Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stephen Roach - Úvahy na téma americké zaměstnanosti a

Stephen Roach - Úvahy na téma americké zaměstnanosti a "globální arbitráže pracovních míst"

10.02.2004 11:29
Autor: 

Včera publikoval Stephen Roach - hlavní ekonom a stratég investiční banky Morgan Stanley - několik úvah na téma trhu pracovních sil ve Spojených státech. Jde o téma výsostně aktuální - páteční data o nezaměstnanosti byla pro investory studenou sprchou. Jaké tedy jsou názory "muže, kterému z klávesnice odstranili znaménko plus"?

* Amerika je uprostřed jednoho z největších "jobless recovery" ve své poválečné historii. Je sice neoddiskutovatelným faktem, že počet pracovních míst se zvyšuje, pokud ale tento růst porovnáme s historickým průměrem, jeho lesk trochu vadne. Počet nově vytvořených pracovních míst za posledních 5 měsíců (09/2003-01/2004) v segmentu služeb dosáhl průměrných 84 000. To je necelá polovina (183 000) toho, co Amerika průměrně zažila za komparativně stejné období v rámci 6 posledních ekonomických expanzí. Pokud výše uvedená data očistíme o vliv objektivního zvětšení americké ekonomiky v čase, celý obrázek je ještě mnohem horší. Za posledních 6 ekonomických expanzí dosáhl růst počtu nově tvořených pracovních míst v privátním sektoru 6,5 % (měřeno v období prvních 26 měsíců dané expanze). Současný pokles o něco méně než 1 % tak představuje více jak 8 milionů Američanů bez práce, kteří by za "normálních" okolností v tomto stadiu ekonomického růstu měli mít zaměstnání.

* Finanční kontribuce platů - bezpochyby největší komponent příjmů domácností - je v reálných hodnotách stále o 1 % níže, než tomu bylo na dně poslední recese v listopadu roku 2001. Pro porovnání - tento ukazatel vykazoval cca 9% růst ve všech šesti posledních ekonomických expanzích (opět měřeno na období prvních 25 měsíců dané expanze). V reálném vyjádření to představuje deficit spotřebitelské poptávky v objemu necelých 400 miliard dolarů. S tím, jak kontribuce reálných mezd v této fázi růstu chybí, spotřebitelé a vlády ji kompenzují "toxičtějšími" cestami - deficitem rozpočtu, nízkou mírou úspor, dluhem a extrakcí kupní síly z nadhodnocených aktiv jako jsou nemovitosti. Dokud se toto nezmění, udržitelnost této vlny růstu zůstává diskutabilní.

* S. Roach byl velmi často kritizován pro přeceňování významu odlivu amerických pracovních míst do oblastí s nižšími mzdovými náklady. Možná tomu tak ale doopravdy není. Benchmark pro hodnocení přichází od firmy Forrester Research, která se domnívá, že k roku 2015 se ze Spojených států odstěhuje "jen" 3,3 milionu pracovních míst. Tak jako všechny odhady vážící se především k segmentu IT, i tato může být "podstřelená". Data z minulého pátku tomu ostatně nasvědčují: ztráta míst byla nejvíce patrná v sektoru služeb u oblastí nejvíce náchylných k "migraci": účetnictví (-18 000 míst), administrativa (-8 000 míst), architekti a projektanti (-2 500 míst), právníci (-800 míst) a PC design (-600 míst). Pro tyto oblasti ekonomiky se počet nových míst za poslední rok v podstatě nezměnil.

* Dalším problémem je uzavírající se mezera v dosaženém vzdělání mezi pracovníky vyspělých zemí a tzv. emerging markets. Podle dat US National Science Foundation je nyní ve Spojených státech udělováno jenom 200 000 bakalářských titulů v oblasti vědy a vývoje - v podstatě to samé co v polovině 80. let. Naopak počet absolventů technických oborů v zemích jako Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea a Taiwan dosahuje 650 000 každý rok - to je o 50 % více než v polovině 80. let a spolehlivě 3x tolik co ve Spojených státech. Dlouho se USA utěšovaly také komparativně vyšší kvalitou vzdělání v porovnání se zbytkem světa - tato výhoda je však v období internetu a obecně vyšší dostupnosti informací jenom iluzorní.

* "Globální arbitráž pracovních míst" může však nakonec narazit na úplně jiném konci, a to na politice. Pokles nebo mizivý růst počtu pracovních míst ve volebním roce jistě toto téma posouvá v žebříčku "urgentnosti" na hodně vysokou pozici. Především v okamžiku, kdy tento trend začíná zasahovat stále vyšší úrovně managementu - jinými slovy, nejsou ušetřeny ani "bílé límečky".

Tolik Stephen Roach. Témata zde diskutovaná jsou jistě aktuální - setkání G7 v Boca Raton na Floridě je nikterak neoslovilo, naopak si dalo velkou práci označit jako viníka Čínu a přisoudit ji největší díl viny. Osobně bych ale Čínu moc nepokoušel.

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • ach jo
    10.02.2004 22:19

    Pane Zabzo,my se tak muzem zamyslet a analyzovat.Jedina nove vytvorena mista u nas byla mista na krajskych uradech.Nezamestnanost u nas roste a v Evrope je 8,8%.V USA klesa.Nemeli by jsme se radsi zamyslet sami nad sebou nez analyzovat USA.V posledni dobe to zacina byt az smesne.Potapime se,ale porad jen poukazujeme na to jak to jinde neni skvele,ale jen dobre.
    dodo
    • pane dodo
      11.02.2004 10:53

      pokud investuji, obchoduji, ci spekuluji s papirama ci derivatama usa ci evropa, tak jakykoli ekonomicky makro ukazatel USA je klicovy. Podivejte se, jak evropske indexy kopiruji americke. Patria je investicni portal. Ja osobne CR papiry neobchoduji, ale myslim, ze korelace mezi nezamestnanosti v CR a reakci trhu je minimalni.
      alan
    • Nesouhlasim
      11.02.2004 10:38

      Dobry den Dovolim si s vami nesouhlasit - USA je lokomotivou cele svetove ekonomiky a jeji dobry odhad + analyza je klicovy. Navic jde o prezentaci nazoru predniho svetoveho ekonoma - Stephena Roache - Patria nam ho poskytla. Nemusite ho mit rad, nemusite s nim souhlasit, nicmene precist si jeho pohled je VZDY uzitecne - treba jen proto, ze si ho precte spousta lidi a budou se nejakym zpusobem chovat... Ja jsem rad, ze si ho muzu precist - a ze ho nemusim nikde hledat - mam to tady "predzvykane". Navic je primo tady toho o nasi ekonomice pomerne dost (viz napr. nase "reforma"). Preji hezky den
      Kajuga
      • Ano, ale...
        11.02.2004 10:43

        To je pravda. Na druhou stranu by bylo pěkné, kdyby nám pan Žabža přinesl názory i druhé strany, nejenom od ultranegativního Roache.
        Investor
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data