Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst české ekonomiky se po půl roce vrací nad 2%

Růst české ekonomiky se po půl roce vrací nad 2%

09.06.2003 9:16
Autor: 

komentář doplněn
Hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí letošního roku zvýšil o 2,2%, což mírně předčilo náš odhad (2,0%) i průměrná očekávání (1,8%). Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ukazují sezónně očištěné údaje na zvýšení HDP o 0,6%.

Překvapením není ani struktura národních účtů. Otěže hospodářského růstu drží i nadále spotřeba domácností, jíž sekundují spotřební výdaje vlády a tvorba zásob.

Začněme nejdříve dobrými zprávami. Spotřeba domácností se meziročně zvýšila o 4,6% a k růstu HDP přispěla 2,4 procentního bodu. Rychleji naposledy rostla přesně před šesti roky. Nízké úrokové sazby, mírně rostoucí zaměstnanost (v 1. čtvrtletí se meziročně zvýšila o 0,7%) a rychle rostoucí nominální i reálné mzdy jsou hlavními příčinami zvýšených útrat domácností. Ještě rychleji ovšem rostly spotřební výdaje vlády (5,2% meziročně; příspěvek k růstu HDP: 0,9 p.b.). I když zde je částečným ospravedlněním změna struktury statistických výkazů. ČSÚ do této části národních účtů totiž nově zařadil Správu železniční dopravní cesty vyčleněnou z Českých drah. K růstu výdajů vlády přispěla také reforma veřejné správy proběhnuvší na počátku letošního roku.

Při pohledu na investice optimismus chřadne. Hrubá tvorba fixního kapitálu se meziročně snížila o 2,5%, což je nejhorší údaj od 4. čtvrtletí 1998. Pokles investic je především důsledkem nižšího přílivu kapitálu ze zahraničí v loňském roce a na začátku letošního roku. Opticky sice loňský rok přinesl rekordní příliv přímých zahraničních investic, po odečtení privatizačních příjmů je ovšem obrázek zřetelně odlišný. Pokles přílivu investic ze zahraničí je jednou z cest, kterou se stagnace v eurozóně a recese v Německu promítají do české ekonomiky. Pokles hrubé tvorby fixního kapitálu ubral z meziročního růstu HDP 0,8 procentního bodu. Naopak zásoby se zvýšily o 2,4 mld. Kč (ve stálých cenách roku 1995), což k růstu ekonomiky přispělo 0,7 procentního bodu. Nicméně ani tato skutečnost nemusí znamenat pozitivní vývoj. Ve firmách se například může hromadit materiál či polotovary v důsledku snižování výroby v reakci na zhoršenou odbytovou situaci na exportních trzích.

V čistém vývozu se podle očekávání promítla nedávná revize dat o zahraničním obchodu. Zatímco v posledním čtvrtletí loňského roku zahraniční obchod se zbožím ubral z růstu ekonomiky 0,3 procentního bodu, v 1. čtvrtletí letošního roku činil příspěvek k růstu HDP +0,1%, když se vývoz reálně zvýšil o 8,2% a dovoz o 7,4%. Celkově se ovšem saldo čistého vývozu zhoršilo, a to díky bilanci služeb. Již data o platební bilanci mnohé naznačila a dnešní zpráva ČSÚ negativní tendenci v této oblasti zahraničního obchodu potvrdila. Vývoz služeb se meziročně propadl o 19,5%, dovoz se snížil o 11,7%. Celkem čistý vývoz ubral z růstu HDP 1,1 procentního bodu.

Porovnáme-li aktuální údaje o růstu české ekonomiky se srovnatelnými daty ze zahraničí, můžeme konstatovat, že české hospodářství vede na současné poměry ve světě poměrně dobře. Z vyspělých ekonomik dosáhla stejného růstu pouze Kanada a Austrálie, kde se HDP také mezikvartálně zvýšil o 0,6%. Prozatím ovšem nejsou dostupné údaje z většiny zemí střední a východní Evropy.

Vzhledem k aktuálním podmínkám v západoevropských ekonomikách a neustále klesajícím prognózám růstu v eurozóně a Německu nepřinesou nejbližší kvartály zásadní obrat k lepšímu. Naopak rizika se posunula spíše směrem k nižším hodnotám růstu, o čemž svědčí i nedávná revize prognózy Mezinárodního měnového fondu. Pro celý letošní rok očekáváme zvýšení HDP o 2,0%. Při naplnění současných prognóz o vnějším hospodářském vývoji by příští rok mohl růst ekonomiky zrychlit na 2,8%.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university