a na směnném kursu se to projeví teprve když někdo začne znehodnocovat rychleji. Znehodnocování měny vytváří iluzi inflace, kterou se maskuje to, že se ve skutečnosti nacházíme v silně deflačním prostředí. Maskováním deflace bráníme ozdravným procesům v ekonomice, které jsou sice bolestivé, ale nevyhnutelné. Iluze inflace je to největší současné nebezpečí. Iluze inflace vede k očekávání, že dnes udělané dluhy se v budoucnu budou snadněji splácet. To je tragický omyl. Ve chvíli, kdy se začnou ve velkém splácet dluhy, se výrazně zredukují možnosti nějaké peníze vydělat. Pokud nedojde k hyperinflaci a zhroucení měny, bude splácení dluhů nesmírně obtížné. Sazby by měly být vyšší, aby se pomohlo zprůhlednit ekonomiku. (Jakkoliv nepříjemné to může být.) Vypadá to, že je všude plno peněz. Ve skutečnosti je všude plno dluhů. A v téhle situaci by vůbec nebylo od věci omezit propojení naší ekonomiky s ekonomikou okolních států a posílit její nezávislost. Zvýšení sazeb by v tomto kontextu bylo logické. Záměrně jsem se vyhnul politickým narážkám a porovnávání ODS a CSSD. Naši politici důležité věci neovlivňují, ale jsou ve vleku událostí a asi si to ani neuvědomují. Hrají si svoji hru na svém písečku, občas možná zneužijí svého postavení ke svému prospěchu, ale ledovec si pluje klidně dál. (To byl povinný závěrečný vtípek.)
    vodárnomil
  • Klasika
    03.10.2004 7:45

    Tak takhle nějak dopadá bankéř, když musí bojovat o křeslo, které mu dávají politici, kteří měnové politice vůbec nerozumí, ale prosazují svůj názor.
    Nero
  • ŠKODA
    02.10.2004 5:45

    Škoda, že pan Tůma musí podléhat politickým tlakům a nemůže řídit měnovou politiku tak jak je třeba nebo tak jak si myslí , že je třeba. Tedy nemusí, ale chce to nelpět .....
    O. Irsecký
  • Není nad slovíčka
    30.09.2004 18:49

    Ale houby, sazby pujdou nahoru už v říjnu, vždyť se stačí podívat na vývoj výrobních cen a taky cen ropy. Ekonomika navíc zrychluje... já myslím, že Tůma sám ví, že zvýšení přijde ještě příští měsíc. Jenom to chce udělat napínavější.
    Martin Štros
    • Tůma bojuje o křeslo na pristi obdobi...
      01.10.2004 7:17

      Jak se na posledni chvili zalibit Klausovi a najit podporu ve vlade...to neni o ekonomicke realite, a proto bych si nebyl tak jisty...Jinak by sazby uz nyni mely byt o 0,5-1% vyšší. Cechy jsou druhym extremem Polska a pravda je asi nekde uprostred....
      Lumír Paška
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university