Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Do třetice nižší sazby?

ČNB: Do třetice nižší sazby?

27.08.2003 18:30
Autor: 

Zítra opět usedne bankovní rada ČNB k projednání situační zprávy, v jehož závěru bude hlasovat o úrokových sazbách. Dvakrát po sobě ČNB zaskočila finanční trhy snížením úrokových sazeb. Všech 15 ekonomů dotázaných agenturou Reuters očekává, že tentokrát ČNB ponechá své zbraně v klidu. Podaří se ČNB zaskočit analytiky do třetice?

Argumentů pro i proti lze nalézt celou řadu. Vzhledem k tomu, že před očima centrálních bankéřů nebudou nové prognózy inflace a hospodářského růstu, nabízí se použít argument, že ČNB zaujme vyčkávací pozici ala ECB. Jenže na konci června bankovní rada prokázala svou pružnost a nezbývá, než se nespoléhat na argument o absenci nových prognóz a poohlédnout se po informacích zveřejněných od posledního projednávání měnové politiky v budově bývalého Bankovního domu a Plodinové burzy.

Pro další snížení úrokových sazeb hovoří záplava nepříznivých informací z eurozóny. Zde je jejich výčet:

* Hospodářský růst v EU i eurozóně se ve 2. čtvrtletí vytratil. Hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím kvartálem stagnoval. Meziroční tempo růstu v EU kleslo z 1,1% na 0,6%, v eurozóně z 0,9% na 0,4%.
* Eurostat revidoval údaje o růstu hrubého domácího produktu eurozóny v 1. čtvrtletí letošního roku. Zatímco mezikvartální změna nadále činí 0,1%, meziročně ekonomika nerostla o 0,9%, nýbrž pouze o 0,8%.
* Recese v Německu pokračuje. Hrubý domácí produkt se ve 2 čtvrtletí snížil o další desetinu procenta po poklesu o 0,2% v 1. čtvrtletí. Ve meziročním srovnání se HDP snížil o 0,6%.
* Italská ekonomika nevybředla z poklesu. Hrubý domácí produkt se ve 2. čtvrtletí snížil o 0,1%, tedy stejně jako v 1. čtvrtletí. Meziroční tempo růstu HDP zpomalilo z 0,8% na 0,3%.
* Francouzská ekonomika se ve 2. kvartálu propadla o 0,3% po růstu o 0,2% v 1. čtvrtletí. Z dosud známých údajů si v rámci eurozóny ve 2. čtvrtletí hůře vedlo jen Nizozemí, jehož HDP klesl o 0,5%. V meziročním srovnání francouzská ekonomika stagnovala, když ještě v předchozím čtvrtletí rostla o 1,0%.
* OECD snížila svůj odhad hospodářského růstu v eurozóně v příštím roce na 2,0%. V dubnu počítala se zvýšením HDP o 2,4%.
* Míra nezaměstnanosti ve Francii v červnu vystoupila na tříleté maximum 9,5%. Počet osob hledajících zaměstnaní vzrostl o 11 tis. na 2,595 mil.
* Míra nezaměstnanosti v Německu v červenci vzrostla na 10,4% z červnových 10,2%. Po sezónním očištění míra nezaměstnanosti stagnovala na 10,6%, nicméně počet osob registrovaných na úřadech práce narostl o 7 tis. na 4,408 mil.
* Zaměstnanost v německém hospodářství ve 2. čtvrtletí klesla meziročně o 646 tis. osob, tj. 1,7%, na 38,078 mil. osob. Nejvíce se v Německu propouštělo ve zpracovatelském průmyslu.
* Průmyslová výroba v eurozóně v červnu klesla o 0,1% po poklesu o 0,9% v květnu. Ve srovnání s loňským červnem se objem produkce snížil o 1,6%.
* Průmyslová výroba v Německu se v červnu snížila o 0,2% po poklesu o 0,9% v květnu. Ve srovnání s loňským červnem se objem produkce snížil o 1,9%.
* A zcela čerstvou zprávou je změna prognóz Mezinárodního měnového fondu. MMF snížil odhad růstu německé ekonomiky v letošním roce z 0,5% na nulu a odhad růstu HDP ve Francii z 1,2% na 0,5%.

Na západ od našich hranic se objevují také pozitivní informace, většinou se ovšem jedná o tzv. měkké indikátory v podobě indexů důvěry či ukazatelů aktivity, což je příliš vratká evidence obratu k lepšímu.

Určitý prostor pro snížení sazeb ponechává také skutečnost, že poslední prognózy inflace z dílny ČNB míří do spodní poloviny cílového koridoru, a to i přesto, že se jedná o nepodmíněné prognózy, tj. odhady, které by měly zahrnovat dopad změn úrokových sazeb.

Naopak proti snížení sazeb hovoří příznivé domácí statistiky (průmyslová výroba, produktivita práce v průmyslu, export). Tato na první pohled příznivá data mají ale jeden háček: jsou vykoupena rostoucí nezaměstnaností. Proti nižším sazbám mluví také uvolnění měnových podmínek skrze oslabení kurzu koruny. Po červencové depreciaci nominálního efektivního kurzu o 1,7%, odhadujeme srpnové oslabení o dalších 1,5%. Dalšími argumenty pro zachování sazeb na stávající úrovni je rychlý růst reálných mezd, boom spotřebitelských a hypotečních úvěrů a nejistý osud vládní reformy veřejných rozpočtů, kterou již ČNB započítala do předchozích redukcí úrokových sazeb. Právě na výsledek vnitrokoaliční a parlamentní bitvy o osud a podobu rozpočtové reformy bude patrně ČNB vyčkávat. Bude-li ovšem série negativních informací z eurozóny pokračovat a riziko prohlubování produkční mezery zvyšovat, mohou se sazby ještě jednou snížit. Do třetice nemusí přijít zítra, ale na podzim kdo ví …

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.