Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Jak platí spotřebitelé své nákupy aneb jak předpovídat maloobchodní tržby

17.01.2002 11:13
Autor: 

Na tuto otázku lze odpovědět zdánlivě jednoduše: penězi. Ale jakými? Hotovostí, platební kartou? A nezapomeňme, že jde koupit i na dluh, tedy spotřebitelský úvěr. Pohled na několik časových úřad odhaluje, jak se v poslední době mění způsoby úhrady spotřebních výdajů. K porovnání byly použity údaje o maloobchodních tržbách, oběživu, úvěrech poskytnutých domácnostem a informace o transakcích provedených platebními kartami. Již slovo oběživo ukazuje na význam této specifické komodity: obíhat v ekonomice. Lze tedy očekávat úzkou vazbu mezi oběživem a počtem transakcí v ekonomice, jež lze aproximovat indexem maloobchodních tržeb. Graf 1 ukazuje, jak těsně kopírovaly výkyvy v objemu oběživa změny maloobchodních tržeb.

Těsný vztah mezi oběma proměnnými se začal vytrácet v polovině loňského roku. Nabízí se dvě vysvětlení tohoto jevu. Prvním z nich je oživení úvěrové aktivity spotřebitelů. V loňském roce se masově prosadil nákup spotřebního zboží na úvěr. Dluhové financování nákupu spotřebního zboží nabízí nejen banky prostřednictvím spotřebních úvěrů, ale také leasingové společnosti a někdy i samotní prodejci nabízí splátkové formy úhrady nákupu spotřebního zboží. O leasingu a bankovních úvěrech existuje dostupná statistika. Obtížné je však dohledat informace o ostatních formách dluhového financování spotřebních výdajů.

Objem leasingu členů Asociace leasingových společností ČR (ALS) činil v roce 2000 téměř 89 miliard Kč, což znamenalo meziroční nárůst o 8,3 miliardy korun, tj zvýšení o 10%. V loňském roce však růst leasing dále akceleroval, když za tři čtvrtletí vzrostl o téměř pětinu na 79 miliard Kč. Objem leasingu movitých věcí dosáhl 77 miliard Kč, což je o 19% více než ve stejném období loni. Objem úvěrů poskytnutých bankami domácnostem rostl od poloviny roku 1999 do poloviny roku 2000 poměrně stabilním tempem okolo 5% ročně. Od poloviny roku 2000 však došlo k výrazné akceleraci tempa růstu úvěrů poskytnutých domácnostem (viz graf 2). Právě v té době došlo k uvolnění doposud těsného vztahu mezi vývojem oběživa a maloobchodních tržeb. V polovině loňského roku přesáhlo meziroční zvýšení objemu úvěrů poskytnutých domácnostem 20%. Nabízí se hypotéza, že spotřebitelé začali využívat více úvěrů na úkor hotovostních plateb.

Zlom v chování spotřebitelů přináší také platební karty. Česká společnost se teprve učí používat platební karty. Svědčí o tom dynamický nárůst počtu transakcí provedených s platebními kartami. Českému trhu platebních karet dominuje Komerční banka a Česká spořitelna. Komerční bance se objem těchto transakcí loni zvýšil na 9,5 mil. z 6,1 mil. v roce 2000, tj. nárůst o 56%. Česká spořitelna zvýšila objem transakcí s platebními kartami na 8,8 mil. z 4,4 mil. v roce 2000, tj. zvýšení o 100%! Ostatní banky vykazují podstatně menší počty transakcí tohoto typu. Je evidentní, že s rostoucí oblibou používání platebních karet klesá používání oběživa.

Letmý pohled na uvedené proměnné ukazuje, že chování českých spotřebitelů se mění. Staré dobré oběživo ustupuje modernějším formám peněz: platebním kartám a úvěrům. Z pohledu ekonomického analytika je možné použít uvedené souvislosti např. k předpovídání vývoje maloobchodních tržeb. Údaje o oběživu a úvěrech pro domácnosti jsou k dispozici dříve než informace o maloobchodních tržbách.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.