Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrhy daňových změn aneb utopený rozpočet

Návrhy daňových změn aneb utopený rozpočet

29.08.2002 15:12
Autor: 

Návrhy na změny daňových sazeb se to v posledních dnech jen hemží. Podle posledních informací by se neměla měnit spotřební daň u pohonných hmot. Zvýšení sazeb u spotřebních daní na tabákové a alkoholické výrobky by mělo přinést dodatečný výnos ve výši zhruba 4 mld. Kč. Co se týče daně z přidané hodnoty měla by se zvýšit dolní sazba z 5% na 7% a horní by se naopak měla snížit z 22% na 21%, rozpočet by tak měl navíc získat 7 mld Kč.

V rámci svého přesvědčení se ČSSD neubránila pokušení navrhnout zvýšení progrese u daně z příjmu fyzických osob. Jednou z variant je ponechání čtyř pásem, u nejvyššího příjmového pásma s nezdanitelným ročním příjmem nad 331 200 Kč by se však sazba zvýšila z 32% na 37%. Dalším návrhem je zavedení pátého daňové pásma se sazbou 37% pro zaměstnance a živnostníky s ročním daňovým základem nad 900 tis. Kč ročně. Aby zaměstnanec či živnostník z průměrné rodiny s dvěma dětmi (bez dalších odpočtů) spadl do této kategorie musel by jeho hrubý měsíční příjem překročit 1,1 mil. Kč, tj. 91 580 Kč měsíčně. K propočtům dodatečného příjmu ze zvýšení daňové sazby potřebujeme znát mzdovou diferenciaci v ČR. Podle průzkumu mzdové diferenciace provedeného Českým statistickým úřadem v roce 2000 na výběrové skupině 459 tis. zaměstnanců pobíralo více než 40 000 Kč hrubé měsíční mzdy 6 724 zaměstnanců, což bylo jen 1,9% z celého vzorku. Mzdu vyšší než 100 tis. měsíčně hrubého ovšem pobíralo pouze 647 osob (0,14%). Od roku 2000 do současnosti se řady takto placených zaměstnanců mohly rozšířit, přesto je reálné předpokládat, že se při identifikaci potenciálně "postižené" skupiny pohybujeme pouze v řádu desetin procentního bodu z celkového počtu všech zaměstnanců a živnostníků a dodatečný daňový výnos by tak patrně nepřekročil řád stamiliónů korun. Příjem do rozpočtu by byl ve srovnání s ostatními navrhovanými změnami nejmenší a spíše než ekonomickou racionalitu zrcadlí přesvědčení ČSSD o adekvátní míře povinné solidarity v české společnosti. Navíc si lze jen těžko představit, že by takový návrh podpořili všichni koaliční partneři. Pokud by např. US-DEU výměnou požadovala snížení sazby daně z příjmy právnických osob z 31% na 30%, o čemž se také hovoří, byl celkový výnos z přímých daní v součtu nižší. Pokud by již letos platila 30procentní daňová sazba pro firmy, byly by výnos u této daně zhruba o 2,5 mld. Kč nižší.

V jednom z rozhovorů premiér Vladimír Špidla uvedl, že všechno zlé je na něco dobré, i povodně. V jednom má pravdu. Povodně obnažily chronické nedostatky rozpočtové politiky. Daňová reforma, jakožto opatření dlouhodobého charakteru, by měla být zasazena do širšího rámce, než je řešení aktuálních problémů s financováním likvidace povodňových škod. Její dopady na ekonomiku totiž mohou být ekonomicky významnější než vliv povodní. Dále by bylo vhodné načasovat daňovou reformu tak, aby neprohloubila výkyvy ekonomiky v rámci hospodářského cyklu. Nejzásadnější námitkou je ovšem skutečnost, že prohlubující se problémy státního rozpočtu jsou na výdajové straně, kde se kromě škrtů v platech na příští rok o změnách nemluví. Ministerstvu financí sídlícímu v Letenské ulici se velká voda také nevyhnula, rozpočet se však topí v záplavě nadměrných výdajů již delší dobu.

David Marek


Váš názor
  • Daňové změny?
    29.08.2002 17:02

    Hovoříme-li o daňových změnách neustále cítíme tlak pouze ne jejich zvyšování. Opačné tendence chybí, je to ovšem důsledek socialistické vlády, se kterým se muselo ve volbách počítat. Bohužel partneři ČSSD vyměnili ministerská křesla za rovnou páteř a z volebních slibů nezbylo nic. Konečně proč nefinancovat volební kampaň ČSSD celoročně formou sociální podpory. Nicméně řešení povodňových škod bych viděl v zapojení těch, kteří pobírají dávky v nezaměstnanosti. Nabídnout jim práci při likvidaci škod, a tím zabít dvě mouchy jednou ranou. Snížit nezaměstnanost, ušetřit na dávkách a udělat kus poctivé práce. Pokud by ovšem někdo odmítl, ztratil by nárok na další výplatu, protože dozajista již pro něj práce je , pouze se mu nechce dělat. Rád by totiž pobíral peníze jiných a válel si koul.... Ostatně přesně dle slibů ČSSD.
    Milan Poisl
    • a navíc ...
      30.08.2002 9:13

      s tím se nedá než souhlasit ! A navíc by si měl pan Špidla vzpomenout, kam se ztratilo asi tak 20 miliard z transferu ruského dluhu do ČR prostřednictvím supertajné smlouvy s FALCON capital. Teď by se hodily ! Tuhle kauzu kdyby někdo otevřel, možná by se zjistilo, že lidem se nemusí žádné daně zvyšovat, stačilo by ty penize někde z igelitky vytáhnout. Tuším už se to podařilo v nějakém zrekonstruovaném statku ... Nějaký vysoce postavený státní úředník ....
      Martin
  • Návrhy daňových změn aneb utopený rozpočet
    29.08.2002 15:55

    Zásadně se mi nezdá, že počet pracovníků pobírajíchc více než 40 000 Kč hrubé mzdy je pouze 6 724 (má asi správně být 60 724. Pokud vezmeme,že 1,9% je 6724 vychází celkový počet pracovníků na cca 354 tisíc, v celé ČR což je jistě nesmysl.Počet zaměstnanců v ČR je někde kolem 3,5 milionu. Vyjádřete se prosím k tomu.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university